Vi vil ikke fly mindre

Nordmenn vil ikke forandre vanene for å bedre klimaet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bare hver fjerde av oss er villige til å endre strømforbruk og kjøre mindre bil, til tross for at nordmenn bekymrer seg for klimaendringene.

Bare hver fjerde nordmann er villig til å redusere bilbruk og strømforbruk, mens kun 14 prosent i stor grad vil kutte ned på flyreisene, viser en meningsmåling Aftenposten har utført.

Uaktuelt å fly mindre

Nesten halvparten av befolkningen mener det er uaktuelt å fly mindre, samtidig som 58 prosent av oss mener klimaendringene er menneskeskapte.

Nesten hver tredje nordmann tror klimaendringene skyldes naturlige svingninger.

Andelen som tror at klimaendringene er menneskeskapte har likevel økt fra 49 prosent i fjor, til 58 prosent i år, viser meningsmålingen.

- Må lønne seg å velge miljøvennlig

Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet mener nordmenn trenger mer hjelp til å ta miljøvennlige valg.

VIL IKKE FLY MINDRE: Nordmenn vil bare i liten grad tilpasse hverdagen sin for å bedre miljøet. Bare 14 prosent av befolkningen er villig til å fly mindre, bare hver fjerde av oss vil kjøre mindre bil. Illustrasjonsfoto: HANS ARNE VEDLOG
VIL IKKE FLY MINDRE: Nordmenn vil bare i liten grad tilpasse hverdagen sin for å bedre miljøet. Bare 14 prosent av befolkningen er villig til å fly mindre, bare hver fjerde av oss vil kjøre mindre bil. Illustrasjonsfoto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

- Politikerne må legge til rette for at vi skal ta klimavennlige valg, det må lønne seg å velge miljøvennlig, og det må alltid finnes miljøvennlige valg, sier Haltbrekken.

 - Det må satses på jernbane og bli lettere å kjøpe biobrennstoff, og biler som kan brukes til dette. Og så må oljefyringen erstattes med biobrensel, sier Haltbrekken til Aftenposten .