- Vi vil ikke avkristne Norge

SV svarte på lesernes spørsmål i nettmøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): SV stuper på siste meningsmåling. 5,9 prosent oppslutning får de på VGs partibarometer. Valgresultatet ga partiet en oppslutning på 8,8 prosent.

- Vi hadde forventet å miste opppslutning i begynnelsen av regjeringsperioden, sier parlamentarisk leder i SV, Inge Ryan, til Dagbladet.no.

Ryan mener likevel SV har stor nytte av å sitte regjering, fordi de nå får en stor del av sitt program gjennomført.

Tirsdag klokka 14.00 stiller Ryan til nettmøte på Dagbladet.no. Send inn dine spørsmål nå!

Djupedal får skylda

- Å du og du!, sa valgforsker Frank Aarebrot til VG da han ble bedt om å kommentere den dårlige oppslutningen på siste meningsmåling.

Han mener kunnskapsminister Øystein Djupedal må ta sin del av skylda.

Bråket rundt Djupedal har pågått i flere runder. I det første virkelig kontroversielle utspillet sa Djupedal noe som ble forstått som at han mente at barnehager var bedre enn foreldre til å oppdra barn. Senere forsøkte han riktignok å moderere uttalelsen, men skaden var allerede skjedd.

Neste omstridte utspill dreide seg om bordbønn i skolen, som Djupedal ville forby. Det førte til skarpe protester, og statsråden måtte svare for seg i Stortingets spørretime. Deretter sa han at han ville stoppe alle bevilgninger til private skoler, og i tillegg varslet han at alle godkjennelser av etablering av privatskoler som den forrige regjeringen ga, vil bli annulert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aarebrots kommentar til Djupedals utspill, er at det passet å komme med slike utspill når partiet var i opposisjon, men at det fungerer dårlig for en statsråd.

Andre analytikerer går lenger:

- Han er en vandrende ulykke ... Normalt gir Stortinget nye statsråder en nådetid, et par-tre måneder hvor statsråden tillates å snuble litt. Problemet med Djupedal er at han snubler ustanselig og dessuten begår den ene lite gjennomtenkte uttalelse etter den andre, skriver Kåre Valebrokk i sin søndagskommentar i Aftenposten.

Dagbladets kommentator John Olav Egeland kalte det som foregår i SV for «en politisk hjemme alene-fest», og flere SV-ere har også uttrykt misnøye.

Slår tilbake

Men sentrale SV-ere mener det foregår en kampanje mot partiet.

- Mediene har grepet fatt i bisetninger og blåst dem opp. Selv om Djupedal har korrigert uttalelsene om at barn bare kan oppdras i barnehage og utspillet om bordbønn, er det dette folk husker, sier fylkesleder Arnfinn Monsen i Nord-Trøndelag til VG om partiets dårlige oppslutning.

I tillegg hevder Monsen at de store mediekonsernene er ute etter å ta SV.

- Vi har fått ekstra mye oppmerksomhet fordi vi regnes som et umodent parti i regjeringssammenheng. Og det er vi jo også. Men jeg tror vi kommer til å vise i de neste tre-fire årene at vi får gjennomført det vi lover. Da tror jeg målingene blir annerledes, sier Ryan til Dagbladet.no

FÅR MYE AV SKYLDA: Kunnskapsminister Øystein Djupedal.
PÅ NETTMØTE I DAGBLADET.NO: SVs parlamentariske leder Inge Ryan.