Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi vil ikke avkristne Norge

SV svarte på lesernes spørsmål i nettmøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): SV stuper på siste meningsmåling. 5,9 prosent oppslutning får de på VGs partibarometer. Valgresultatet ga partiet en oppslutning på 8,8 prosent.

- Vi hadde forventet å miste opppslutning i begynnelsen av regjeringsperioden, sier parlamentarisk leder i SV, Inge Ryan, til Dagbladet.no.

Ryan mener likevel SV har stor nytte av å sitte regjering, fordi de nå får en stor del av sitt program gjennomført.

Tirsdag klokka 14.00 stiller Ryan til nettmøte på Dagbladet.no. Send inn dine spørsmål nå!

Djupedal får skylda

- Å du og du!, sa valgforsker Frank Aarebrot til VG da han ble bedt om å kommentere den dårlige oppslutningen på siste meningsmåling.

Han mener kunnskapsminister Øystein Djupedal må ta sin del av skylda.

Bråket rundt Djupedal har pågått i flere runder. I det første virkelig kontroversielle utspillet sa Djupedal noe som ble forstått som at han mente at barnehager var bedre enn foreldre til å oppdra barn. Senere forsøkte han riktignok å moderere uttalelsen, men skaden var allerede skjedd.

Neste omstridte utspill dreide seg om bordbønn i skolen, som Djupedal ville forby. Det førte til skarpe protester, og statsråden måtte svare for seg i Stortingets spørretime. Deretter sa han at han ville stoppe alle bevilgninger til private skoler, og i tillegg varslet han at alle godkjennelser av etablering av privatskoler som den forrige regjeringen ga, vil bli annulert.

Aarebrots kommentar til Djupedals utspill, er at det passet å komme med slike utspill når partiet var i opposisjon, men at det fungerer dårlig for en statsråd.

Andre analytikerer går lenger:

- Han er en vandrende ulykke ... Normalt gir Stortinget nye statsråder en nådetid, et par-tre måneder hvor statsråden tillates å snuble litt. Problemet med Djupedal er at han snubler ustanselig og dessuten begår den ene lite gjennomtenkte uttalelse etter den andre, skriver Kåre Valebrokk i sin søndagskommentar i Aftenposten.

Dagbladets kommentator John Olav Egeland kalte det som foregår i SV for «en politisk hjemme alene-fest», og flere SV-ere har også uttrykt misnøye.

Slår tilbake

Men sentrale SV-ere mener det foregår en kampanje mot partiet.

- Mediene har grepet fatt i bisetninger og blåst dem opp. Selv om Djupedal har korrigert uttalelsene om at barn bare kan oppdras i barnehage og utspillet om bordbønn, er det dette folk husker, sier fylkesleder Arnfinn Monsen i Nord-Trøndelag til VG om partiets dårlige oppslutning.

I tillegg hevder Monsen at de store mediekonsernene er ute etter å ta SV.

- Vi har fått ekstra mye oppmerksomhet fordi vi regnes som et umodent parti i regjeringssammenheng. Og det er vi jo også. Men jeg tror vi kommer til å vise i de neste tre-fire årene at vi får gjennomført det vi lover. Da tror jeg målingene blir annerledes, sier Ryan til Dagbladet.no

FÅR MYE AV SKYLDA: Kunnskapsminister Øystein Djupedal.
PÅ NETTMØTE I DAGBLADET.NO: SVs parlamentariske leder Inge Ryan.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!