UTNEVNER BISTANDSADVOKATER FREDAG: Ifølge Politioverbetjent Kari-Janne Lid, leder ved Avsnitt for seksuallovbrudd, kommer de fornærmede til å formelt få utvnenvt bistandsadvokater på fredag. Her er hun under en pressebrief på politihuset på Grønland i Oslo mandag ettermiddag om Romsås-saken.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
UTNEVNER BISTANDSADVOKATER FREDAG: Ifølge Politioverbetjent Kari-Janne Lid, leder ved Avsnitt for seksuallovbrudd, kommer de fornærmede til å formelt få utvnenvt bistandsadvokater på fredag. Her er hun under en pressebrief på politihuset på Grønland i Oslo mandag ettermiddag om Romsås-saken. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

- Vi vil ikke at forsvarerne skal kunne si at de fornærmede har lest om hverandres forklaringer i avisa

Politiet om hvorfor de to Romsås-fornærmede ikke formelt har fått utnevnt bistandsadvokater ennå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ble den ene av de to fornærmede i Romsås-saken fra Oslo i 2000 igjen avhørt av politiet.

To småjenter - seks og sju år gamle - var ofre for det politiet beskriver som grove overgrep i et skogholt ved Tiurleiken barnehage på Romsås.

I går ble en 41 år gammel mann bosatt på Romerike pågrepet og siktet for ugjerningen av Oslo politidistrikt.

Utnevnes fredag

Den andre fornærmede skal avhøres på torsdag. Hvem som blir deres bistandsadvokater, ønsker ikke politiet å si noe om før på fredag. Grunnen er todelt, og sikrer at påtalemyndighetene har en så god sak som mulig når den skal prøves for retten.

Det forteller Kari-Janne Lid, leder for Avsnitt for seksuallovbrudd ved Oslo politidsitrikt til Dagbladet.

- Vi gjør det for å sikre at de fornærmedes forklaringer ikke blir påvirket av hverandre. Vi vil ikke at forsvarerne skal kunne si at de fornærmede har lest om hverandres forklaringer i avisa, sier Lid til Dagbladet.

Avsnittslederen ved Oslo-politiet kan ikke si noe om innholdet i avhørene med den ene fornærmede som ble foretatt i dag, av samme grunn. Hun forteller imidlertid at «avhørene har gått greit».

Hensynet til de to fornærmede og deres pårørende, veier også tungt og er en medvirkende årsak til at politiet ikke ønsker å si mer enn de føler at de kan, ifølge avsnittslederen.

- Det har vært et par brutale dager for dem. Det er en kombinasjon av en enorm lettelse, og så gir de uttrykk for at dette er følelsesmessig veldig krevende, sier Lid.

BLE HENLAGT I 2000: Overgrepene skal ha skjedd i et skogholt i nærheten av Tiurleiken skole på Romsås i 2000. Saken ble henlagt samme år, tross 100 tips og to fantomtegninger av interessante vitner. Foto: Arne V. Hoem, Dagbladet
BLE HENLAGT I 2000: Overgrepene skal ha skjedd i et skogholt i nærheten av Tiurleiken skole på Romsås i 2000. Saken ble henlagt samme år, tross 100 tips og to fantomtegninger av interessante vitner. Foto: Arne V. Hoem, Dagbladet Vis mer

Overført til soning

Den siktede 41-åringen er ifølge NTB overført til soning i et norsk fengsel, hvor han skal få sone dommen i den svenske spritsmuglersaken. Det var derfor ikke nødvendig å begjære mannen varetektsfengslet. Han satt i avhør i går, og stiller seg fortsatt uforstående til anklagene mot ham, ifølge politiet.

- Han benekter et hvert kjennskap til saken, sier Lid til Dagbladet.

Da politiet skulle pågripe mannen på hans bopel i går, var han ikke hjemme. De ringte så mannen og ba han om å komme til det lokale lensmannskontoret. Det gjorde han, og det var der pågripelsen skjedde.

- Har den siktede vært like samarbeidsvillig i avhørene?

- Han har svart på alle spørsmål som han har blitt stilt, svarer Lid.

Advokat Frode Sulland forsvarer den siktede 41-åringen. I en tekstmelding til Dagbladet skriver Sulland:

- Jeg har ingen annen kommentar enn at klienten i dag har lest gjennom sin egen forklaring fra i går og ikke gitt noen ny forklaring.

DNA-beviset

I 16 år har saken vært uoppklart, men i forrige uke fikk politiet plutselig et treff på et DNA-spor de samlet inn i saken fra 2000. DNA-beviset fra 2000 matcher ifølge politiet DNA-profilen til den siktede 41-åringen.

Kari-Janne Lid, leder for Avsnitt for seksuallovbrudd ved Oslo politidistrikt, sa til Dagbladet i går at DNA-sporet fra 2000 knytter den siktede 41-åringen direkte til jentene.

- DNA-matchen er 100 prosent sikker. Man stiller ikke spørsmål ved det. DNA-registeret og DNA-profiler regnes som sikkert, sier Kari-Janne Lid, leder ved Avsnitt for seksuallovbrudd, til Dagbladet.

Ifølge politiet skal de kunne fastslå at DNA-sporet fra 2000 stammer fra den siktede 41-åringen på bakgrunn av en ny DNA-prøve de innhentet fra ham i 23. mars i år.

Den fikk politiet anledning til å hente fordi den overgrepssiktede 41-åringen ble straffedømt i Sverige i en spritsmuglersak fra 2014.

Derfor kunne politiet ta ny DNA-prøve

Det har politiet, i henhold til loven, anledning til, ifølge Jon Petter Rui, jusprofessor ved Universitetet i Bergen.

Ifølge Rui har politiet anledning til å innhente DNA-prøver og føre dem inn i et sentralregister når:

  • En person blir siktet for et lovbrudd som kan medføre frihetsstraff, altså ubetinget fengsel.
  • En person er straffedømt for lovbrudd som kan medføre frihetsstraff, selv om vedkommende er domfelt i et annet land.

Det går også fram av et rundskriv Riksadvokaten utstedte i 2008, og suppleres av et annet rundskriv de utstedte i 2013, senere rettet i 2014.

Politiet oppfordres sågar til å innhente DNA-prøver i nær sagt alle slike tilfeller, ifølge rundskrivene.

Avsnittsleder Lid ved Oslo-politiet, beskriver det som en «skal-regel» overfor Dagbladet.