- Vi vil ikke la oss true

Statsminister Gordon Brown med klar tale til terroristene. Nå raider politiet bolighus i Glasgow for å finne flere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Storbritannias nye statsminister Gordon Brown gir klar melding til de ansvarlige bak terrorangrepet i Glasgow i går: Vi vil ikke bli skremt av folk som er tilknyttet al-Qaida. I et intervju med BBC søndag kommenterer han situasjonen etter at angrepet i Glasgow blir knyttet til funnet av to bilbomber i London fredag.

- Vi vil ikke gi etter, vi vil ikke la oss true og vi vil ikke la noen undergrave vårt britiske levesett, uttaler Brown.

Statsministeren sier også at «det er klart at vi har å gjøre med mennesker som er assosiert med al-Qaida».

I går innkalte statsminister Brown til et møte i krisegruppen «Cobra», og Storbritannias sikkerhetsberedskap er nå satt på det aller høyeste nivå - «kritisk» - som betyr at man regner med at et nytt terrorangrep er nært forestående.

Raider bolighus

I formiddag gjennomsøker politiet i Skottland flere hus i nærheten av Glasgow på leting etter personer som kan ha tilknytning til bilangrepet på Glasgow flyplass i går. I går ble to personer pågrepet på flyplassen, og kort tid etterpå ble to personer til pågrepet et stykke unna. En av personene er fremdeles på sykehuset med alvorlige brannskader.

Politiet i Strathclyde bekrefter overfor Sky News at flere polititjenestemenn i hvite beskyttelsesdresser undersøker bolighus i landsbyen Houston, et lite stykke utenfor Glasgow.

Politisjef William Rae i Strathclyde-politiet beskrev i går angrepet som et terroristangrep, og bekreftet at Glasgow-angrepet var knyttet til de to bombene som ble funnet i London fredag.

UNDERSØKER FLYPLASSEN: Teknikere undersøker stedet der en bil ble kjørt inn i Glasgow flyplass i går. I dag uttalte statsminister Gordon Brown at Storbritannia ikke må la seg skremme av terroristene. Foto: Andy Buchanan/AFP/SCANPIX
UNDERSØKER FLYPLASSEN: Teknikere undersøker stedet der en bil ble kjørt inn i Glasgow flyplass i går. I dag uttalte statsminister Gordon Brown at Storbritannia ikke må la seg skremme av terroristene. Foto: Andy Buchanan/AFP/SCANPIX Vis mer

Ifølge BBC var det anti-terrorpoliti som arresterte to personer på motorveien ikke langt fra Glasgow i går. I dag har bilen de kjørte i blitt undersøkt av åstedsgranskere, men det er ikke funnet noen eksplosiver i bilen, og den skal etter planen flyttes i løpet av søndagen.

Statsminister Brown uttalte i dag at politiet har gjort flere fremskritt i etterforskningen i natt.

Sakte mot normal flytrafikk

Etter angrepet på Glasgow flyplass i går, ble alle fly til og fra flyplassen kansellert. Nå ser det ut til at det sakte går mot normal flytrafikk, melder The Independent.

Glasgow flyplass har så vidt begynt å ta i mot kommende fly, men er ikke fullstendig gjenåpnet.

- Det vil ikke bli noen avganger fra flyplassen før senere i dag, sier en talsmann for selskapet BAA, som drifter flere av flyplassene i Storbritannia.

Flyplassen i Liverpool ble gjenåpnet i natt etter at politiet evakuerte flyplassen for å undersøke et mistenkelig kjøretøy. Alle flyplassene i landet vil holde åpent fremover, men med høyere sikkerhetsberedskap enn tidligere.

LANGE KØER: Flyplassen i Glasgow har vært stengt siden angrepet i går, men nå skal den være i ferd med å åpne igjen.
RAIDER BOLIGHUS: Politiet i Strathclyde undersøker bolighus et stykke utenfor Glasgow sentrum.
ER SIKKER PÅ AT DET ER AL-QAIDA: Storbritannias statsminister Gordon Brown sier til BBC at han tror det er al-Quaida-relaterte grupper som står bak terrorangrepet i Glasgow og angrepsforsøkene i London.