Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

TVANGSUTSENDTE ASYLSØKERE:

- Vi vil jobbe for å få hjem Atiqullah. Ett sted må grensa gå

SVs Karin Andersen og Aps Freddy de Ruiter vil gjøre sitt for å få den unge, antakelig utviklingshemmede afghaneren tilbake til Norge.

I AFGHANISTAN: Forrige uke ble afghaneren Atiqullah tvangssendt fra Norge til Afghanistan, og Kabul, hvor dette bildet ble tatt. - Dette er en veldig sårbar og utagerende gutt som krever mye oppfølgning. Han er ikke i stand til å ta vare på seg selv, sier hans tidligere verge, Svein Mork Dahl. Foto: Afghan Lives Matter
I AFGHANISTAN: Forrige uke ble afghaneren Atiqullah tvangssendt fra Norge til Afghanistan, og Kabul, hvor dette bildet ble tatt. - Dette er en veldig sårbar og utagerende gutt som krever mye oppfølgning. Han er ikke i stand til å ta vare på seg selv, sier hans tidligere verge, Svein Mork Dahl. Foto: Afghan Lives Matter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For to uker siden ble afghaneren Atiqullah tvangsutsendt fra Norge til Afghanistan, etter at en omdiskutert alderstest viste at han mest sannsynlig var over 18 år. Tidligere verge Svein Mork Dahl, Ap-politiker Freddy de Ruiter og andre ressurspersoner rundt Atiqullah har reagert sterkt på utsendelsen siden gutten antagelig er utviklingshemmet, med et funksjonsnivå på åtte-ni år.

- Folk er veldig opprørte, og jeg sendte et spørsmål til Per Sandberg, som setteminister for innvandrings- og integreringsministeren. Kan Norge tvangssende en person som antagelig er utviklingshemmet til Afghanistan før han er blitt utredet ordentlig? Spør Karin Andersen, stortingsrepresentant for SV i kommunalkomiteen.

- Rart fra Sandberg

Hun ble ikke imponert over Sandbergs svar.

- Jeg synes han svarer rart. Han sier at han sjøl skal legitimere sine helsemessige forhold, men gutten er jo antagelig utviklingshemmet og kan naturlig nok ikke det. Da skulle han ha hatt verge, men den mistet han etter en omdiskutert alderstest. Her er det mye feil. Forvaltningen har ikke gjort hva de skal, og det har ikke statsråden tatt fatt i, sier Andersen.

Hun mener i tillegg at Utlendingsnemnda (UNE) har brutt forvaltningsloven siden afghaneren ikke har blitt utredet, slik overlegen ved Sørlandet sykehus mente var nødvendig.

- Saken handler ikke om han er psykisk syk, men om at han faktisk er utviklingshemmet, og at vi har sendt ham til Kabul, der han ikke har familie eller nære å støtte seg på. Ikke en gang Frp kan synes det er greit med så steinhard asylpolitikk. Ett sted må grensa gå, sier Andersen.

Sammen med Freddy de Ruiter og Stein Erik Lauvås (Ap), vil hun nå se om det er mulig å stille et forslag i Stortinget, for å hente Atiqullah tilbake til Norge for å få ham helsemessig utredet.

- Vi kan ikke være oss bekjent av å sende en sårbar, utviklingshemmet gutt alene til Kabul i Afghanistan, sier Andersen.

- Mistenker brudd

Også Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU) har sendt et brev til setteminister Per Sandberg om utsendelsen.

- Norge har forpliktet seg til å følge FN-konvensjoner om rettigheter for mennesker med nedsatt funksjonshemming, og her ser det ut til at vi er vitne til en rekke brudd på konvensjoner. Etter alderstestingen har han for eksempel ikke hatt noen verge med seg, slik en skal, sier lederen for NFU, Jens Petter Gitlesen.

UNE understreker at afghaneren var representert ved en advokat i klageprosessen, i nemndmøter og fram til han ble sendt ut fra Norge.

- Har den utviklingshemmede gutten fått fulgt opp sine rettigheter, som for eksempel en fullverdig helsesjekk, som var anbefalt? Jeg har en kraftig mistanke om at UNE har behandlet gutten feil. Hvis du er en person med funksjonsnivå på åtte-ni år, kan du ikke ivareta dine egne rettigheter og behov, sier Gitlesen.

Han fortsetter:

- En advokat er en lovlærd og som god greie på paragrafer, men i artikkel 13 i FN-konvensjonen, skal en funksjonshemmet være representert med en som kjenner personens behov. Det gjelder også i møter og intervjuer med UNE: Det er langt fra sikkert at en person med et funksjonsnivå på åtte-ni år blir forstått av en advokat eller UNE-utspørrer, sier Gitlesen.

Les også:

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media