- Vi vil ikke ha bilbomber, vi vil ha sikkerhet

Rekordoppslutning i det irakiske valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) 9 år gamle Ali stoppet fotballspillingen i gaten utenfor et stemmelokale i det sunnimuslimske Adhamiya-distriktet i Baghdad i går.

- Vi vil ikke ha bilbomber, vi vil ha sikkerhet, sa han til New York Times.

Men opprørernes grep om bydelen har vært så sterkt at amerikanske militærhelikoptre har unngått å fly over de siste 33 månedene.

I går trosset innbyggerne - i likhet med sunnier over hele Irak - trusselen om terroraksjoner, og møtte opp ved stemmelokalene for å sikre at deres stemmer ble hørt.

Valgkommisjonær Farid Ayar sier til Reuters at han regnet med at mellom 10 og 11 millioner av de 15 millioner stemmeberettigede irakerne stemte ved valget i går. Det vil bety en valgoppslutning på mellom 67 og 73 prosent.

- Glade dager! sa Salim Saleh (52) i går til New York Times.

Byråkraten fortsatte med at irakerne ikke er vant til demokrati, men at de må lære seg det.

- En regjering som jobber for Irak og det irakiske folk, uansett av etnisitet eller stammetilhørighet. Det ville være demokrati, sier han.

Bare for få måneder siden, ville muligheten for stor sunnimuslimsk valgdeltakelse synes som utopi for de fleste irakere.

Da irakerne valgte overgangsregjering i januar, boikottet sunnimuslimene valget og etter valget stod sunnimuslimske opprørere for den blodigste voldsbølgen i landet siden invasjonen i mars 2003. Januarvalget etterlot sunnimuslimske delen av befolkningen med liten politisk innflytelse i Irak.

I forkant av gårsdagens valg har sunnimuslimske ledere i moskeer og det politiske systemet oppfordret sunniene til å stemme ved valget.

Det store oppmøtet i Adhamiya er en god indikasjon på sunnienes nye åpenhet. På 1950-tallet var distriktet bastionen for den pan-arabiske nasjonalismen i Midt-Østen, og det var i kjellere i denne bydelen at Baath-partiet hadde sine første undergrunnsmøter.

Det var også i Adhamiya som var Saddam Husseins siste skanse da amerikanske soldater gikk inn i Baghdad i april 2003.

På et biltak utenfor Abu Hanifa moskeen oppfordret han irakerne til motstand mot amerikanerne, før han gikk i dekning. Først åtte måneder senere ble den tidligere diktatoren tatt av amerikanske styrker i en underjordisk bunker nær Tikrit.

Etter gårsdagens valg, håper irakiske politikere at opprøret han satte i gang, nå er i ferd med å gi tapt for demokratiet.

- Dette er en andre sjanse for Irak. Men det er ikke slutten for Iraks problemer. På mange måter, er det bare begynnelsen, advarte den republikanske senatoren Lindsey O. Graham i NBCs nyhetsprogram «Today».