Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi vil jakte på og drepe ham, også

Klar beskjed fra USAs forsvarssjef.

NY LEDER:  Det ble i dag kjent at Ayman al-Zawahiri tar over som leder for terrororganisasjonen al-Qaida.Foto: AFP PHOTO/SITE INTELLIGENCE GROUP/Scanpix
NY LEDER: Det ble i dag kjent at Ayman al-Zawahiri tar over som leder for terrororganisasjonen al-Qaida.Foto: AFP PHOTO/SITE INTELLIGENCE GROUP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Den nyutnevnte al-Qaida-lederen Ayman al-Zawhiri vil lide samme skjebne som Osama bin Laden, opplyser den amerikanske forsvarssjefen Mike Mullen.

- Han og hans organisasjon er fortsatt en trussel. Vi hadde som mål å fange og drepe Osama bin Laden. Dette lyktes vi med. Vi kommer til å gjøre det samme mot Zawahiri, sier Mullen, ifølge nyhetsbyrået AFP. 

Torsdag meldte TV-stasjonen Al Arabiya at Zawahri nå er utnevnt til terrornettverkets nye leder.

- Ingen overraskelse Egyptiske Ayman al-Zawahiri har lenge vært ansett som Osama bin Ladens nestkommanderende, og det har derfor vært antatt at han ville ta over etter bin Ladens død.

- Det er ingen overraskelse at han har blitt oppgradert til den posisjonen, sier Mullen til pressen etter at nyheten om at al-Zawahiri tar over som leder for al-Qaida ble kjent.

Zawahri ble født i Kairo i 1951 og er utdannet kirurg. I studietiden ble han involvert i det forbudte muslimske brorskapet, som kjempet for en islamsk stat.

Dømt til døden Zawahri forkastet imidlertid snart organisasjonens ikkevoldelige strategi og var i 1973 med på å grunnlegge den militante organisasjonen Egyptisk islamsk jihad.

KLAR TALE:  Forsvarssjefen Mike Mullen sier det ikke var noen overraskelse at al-Zawahiri ble valgt som ny leder for al-Qaida. Han sier samtidig at de vil jakte på ham slik de jaktet på og drepte Osama bin Laden. Foto: EPA/JIM LO SCALZO/Scanpix
KLAR TALE: Forsvarssjefen Mike Mullen sier det ikke var noen overraskelse at al-Zawahiri ble valgt som ny leder for al-Qaida. Han sier samtidig at de vil jakte på ham slik de jaktet på og drepte Osama bin Laden. Foto: EPA/JIM LO SCALZO/Scanpix Vis mer

Han reiste til Pakistan på midten av 80-tallet, hvor han jobbet for den Røde Halvmåne. Det var da han ble kjent med Osama bin Laden, og på et seinere tidspunkt samarbeidet de om oppbyggingen av al-Qaida.

I 1999 ble al-Zawahiri dømt til døden in absentia etter å ha igangsatt et forsøk på å styrte det egyptiske regimet i 1993. Formålet var å danne en islamsk stat i landet. Aksjonen kostet 1200 mennesker livet.