Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Karavanen har nådd USA-grensa

- Vi vil ikke ha dem her

Flyktninger møtt av aggressive demonstranter i Tijuana i Mexico.

UT! UT! Demonstranter ønsker ikke karavanen velkommen til Tijuana. Foto: AP Photo/Rodrigo Abd)
UT! UT! Demonstranter ønsker ikke karavanen velkommen til Tijuana. Foto: AP Photo/Rodrigo Abd) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): De siste dagene har tusenvis av flyktninger fra Honduras i den såkalte karavanen ankommet Tijuana i Mexico etter mer enn en måned på reise.

Under mellomvalgkampen i USA hevdet president Donald Trump at flyktningene i karavanen ville invadere USA.

FLYKTNINGER: Sentralamerikanske flyktninger ser ut gjennom et gjerde mens innvandringsmotstandere demonstrerer mot dem i Tijuana i Mexico. Foto: AP Photo/Rodrigo Abd
FLYKTNINGER: Sentralamerikanske flyktninger ser ut gjennom et gjerde mens innvandringsmotstandere demonstrerer mot dem i Tijuana i Mexico. Foto: AP Photo/Rodrigo Abd Vis mer

Amerikanske myndigheter vil bare behandle 100 asylsøknader per dag. Dermed vil mange av flyktningene måtte oppholde seg i Tijuana i opptil et halvt år.

Søndag endte det med aggressive demonstrasjoner fra innbyggere i Tijuana, som ikke ønsker flyktningene i byen.

«Ut! Ut!»

- Vi vil ikke ha dem her, ropte demonstrantene, som samlet seg ved en statue av Cuauhtémoc, som var den siste herskeren i aztekerriket, bare halvannen kilometer fra grensa til USA.

Der holdt demonstrantene også opp meksikanske flagg, sang den meksikanske nasjonalsangen og ropte «Ut! Ut!», ifølge AP.

Demonstrantene anklager flyktningene for å være rotete, utakknemlig og en fare for Tijuana. De klaget også på hvordan karavanen hadde tvunget seg inn i Mexico som en «invasjon». De var også bekymret for at skattepengene deres skulle bli brukt på å ta vare på denne gruppa, ifølge nyhetsbyrået.

«Jordskred»

FROKOST: Flyktninger spiser frokost i en forlegning i Tijuana i Mexico. Foto: AP Photo/Marco Ugarte
FROKOST: Flyktninger spiser frokost i en forlegning i Tijuana i Mexico. Foto: AP Photo/Marco Ugarte Vis mer

Den konservative ordføreren i Tijuana, Juan Manuel Gastelum, har gjentatte ganger klaget på strømmen av flyktninger og kalt det et «jordskred» som byen er dårlig forberedt på å takle. Han har derfor bedt om mer assistanse fra føderale myndigheter.

- Menneskerettighetene burde bare gjelde for moralske mennesker, sa Gastelum i forrige uke, ifølge TV-kanalen.

Innenriksministeren i Mexico varslet lørdag at føderale myndigheter vil fly inn mat og tepper for flyktningene i Tijuana.

Reaksjonen er en skarp kontrast til hvordan stemningen var i Tijuana for bare to år siden, skriver NBC News.

Da 3.000 haitere, som flyktet fra orkanen Matthew endte opp i Tijuana i 2016 uten å komme seg videre inn i USA, sørget lokale ledere for at de fikk sted å bo, klær og jobber.

- Neo-nasjonalisme

- Som mange andre steder i verden er Tijuana blitt betatt av den typen neo-nasjonalisme president Trump og noen andre politiske ledere er altfor villige til å utnytte for å få overskrifter, sier direktør for Trans Border Institute ved University of San Diego, Everard Meade, til NBC News.

SINNE: En demonstrant roper mot politiet under en demonstrasjon i Tijuana. Foto: REUTERS/Carlos Garcia Rawlins
SINNE: En demonstrant roper mot politiet under en demonstrasjon i Tijuana. Foto: REUTERS/Carlos Garcia Rawlins Vis mer

De fleste flyktningene bor nå i midlertidige leirer rundt en idrettsarena. Ifølge AP er mange i Tijuana fortsatt vennlig innstilt overfor flyktningene, men andre har ropt fornærmelser mot dem, kastet steiner og gått fysisk til angrep.

Lenger sør i Mexico er flyktningene blitt møtt med langt større gjestfrihet.

Skyhøye drapsrater, vold og annen kriminalitet samt elendige økonomiske kår er hovedårsaken til at mange prøver å komme seg til USA.

- Vi flykter fra vold. Hvordan kan de tro at vi kommer hit for å være voldelige, sier en av flyktningene, Josue Caseres (24), til AP.

GRENSEMUR: Flyktninger dusjer like foran grensemuren inn til USA i Tijuana i Mexico. Foto: REUTERS/Carlos Garcia Rawlins
GRENSEMUR: Flyktninger dusjer like foran grensemuren inn til USA i Tijuana i Mexico. Foto: REUTERS/Carlos Garcia Rawlins Vis mer

- Reis hjem!

Honduras´ ambassadør til Mexico, Alden Rivera, besøkte Tijuana lørdag. Han opplyser til AP at 1.800 har returnert til Honduras siden karavanen først la ut på reisa 13. oktober.

- Vi ønsker at de skal returnere til Honduras, sier Rivera.

USAs president Donald Trump forsøkte å gjøre karavanen til en hovedsak i mellomvalget. Søndag uttrykte han støtte til ordføreren i Tijuana på Twitter.

- Ordføreren i Tijuana i Mexico sa nettopp «byen er dårlig forbereddt på å håndtere så mange migranter, opphopningen kan vare i seks måneder». På samme måte er USA dårlig forberedt på denne invasjonen, og vil ikke godta det. De fører til kriminalitet og store problemer i Mexico. Reis hjem! skriver Trump.

IKKE LENGER PARADIS: President Donald Trump besøkte lørdag den totalt nedbrente byen Paradise nord for San Francisco. Der viste han til en samtale han skal ha hatt med den finske presidenten. Video: AP Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!