FOR STOR UENIGHET: Ifølge koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen er det så delte meninger om den sakkyndige rapporten at de koordinerende advokatene ikke vil be om noen ny sakkyndig vurdering av Breivik på vegne av bistandsadvokatenes klienter. 
Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
FOR STOR UENIGHET: Ifølge koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen er det så delte meninger om den sakkyndige rapporten at de koordinerende advokatene ikke vil be om noen ny sakkyndig vurdering av Breivik på vegne av bistandsadvokatenes klienter. Foto: Fredrik Varfjell / ScanpixVis mer

- Vi vil ikke be om noen ny Breivik-rapport

Det sier de koordinerende bistandsadvokatene i terrorsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere bistandsadvokater krever at det oppnevnes nye sakkyndige som kan vurdere terrorsiktede Anders Behring Breiviks mentale tilstand. De aksepterer ikke uten videre at Breivik er strafferettslig utilregnelig.

Disse advokatene får ikke støtte av de tre koordinerende bistandsadvokatene i terrorsaken.

- Vi har besluttet at vi ikke vil be om ytterligere vurderinger av sakkyndige, sier koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen til Dagbladet.

Blir ikke enige En avgjørende årsak er den store uenigheten som råder mellom de 170 bistandsadvokatene. Ikke alle har de samme interessene.

- Vi finner at det ikke blir riktig av oss å fremme krav om nye sakkyndige så lenge ikke alle bistandsadvokatene er enige om det. Det får da heller bli opp til hver og en hvorvidt man på vegne av sine klienter fremmer krav om ny sakkyndig-vurdering, sier Larsen.

Rapporten fra psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby konkluderer med at Brevik var psykotisk 22. juli, og i tillegg psykotisk under intervjuene med psykiaterne.

- For tynt Rettpsykiaterne konkluderer i sin rapport med at Breivik gjennom en lengre periode har utviklet sykdommen paranoid schizofreni - og at han derfor er strafferettslig utilregnelig.

- Vi mener det er et alt for tynt grunnlag å konkludere med utilregnelighet basert på én rapport. Vi ønsker en «second opinion» på dette i en så alvorlig sak, har advokat Brynjar Meling uttalt til Dagbladet.

Hans advokatkontor representerer flere overlevende og pårørende fra 22. juli.

Meling har sendt et brev til påtalemyndigheten der han ber de om å begjære oppnevning av to nye sakkyndige som skal vurdere Anders Behring Breivik.

Misfornøyde Flere bistandsadvokater er misfornøyde med den psykiatriske rapporten som erklærer Anders Behring Breivik utilregnelig og vil ha ny rapport utarbeidet av andre.

 - Vi vurderer sterkt å be om at det oppnevnes nye sakkyndige som kan gi en second opinion, sier bistandsadvokat John Arild Aasen til Klassekampen.

DELTE MENINGER: En rekke bistandsadvokater nekter å akseptere konklusjonen fra de rettspsykiatrisk sakkyndige Synne Sørheim og Torgeir Husby. Psykiaterne slår fast at Breivik er strafferettslig utilregnelig.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
DELTE MENINGER: En rekke bistandsadvokater nekter å akseptere konklusjonen fra de rettspsykiatrisk sakkyndige Synne Sørheim og Torgeir Husby. Psykiaterne slår fast at Breivik er strafferettslig utilregnelig. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Han ønsker å innhente egne fagfolk til å granske rapporten før den rettsmedisinske kommisjonen har avgitt sin uttalelse før jul.

Åpner for initiativ Mette Yvonne Larsen ønsker ikke å be om ny vurdering som koordinerende bistandsadvokat, men kan ende med å gjøre det likevel - via sin arbeidsgiver, på vegne av deres klienter.

- Det kan være at Advokatfirmaet Stabell vil be om en vurdering fra nye sakkyndige, men det spørsmålet har vi foreløpig ikke tatt stilling til, sier Larsen.

Tilbyr ny vurdering Flere psykiatere og psykologer har i det siste kontaktet Breiviks forsvarere selv, for å tilby nye vurderinger.

- Det er flere som har meldt seg og stilt sin kunnskap og tid til disposisjon på ulike måter, sier forsvarer Vibeke Hein Bæra til Dagbladet.

Hun karakteriserer enkelte av henvendelsene som useriøse.

Les også: Derfor ble Breivik erklært utilregnelig.

- UTILREGNELIG: Anders Behring Breivik er ifølge de sakkyndige strafferetslig utilregnelig. Foto: Politiet
- UTILREGNELIG: Anders Behring Breivik er ifølge de sakkyndige strafferetslig utilregnelig. Foto: Politiet Vis mer