DEMONSTRERER MOT KRIG: 5000 demonstranter samlet seg i Istanbuls gater i kveld for å demonstrere mot en eventuell militær intervensjon i Syria. Foto: AFP Photo / STR
DEMONSTRERER MOT KRIG: 5000 demonstranter samlet seg i Istanbuls gater i kveld for å demonstrere mot en eventuell militær intervensjon i Syria. Foto: AFP Photo / STRVis mer

- Vi vil ikke at unge mennesker skal dø

Parlamentet i Tyrkia åpnet idag for flere militæroperasjoner mot mål i Syria. I kveld demonstrerer tyrkere i Istanbuls gater mot en intervensjon i nabolandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Parlamentet i Tyrkia åpnet i dag for flere militæroperasjoner mot mål i Syria, og har i løpet av dagen i dag skutt nye raketter inn nabolandet, som førte til at flere syriske soldater ble drept.

Autorisasjonen i parlamentet og rakettangrepene er et direkte svar på Syrias bombeangrep mot den tyrkiske grensebyen Akcakale i går, som drepte en sivil kvinne og hennes fire barn, og skadet ni personer.

Til tross for at Tyrkia besvarte bombeangrepet med rakettangrep mot bestemte syriske mål onsdag, og fortsatte bombingen torsdag, hevder landets ledere hardnakket at krig mellom de to nabolandene ikke er alternativ.

Demonstrasjoner i dag Mange tyrkere tok til gatene i kveld for å demonstrere mot en potensiell krig mot Syria.

Rundt 5000 demonstranter gikk i Istanbuls gater for å markere sin motstand mot en militær intervensjon i Syria.

Blant slagordene var «nei til krig» og «AKP vil ha krig, folket vil ha fred».

Det politiske partiet AKP, på norsk kalt Rettferdighets- og utviklingspartiet, er det største i Tyrkia.

- Vi vil ikke ha krig, vi vil ikke at unge mennesker skal dø, sier 62 år gamle Hatice Gokturk til Reuters.

- Dette er ikke vår krig. Vi bør ikke kjempe andres krig, sier en 38-år gammel servitør ved navn Mustafa Denizer til nyhetsbyrået.

Vil forsvare sine grenser En politisk rådgiver til statsministeren skriver i dag på sin Twitter-konto at en fullverdig krig med Syria ikke er Tyrkias mål, ifølge LA Times.

- Tyrkia har ingen interesse av å gå til krig mot Syria, skriver Ibrahim Kalin.

Han legger til: -Men Tyrkia er i stand til å forsvare sine grenser og vil gjengjelde når dette er nødvendig.    

Samtidig har Syria lagt seg flate og unnskylder hendelsen og lover at det ikke vil gjenta seg igjen, sier Tyrkias visestatsminister, Besir Atalay, i dag.

«Avskrekking» Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan sier ifølge Skynews at han ikke har noen intensjon om å erklære krig mot Syria og at angrepet mot syriske mål kun skal ha vært en «advarsel».

BOMBET TYRKISK GRENSEBY: Et syrisk bombeangrep mot den tyrkiske byen Akcakale drepte fem kvinner og barn i går kveld. På bildet bærer en mann ei lita jenta forbi det ødelegte huset der de fem omkom. Foto: Murad Sezer / Reuters
BOMBET TYRKISK GRENSEBY: Et syrisk bombeangrep mot den tyrkiske byen Akcakale drepte fem kvinner og barn i går kveld. På bildet bærer en mann ei lita jenta forbi det ødelegte huset der de fem omkom. Foto: Murad Sezer / Reuters Vis mer

- Dette mandatet er ikke en krigserklæring, men det ligger i våre hender å bruke dette middelet for å forsvare Tyrkias interesser i henhold til utvikling i framtiden, sier han.

Angrepet på Tyrkia er det første som har ført til dødsfall blant tyrkiske statsborgere i løpet av Syria-konflikten.

Det har skapt sterke reaksjoner fra verdenssamfunnet. FNs sikkerhetsråd fordømte onsdag handlingene og kalte dem «en seriøs trussel mot internasjonal fred og sikkerhet». NATO krevde en umiddelbar stopp av alle aggressive handlinger mot NATO-medlemmet Tyrkia, og det ble holdt et krisemøte sent i går kveld for å diskutere situasjonen.

Professor tror ikke på krig Professor Fawaz A. Gerges, professor i internasjonale relasjoner ved London School of Economics, skriver i en kommentar til CNN i dag at Syria vil med alle midler forsøke å unngå krig mellom de to landene.

- Assad-regimet er desperat når det kommer til å unngå militærintervensjon fra utsiden, og de ønsker ikke å gi Tyrkia et påskudd til å gå til krig fordi de vet at det vil bli katastrofalt for dem.

Samtidig mener Gerges at heller ikke tyrkiske myndigheter har interesse av en slik intervensjon. Folkeopinionen er sterkt i mot en krig mellom nabolandene, og både USA og NATO maner til tilbakeholdenhet, skriver han.

Uten støtte fra NATO og USA, er det svært lite sannsynlig at Tyrkia vil gå til angrep på egenhånd.

BOMBET TYRKISK GRENSEBY: En tyrkisk politibetjent forsøker å hjelpe sin skadde kollega etter det syriske bombeangrepet mot grensebyen Akcakale i går. Bomben drepte en kvinne og hennes fire barn, og skadde minst åtte andre personer. Foto: Rauf Maltas / Anadolu Agency / Reuters
BOMBET TYRKISK GRENSEBY: En tyrkisk politibetjent forsøker å hjelpe sin skadde kollega etter det syriske bombeangrepet mot grensebyen Akcakale i går. Bomben drepte en kvinne og hennes fire barn, og skadde minst åtte andre personer. Foto: Rauf Maltas / Anadolu Agency / Reuters Vis mer