TIL KAMP:LO-leder Gerd Kristiansen og resten av fagbevegelsen ruster seg til kamp mot endringene i arbeidsmiljøloven som arbeidsminister Robert Eriksson legger fram i morgen. Her taler Kristiansen på Youngstorget 1.mai. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TIL KAMP:LO-leder Gerd Kristiansen og resten av fagbevegelsen ruster seg til kamp mot endringene i arbeidsmiljøloven som arbeidsminister Robert Eriksson legger fram i morgen. Her taler Kristiansen på Youngstorget 1.mai. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Vi vil ikke tilbake til løsarbeidersamfunnet

LO ruster seg til kamp mot midlertidige ansettelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er starten på en radbrekking av arbeidsmiljøloven, og starten på en demontering av trepartssamarbeidet, sier LO-leder Gerd Kristiansen til Dagbladet.

I morgen skal arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) legge fram forslag til endringer i arbeidsmiljøloven. LO mener å ha bragt på det rene at regjeringen går inn for å åpne for midlertidige ansetteler i 9 eller 12 måneder for å bidra til økt fleksibilitet og åpne for at sårbare grupper som yrkeshemmede, ungdom, innvandrere kommer inn i arbeidslivet.

Undergraver heltid - De er allerede mye midlertidighet i arbeidslivet. Over 10 prosent av arbeidsstyrken jobber midlertidig, og det er store mørketall, så det er ikke behov for mer.

Forslaget fra regjeringen vi undergrave hovedregelen om fast ansettelse med prøvetid, og vil undergrave det organiserte arbeidslivet. Hadde arbeidsministeren vært klok, hadde han innkalt partene i arbeidslivet for å drøfte hvordan vi kan få flere svake grupper inkludert i arbeidslivet, sier Kristiansen.

Løsarbeidersamfunnet Hun sier det ikke er forskningsmessig belegg for at hevde at regler som åpner for mer midlertidighet får flere svake grupper inn i arbeidslivet.
- Det ser ut til at slaget om arbeidslivet kommer nå. Vi vil slåss mot økt midlertidighet, for vi vil ikke tilbake til løsarbeidersamfunnet, sier Kristiansen.

Kommer i morgen Ifølge NTB vil Robert Eriksson i morgen også legge fram forslag om utvidet adgang til overtidsarbeid og søndagsjobbing og nye regler for aldersgrenser. Forslagene vil bli sendt på høring.

Eriksson må belage seg på kjeft fra den rødgrønne opposisjonen og fra arbeidstakerorganisasjonene med LO i spissen.

Venstre-støtte Men statsråden kan også vente seg støtte. Venstre er blant dem som utålmodig har ventet på at regjeringen skal kvittere ut løftene om mer fleksibilitet når det gjelder arbeidstid, turnus og uttak av overtid, skriver NTB.

Kritikerne frykter en uthuling av retten til faste stillinger. Utvidet rett til overtidsarbeid skal gjøre det mulig for arbeidsgiverne å innføre andre turnuser enn dem som er vanlige i dag. Nye regler for søndagsjobbing vil kunne føre til at flere butikker holder åpent enn hva tilfellet er nå.

Fjerne aldersgrenser Eriksson  har selv varslet at han vil stramme inn loven for å gjøre det enklere for eldre å stå lenger i jobb.
Bedrifters mulighet til å sette egne aldersgrenser skal fjernes.

- Vi vil stramme inn slik at ikke arbeidsgivere kan omgå hovedbestemmelsene ved å lene seg på bedriftsinterne avtaler, sa Eriksson til VG tidligere i år. Regelen om at 70-åringer kan bli tvunget til å pensjonere seg, vil heller ikke bli stående, varslet han. Endringene forutsetter at et flertall på Stortinget slutter opp om dem. Til nå har KrF vært langt mer skeptisk enn Venstre. Regjeringspartiene vil uansett få gjennomslag med Venstres støtte, men hvorvidt de to støttepartiene skiller lag, gjenstår å se.

ENDRINGER: Det er ventet at større adgang til midlertidige ansettelser er blant tiltakene arbeidsminister Robert Eriksson legger fram i morgen.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ENDRINGER: Det er ventet at større adgang til midlertidige ansettelser er blant tiltakene arbeidsminister Robert Eriksson legger fram i morgen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer