<strong>IKKE GODKJENT FOR 170:</strong> Det nye forsamlingsstedet i Skjeberg til den sjiamuslimske menigheten Al-Ghadir Islamsk Senter er opprinnelig en tomannsbolig med garasje og verksted. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix.
IKKE GODKJENT FOR 170: Det nye forsamlingsstedet i Skjeberg til den sjiamuslimske menigheten Al-Ghadir Islamsk Senter er opprinnelig en tomannsbolig med garasje og verksted. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix. Vis mer

Corona-utbrudd i Fredrikstad og Sarpsborg:

- Vi vil ikke skade noen

Forstander for corona-rammet menighet snakker offentlig for første gang.

Publisert
Sist oppdatert

- Vi vil leve i fred og ikke forstyrre andre. Se bare på bildet av det nye senteret vårt. Det ligger midt i skogen, sier forstander Sadiq Baker Alezairjawi (54) i det sjiamuslimske trossamfunnet Al-Ghadir Islamsk Senter i Østfold til Dagbladet.

Det er første gang han lar seg intervjue av norske medier generelt - og om den alvorlige smittesituasjonen tilknyttet trossamfunnets medlemmer spesielt.

Al-Ghadir Islamsk Senter har ifølge forstanderen vel 700 medlemmer totalt - flest i Fredrikstad kommune, dernest i nabokommunen Sarpsborg og ellers spredt over store deler av landet.

Selv sitter den år gamle forstanderen isolert med påvist covid-19-smitte i huset hjemme i Sarpsborg med kona og fire barn under samme tak.

Skummelt: - Merker ikke noe

- Jeg har ikke merket noe til sykdommen verken før eller nå. Det er det som er det skumle. Mange av våre medlemmer som har fått konstatert smitte, har ikke merket noe. Slik sett er vi ofre selv. Det må ha kommet fra et sted, sier forstanderen til Dagbladet.

Tidligere har forstanderen og menigheten bare formidlet noen tall og beskrivelsen til offentligheten vi Sarpsborg kommune. Det skjedde torsdag 3. september.

Nettopp trossamfunnets nye senter i landlige omgivelser i Skjeberg er smitteblomstringens kjerne.

Tomannsbolig

- Først er det viktig å få kontroll på smittesituasjonen. Så vil kommunen vurdere i etterkant om det skal reageres mot trossamfunnet. Eiendommen er opprinnelig en tomannsbolig med garasje og verksted.

- Det er ikke godkjent til forsamlingslokale. Og hvis det hadde vært godkjent, så hadde det vært for bare 20 personer. Vi har forstått at det var 170 personer samlet der, sier ordfører Sindre Martinsen-Evje (Ap) til Dagbladet.

GLAD: Norge og Sverige nærmer seg hverandre i smittetrykk. Det er helsedirektør Bjørn Guldvog glad for. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix. Reporter: Frode Andresen. Video: Christian Wehus / Dagbladet TV Vis mer

Forstander Sadiq Baker Alezairjawi forklarer:

- Vi sendte søknad til Sarpsborg kommune før den store feiringsdagen 29. august i høytida ashura. Avslaget fra kommunen kom 2. september. Vi brukte huset 29. august fordi leieavtalen i Fredrikstad til det gamle samlingsstedet der var gått ut.

Han forteller at det var 60-70 menn og 50-60 kvinner på eiendommen denne dagen.

- Ikke i samme rom

- De var spredt og ikke i samme rom samtidig. Vi var veldig nøye med å informere alle om norske smitteverntiltak i forkant, og senteret sender ut informasjon om smittevern hver dag nå etter at smitten har spredt seg. Vi føler at vi har godt kontakt både med Fredrikstad og Sarpsborg kommuner, og vi gjør alt for å følge norske smittevernregler, sier forstanderen.

Telefonene hans ringer døgnet rundt fra menighetens medlemmer.

- Det er ingen stor frykt blant våre medlemmer. De vil bare vite hva som er best å gjøre. Og vi har ikke merket noen hatsk stemning fra andre mennesker, sier forstanderen.

Han understreker at feiringen av Ashura-høytida ble avbrutt så snart den første positive smitteprøven kom. Det var på ettermiddagen 29. august.

Utelukker ikke anmeldelse

Søndag ettermiddag uttalte Martinsen-Evje at de ikke har bestemt seg for hvordan de skal reagere på smitteutbruddet.

- Vi har ikke konkludert, men vi er i en vurdering og ser alvorlig på det som har skjedd, sier Martinsen-Evje til kanalen.

- Jeg kan ikke utelukke at kommunen vil anmelde forholdet, sier Martinsen-Evje.

I respons til dette skriver Alezairjawi i en SMS til Dagbladet: «Vi samarbeider svært godt med Sarpsborg kommune. Vår prioritering nå er helsetilstanden til de som er smittet.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer