Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Vi vil ikke sitte og bli slaktet som lam»

Innbyggerne i syrisk by flykter. Militære på vei inn.

SINNE OVER HELE SYRIA:  Dette bildet er grabbet fra en YouTube-video i Damaskus i dag, der innbyggerne gikk ut i gatene og krevde frihet og regimets avgang. Samtidig gikk den syriske hæren inn i den nord-vestlige byen Jisr al-Shughour. Foto: Afp/YouTube
SINNE OVER HELE SYRIA: Dette bildet er grabbet fra en YouTube-video i Damaskus i dag, der innbyggerne gikk ut i gatene og krevde frihet og regimets avgang. Samtidig gikk den syriske hæren inn i den nord-vestlige byen Jisr al-Shughour. Foto: Afp/YouTube Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det syriske militære har i dag satt i gang sin operasjon «gjenopprett sikkerhet» i den nordvestlige byen Jisr al-Shughour, like ved den tyrkiske grensa. Internasjonale journalister og observatører er nektet innreise i Syria, og klarer ikke å få full oversikt over hva som faktisk er i gjære.

Men flyktningestrømmen fra Syria til Tyrkia viser at folk frykter for sine liv. Over 2000 mennesker har krysset grensa de siste dagene.

Vil ikke bli drept Rami Abdulrahman i Syrian Observatory for Human Rights sier til Reuters at innbyggerne i byen Jisr al-Shughour fortalte ham at hæren stadig rykker nærmere byen.

- De kan høre skyting. Hittil har vi ikke fått inn rapporter om skadde eller drepte, sier han til nyhetsbyrået.

Innbyggere sier at minst 15.000 militære og 40 stridsvogner og andre militære biler har stasjonert seg like ved Jisr al-Shughour, og at byen så godt er tom for innbyggere.

NOK NÅ:  I den syriske byen Tal Kalakh var det demonstrasjoner mot president Bashar al-Assad og hans regime etter fredagsbønnen. Foto: Afp/YouTube
NOK NÅ: I den syriske byen Tal Kalakh var det demonstrasjoner mot president Bashar al-Assad og hans regime etter fredagsbønnen. Foto: Afp/YouTube Vis mer

- Jisr al-Shughour er praktisk talt tom. Folk vil ikke sittte og bli slaktet som lam, sier en flyktning som onsdag krysset grensa til Tyrkia til Reuters.

Uenige om fakta Militæroperasjonen er iverksatt i Jisr al-Shughour etter at syriske myndigheter mandag denne uka gikk ut og sa at 120 sikkerhetsfolk ble drept av «væpnede gjenger» i byen, som ligger like ved den tyrkiske grensa.

Regimemotstandere benekter at det er væpnede gjenger som drepte sikkerhetsstyrker og viser til at syriske myndigheter ikke har kommet med bildebevis på at dette faktisk har skjedd. De opposisjonelle sier i stedet at en rekke folk i det syriske militære har hoppet av, og at det er de som er drept.

Menneskerettsaktivister har lagt en video ut på YouTube, hvor en den militære Hussein Armoush sier at han og noen soldater til har hoppet av fra den syriske hæren for å «bli med de mange menneskene som krever frihet og demokrati».

- Vår plikt er å beskytte borgerne og ikke drepe dem, sier han i en video som ingen hittil har klart å verfisere.
Massakre i 1980 Det er ikke første gang at syriske sikkerhetsstyrker omringer Jisr al-Shughour. I 1980, under den avdøde diktatoren Hafez al-Assad sitt regime, sendte hans bror, Rifaat al-Assad, inn sikkerhetsstyrkene for å knuse et opprør mot Assad-regimet. Minst 10.000 personer ble den gangen drept.

Hva som skjer i dag, vet vi alt for lite om.

Det som synes klart, er at president Bashar al-Assads bror, den enda mer fryktede lillebroren Maher al-Assad, er den som kontrollerer hærens spesialtrenede fjerdedivisjon inn i Jisr al-Shughour for å gjenopprette orden.

MANGE BYER:  Her viser et YouTube-klipp demonstranter i byen Hasaka i dag. På banneret står det "Syria er fritt og forræderen er den som dreper sitt folk", med klar hentydning til president Bashar al-Assad og hans regime. Foto: Afp/YouTube
MANGE BYER: Her viser et YouTube-klipp demonstranter i byen Hasaka i dag. På banneret står det "Syria er fritt og forræderen er den som dreper sitt folk", med klar hentydning til president Bashar al-Assad og hans regime. Foto: Afp/YouTube Vis mer