- Vi vil jage dem overalt

Hamas har valgt sin nye leder i Gaza: Abdel Aziz Rantissi (56). Han er kjent for å være langt mer ekstrem enn Ahmad Yassin, som ble likvidert av Israel mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JERUSALEM (Dagbladet): - Vi vil bekjempe dem overalt. Vi vil slå til mot dem overalt. Vi vil jage dem overalt. Vi vil lære dem ei lekse i konfrontasjon, sier den nyutnevnte lederen Rantissi til tusenvis av palestinere som sørget over Yassin på en fotballstadion i Gaza i går kveld.

Frittalende

Rantissi er kjent for å være svært frittalende. Han blir også sett på som en av de mest ekstreme av lederne i Hamas' politiske fløy.

- Vi vil ved Gud ikke etterlate én jøde i Palestina, sa Rantissi fra sykehussenga etter at han ble forsøkt likvidert i juni i fjor.

Dagbladet snakket med Rantissi få timer etter at Yassin ble henrettet mandag. Også da var det en kampklar mann vi møtte:

- Jeg regner med at Israel forsøker å drepe meg igjen. Men jeg er ikke redd. Det er israelerne som er redde. Vi fortsetter motstanden, sier den 56-årige lederen til Dagbladet.

Rantissi har grunn til å regne med et angrep. Israel truer nå med å likvidere alle militante palestinske ledere i Gaza og på Vestbredden.

- Vi har dem alle i siktet, sier Israels sikkerhetsminister Tzachi Hanegbi. Han antyder også at palestinernes president Yassir Arafat kan komme på dødslista.

Rantissi er etter det Dagbladet erfarer bare utnevnt som leder i Gaza. Internt i Hamas er det nå en heftig diskusjon om hvem som skal erstatte Yassin som øverste leder. En Hamas-kilde sier til Reuters at Khaled Meshaal er utnevnt til ny øverste Hamas-leder, men etter det Dagbladet erfarer, er Hamas-medlemmene langt fra enige seg imellom.

Jagland skremt

Leder i Sosialistinternasjonalen, Thorbjørn Jagland, var i går i møter med Shimon Peres og Israels visestatsminister Ehud Olmert. Møtet med Olmert var deprimerende.

- Jeg ble skremt av Olmert i dag. Han sa at al-Qaida ikke har noe med konflikten i Midtøsten å gjøre, sier Jagland, og fortsetter:

- Jeg ser ikke noe håp med dagens regjering. Jeg har et inntrykk av at de kjører i blinde. De vil bare bekjempe terroren med vold og snikmord, men det er ikke noe som tyder på at det hjelper, sier Jagland, som er i Midtøsten for å møte israelske og palestinske ledere.

HISSER TIL KAMP: - Vi vil lære israelerne ei lekse i konfrontasjon, sier den nye lederen i Hamas, Abdel Aziz Rantissi.