- Vi vil ikke kobles til det han har gjort

Anders Behring Breiviks halvbror sier at familien er i sjokk.

FAMILIEN I SJOKK:  I et intervju med den svenske avisa Expressen forteller halvbroren til Anders Behring Breivik at det er svært vanskelig for familien å ta innover seg at det er Behring Breivik som står bak terrorangrepet i Oslo og massakren på Utøya.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FAMILIEN I SJOKK: I et intervju med den svenske avisa Expressen forteller halvbroren til Anders Behring Breivik at det er svært vanskelig for familien å ta innover seg at det er Behring Breivik som står bak terrorangrepet i Oslo og massakren på Utøya. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det finnes ikke ord for det han har gjort, sier Anders Behring Breiviks halvbror til den svenske avisa Aftonbladet.

Det er ti dager siden han fikk den fryktelige beskjeden om at gjerningsmannen bak terrorangrepet i Oslo og massakren på Utøya er hans egen bror.

- Hele familien er sjokkert over det som har hendt. Det er ufattelig, sier han videre.

Vanskelig Han forteller at det er svært vanskelig for familien å forstå at gjerningsmannen er et familiemedlem.

- Det er fortsatt så nært. Jeg orker nesten ikke å snakke om det, sier han.

På tross av at Behring Breivik skal ha forberedt terrorhandlingene i mange år, mistenkte aldri familien noe.

- Og vi vil ikke kobles til det han har gjort, sier halvbroren.

- Priviligert oppvekst I det såkalte manifestet skriver Behring Breivik følgende om sin egen barndom:

«Jeg har hatt en priviligert oppvekst med ansvarsfulle og intelligente mennesker rundt meg. Jeg har ikke hatt noen direkte negative opplevelser i min barndom. Jeg antar at jeg kommer fra en typisk norsk middelklassefamilie.»

De siste åra bodde han mye hjemme hos sin mor, i hennes leilighet på Hoff i Oslo. Mora ble avhørt av politiet like etter bombeangrepet ved Regjeringskvartalet og massakren på Utøya.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier til Dagbladets svenske samarbeidsavis Expressen at hun var i sjokk.

- Hun forstår ikke at sønnen kan ha gjort dette, sier han.

Krisehjelp Moren skal ha fått krisehjelp fra psykolog etter avhøret. Ifølge Expressen takket hun ja til dette og har fortsatt tilgang på hjelp.

- Av naturlige årsaker har hun det ikke bra, sier Hjort Kraby.

Behring Breiviks far fikk høre om sønnens handlinger gjennom media.

- Jeg ble helt lamslått. Jeg kunne ikke tro mine egne øyne. Det var helt paralyserende, sa han i et intervju med Dagbladet i forrige uke.

- Det er et sjokk. Og jeg har nok ennå ikke insett omfanget av det som har skjedd. Jeg er så full av sorg og fortvilelse. Enten jeg vil eller ikke blir jeg dratt inn i dette. Jeg er jo faren hans. Jeg håper bare at folk forstår at jeg ikke har noe med dette å gjøre, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer