MINNES DATTEREN: Familien er i stor sorg etter at Sara Sandsmark (13) og venninnen Tiril ble påkjørt ved Bjørkelangen på Romerike på lørdag. De to døde på sykehus etter ulykka. Foto: Privat
MINNES DATTEREN: Familien er i stor sorg etter at Sara Sandsmark (13) og venninnen Tiril ble påkjørt ved Bjørkelangen på Romerike på lørdag. De to døde på sykehus etter ulykka. Foto: PrivatVis mer

- Vi vil ikke klandre ham, han har også barn i samme alder

Familien til Sara (13) vil ikke klandre mannen som er siktet etter tragedien på Bjørkelangen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er forferdelig tungt for søsteren min og mannen hennes, og storesøsteren og storebroren til Sara, sier Sara Christiane Holmedahl Sandsmarks onkel til Dagbladet.

Sara (13) og hennes gode venninne Tiril Alette Huser Bølge (11) ble påkjørt da de var ute og kjørte hest og vogn lørdag ettermiddag. De to døde seinere på Ullevål sykehus. Onkelen sier familien står sammen og tar vare på hverandre i den tunge tida.

- Vi er heldigvis en stor familie, med mange å spille på. Nå i første omgang hadde vi et behov for å sove, vi var utslitt etter mange timer på sykehus. Det lokale kriseteamet er involvert og kommunen har stilt opp. De er gode hjelpere, sier onkelen til Dagbladet.

- Foreldrene opplever det som godt at folk bryr seg. Men det har vært mye trøkk med telefoner og sms-er, sier onkelen.

Vil ikke klandre sjåføren - Hvordan minnes dere Sara?

- Hvordan minnes man et barn, svarer onkelen.

- Det er en uvirkelighetsfølelse.

Han bekrefter, slik siktedes advokat sa til Dagbladet i formiddag, at Aurskog-mannen som er siktet i saken er en bekjent av familien.

- Det ene øyeblikket har du en livlig 13-åring, som skal ut på ridetur med den vesle sportsponnien som hun kjenner og har vært fòrjente for i flere år, sammen med en god venninne. Hesten er trafikksikker og trygg, og de går ordentlig i veikanten. Så kommer en stakkars bilfører, som vi også kjenner. Politiet skal etterforske saken, men vi kjenner ham som en mer enn alminnelig dyktig sjåfør, sier onkelen - som understreker at familien ikke bebreider noen.

- Alle som har kjørt bil i noen år vet at vi kan være uopmerksomme. Det er viktig for familien å være tydelige på at de ønsker ikke å kritisere eller klandre ham - han har også barn i samme alder, som skulle på skolen i dag, og bli konfrontert med dette. Han har det også forferdelig vondt, sier onkelen.

- Må løfte blikket Onkelen sier det er viktig for familien å understreke at trafikkulykker er et samfunnsproblem, ikke et personproblem.

- Det er viktig å løfte blikket litt. Moderne biler flytter 1,5 tonn mange meter i sekunder - og samtidig har vi myke trafikanter. Det koster fryktelig mye å bygge ut veiene, men vi betaler gjerne litt ekstra om det kan føre til at vi får det tryggere, sier han til Dagbladet.

- Den store tragedien her er at dette vil skje igjen, mange ganger, i løpet av året vi nettopp har gått inn i. Det er ingen løsning å begynne å kritisere foreldre for å slippe barna ut i trafikken i sitt nærmiljø. Og alle er avhengige av å kjøre bil og ha fritidsaktiviteter, påpeker onkelen.

- Det blir et raseri når man taper sin 13-åring. Men det er ikke et raseri som man ønsker å rette mot en stakkars familiefar. Dette er vårt alles ansvar, og vi kan heller ikke kritisere politikerne - de har vi valgt, og de prøver å forvalte de ressursene vi har.

Advokat Gunhild Lærum sier til Dagbladet at den siktede mannen ikke er i stand til å bli avhørt ennå, og har det grusomt.