Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi vil ikke bli et nytt Europa oversvømt av muslimer

Stemningen er svært aggressiv mellom tilhengerne til Donald Trump og motdemonstranter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BOCA RATON (Dagbladet): Donald Trumps tilhengere er rasende og livredde for å miste landet sitt. Motdemonstrantene, som møter opp på valgmøtene hans, frykter at den kontroversielle kjendisrikingen og republikanske presidentkandidaten leder landet ned en mørk vei.

Fredag endte det i voldelige sammenstøt da Trump i siste øyeblikk avlyste et arrangement i Chicago.

Det var et trist vendepunkt i voldelig retning for årets amerikanske valgkamp. I morgen er de nominasjonsvalg i Florida, Illinois, Ohio, Nord-Carolina og Missouri.

- Disse stygge motdemonstrantene nekter oss vår ytringsfrihet når de møter opp for å ødelegge. Vi er sinte, men fredelige, sier Trump-tilhenger Richard Lee Peterson til Dagbladet.

Muslimsk fare Mange timer før valgmøtet i Boca Raton i går var han en av flere titalls tilhengere som har stilt seg opp for å være først i køen til amfiteateret der tusenvis er ventet å møte opp. Politiet forbereder en rekke sikkerhetstiltak og tilhengerne gir tydelig uttrykk for at stemningen nå er spent. Samtidig er de klare på hvorfor de støtter eiendomsmogulen.

AGGRESSIVT: Det har kommet til sammenstøt mellom Donald Trumps tilhengere og motdemonstranter på hans valgmøter. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
AGGRESSIVT: Det har kommet til sammenstøt mellom Donald Trumps tilhengere og motdemonstranter på hans valgmøter. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Vi vil ikke bli et nytt Europa oversvømt av muslimer. Vi trenger grenser og må rydde opp i våre egen bakgård først, sier en av dem, Joan Barber, til Dagbladet.

- Trump er den eneste som forteller sannheten. Islam hater oss, sier Peterson som et ekko fra kandidatens egne uttalelser til CNN for ei uke siden.

Selv om Barack Obama er den presidenten som har deportert flest udokumenterte innvandrere — om lag to millioner — mener Peterson at Obama har en klar strategi.

- Han ønsker å oversvømme landet med ulovlige innvandrere fordi de vil bli potensielle stemmer til demokratene.

- Lyst til å slå ham De stygge scenene som har utspilt seg den siste tida, har fått de andre republikanske kandidatene og en rekke andre til å hevde at Trump selv har kastet  store mengder bensin på bålet gjennom en rekke utalelser som at han har «lyst til å slå» en demonstrant i ansiktet og romantisert gamle dager hvor demonstranter «ville blitt fraktet ut på båre»

MOTDEMONSTRASJON: Utkledd som en penisversjon av Donald Trump fikk denne motdemonstranten mange sinte tilrop fra Donald Trumps tilhengere. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet
MOTDEMONSTRASJON: Utkledd som en penisversjon av Donald Trump fikk denne motdemonstranten mange sinte tilrop fra Donald Trumps tilhengere. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet Vis mer

En 78-årig Trump-tilhenger er siktet for å ha slått til en demonstrant under et møte i Nord-Carolina, og i Ohio lørdag stormet livvakter opp på scenen rundt Trump da en mann hoppet over sperringene.

Selv avviser Trump alle anklager og hevdet at han avlyste valgmøtet i Chicago for å unngå vold. Politiet i byen hevder de aldri rådet ham til å avlyse. Mange kommentatorer hevder han nå forsøker å score politiske poeng på å innta offerrollen.

- Begge sider er overbevist om at den andre siden er i ferd med å ødelegge USA, sier Yale-historiker Joanne Freeman til New York Times.

Hun forsker på vold i amerikansk politikk og mener landet kanskje ikke har opplevd liknende sinne og frustrasjon siden 1850-tallet — åra før borgerkrigen.

- Vårt siste håp Trump har tidligere sagt at Mexico sender voldtektsmenn til USA, vil stenge alle muslimer ute av USA og ville ikke umiddelbart distansere seg fra rasistorganisasjonen Ku Klux Klan. Men Trump-tilhengerne i Boca Raton rister oppgitt på hodet over påstandene om at han er rasist og de mange sammenlikningene med Hitler.

SINTE: Trump-tilhengerne Joan Barber (t.v.), Alec Bekoff, William Avrich og Richard Lee Peterson har lite til overs for motdemonstrantene som nå dukker opp på den republikanske presidentkandidatens valgkampmøter. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet,
SINTE: Trump-tilhengerne Joan Barber (t.v.), Alec Bekoff, William Avrich og Richard Lee Peterson har lite til overs for motdemonstrantene som nå dukker opp på den republikanske presidentkandidatens valgkampmøter. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet, Vis mer

- Han har aldri sagt et eneste rasistisk ord. Han forteller bare sannheten, sier Peterson.

William Avrich roper høylytt idet et helikopter med Trump-logo svinger over køen av tilhengere. Selv vokste han opp bare tre kvartaler unna presidentkandidaten i New York.

- Han er vårt siste håp for å redde dette landet, sier Avrich til Dagbladet.

JUBEL: Trumps tilhengere jubler når de ser helikopteret med den kontroversielle republikanske presidentkandidatens navn sveve over Sunset Cove-parken i Boca Raton i Florida. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet
JUBEL: Trumps tilhengere jubler når de ser helikopteret med den kontroversielle republikanske presidentkandidatens navn sveve over Sunset Cove-parken i Boca Raton i Florida. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet Vis mer