STO BAK GRUSOM TERROR: Anders Behring Breivik (32) har innrømmet at det var han som sto bak angrepet i Oslo og på Utøya.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STO BAK GRUSOM TERROR: Anders Behring Breivik (32) har innrømmet at det var han som sto bak angrepet i Oslo og på Utøya. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Vi vil ikke straffe Breivik med døden

Nesten 80 prosent i Facebook-avstemning vil ikke ha dødsstraff. - Skandale! mener amerikanerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens amerikanerne reagerte med sinne og krav om hevn da de ble rammet av terroren 11. september 2001, har Norge reagert med sorg og samhold.

- Vårt svar er mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet. Men aldri naivitet, sa statsminister Jens Stoltenberg samme kveld som eksplosjonen i Regjeringskvartalet og massakren på Utøya.

- Om én mann kan vise så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi alle kan vise sammen, sa AUF-jenta Stine Renate Håheim på CNN.

80 prosent sier nei Over 100 000 nordmenn har avgitt sin stemme i en uhøytidelig avstemning på Facebook om dødsstraff. Nesten 80 prosent av dem sier nei til at Norge bør endre sine lover, slik at terroristen Anders Behring Breivik kan få dødsstraff.

Flere utenlandske medier har skrevet om maksimumstraffen i Norge, mange uten å nevne mulighet for forvaring. Blant annet sendte CNN-vert Piers Morgan ut følgende melding på Twitter:

- For en skandale! Den inhumane psykotiske morderen kan bare bli fengslet i 21 år under norsk lov? SERIØST?  

Morgan ble raskt informert av nordmenn på Twitter om forvaringspraksisen.

- Slipper billig unna - Han slipper billig unna. Men nordmenn, som europeere flest, er overbevist om at deres milde rettssystem fungerer, skriver amerikanske The Daily Beast.

- I et land som ser på ideen om straff som barbarisk og hensikten med fengsel er å få fangen tilpasset samfunnet igjen, ser heller ikke fengsel så ille ut, mener nettstedet.

Ikke uventet nevnes Halden fengsel som et eksempel på et norsk fengsel.

Amerikanske Fox News har laget sak på en Facebook-gruppe med rundt 2000 personer som mener Breivik bør straffes med døden.

- Barbarisk National Public Radio (NPR) påpeker at drapstallene er mye lavere i europeiske land og spesielt lav i Norge, men en ekspert de har snakket med, professor Mike Newton ved Vanderbilt-universitetet, mener terrorangrepet vil sette det norske rettssystemet på en prøve.

- Dette kan gjøre noe med den kulturelle motstanden som kan være der fordi folk mener de ganske enkelt ikke trenger å bekymre seg for det. Vel, nå er det klart at nordmenn må bekymre seg for det.

En annen ekspert, forsker Nida Gelazis, mener nordmenn ikke er villig til å støtte en regjering som har makt til å ta et liv.

- Det er en almenn enighet om at dødsstraff er barbarisk og at det ikke er noe et moderne demokrati bør drive med, sier han.

HAR VEKKET FØLELSER: Både i Oslo og i nærheten av Utøya har det blitt lagt ned store mengder blomster og lys for å hedre ofrene etter terrorangrepene i Oslo og på AUFs sommerleir på Utøya. Foto: Reuters/Fabrizio Bensch/Scanpix
HAR VEKKET FØLELSER: Både i Oslo og i nærheten av Utøya har det blitt lagt ned store mengder blomster og lys for å hedre ofrene etter terrorangrepene i Oslo og på AUFs sommerleir på Utøya. Foto: Reuters/Fabrizio Bensch/Scanpix Vis mer