Krigen i Ukraina:

- Vi vil miste alt

- Vladimir Putin er farligere enn Adolf Hitler eller Josef Stalin.

FARLIG: Russlands president Vladimir Putin omtales som farligere enn Adolf Hitler eller Josef Stalin. Foto: NTB
FARLIG: Russlands president Vladimir Putin omtales som farligere enn Adolf Hitler eller Josef Stalin. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Hvis vi ikke engasjerer oss, vil vi ikke bare miste Ukraina, vi vil miste alt. Grunnen er at Russland ikke vil stoppe ved Kyiv, skrev Polens statsminister Mateusz Morawiecki til The Telegraph.

- Vladimir Putin er farligere enn Adolf Hitler eller Josef Stalin, advarte han, mens han ber om ødeleggelse av den russiske presidentens «farlige ideologi».

SKYTS: Ukrainske styrker skal ha tatt i bruk et nytt våpen, viser flere videoer i sosiale medier. Vis mer

- Ikke bare har han dødeligere våpen til rådighet, men han sprer også propagandaen sin i de nye mediene. Dette er ikke galskap, men en bevisst strategi som allerede har åpnet portene for folkemord.

Morawiecki skrev videre at for ikke så lenge siden engasjerte Polen seg i en informasjonskrig med Russland om opprinnelsen til andre verdenskrig.

- Vi vant; men Putin nådde sine mål. Han infiserte internett med millioner av falske nyheter.

- Seieren over nazismen

Mandag 9. mai fant en parade sted i Moskva for å feire slutten på den andre verdenskrig.

Merkedagen for seieren over Nazi-Tyskland i andre verdenskrig, er landets viktigste høytid.

- Putin presenterte nok en gang for verden mytologien om den russiske seieren over nazismen. Det som skjer i Ukraina betyr at de forbannede ideologiene kommer tilbake. Det ironiske i denne historien er at Putin har bygget en ny russisk imperialisme basert på en myte om seieren over nazismen, og propagandaen hans beskriver aggresjonen mot Ukraina som en operasjon for å «avnazifisere» landet, skriver Morawiecki.

- Vil bruke atomvåpen

Polen, som grenser til Ukraina, har vært et av de mest vokale landene når det kommer til den russiske invasjonen, og oppfordret til støtte til den ukrainske hæren fra verdensledere. Dette samtidig som de har gått i front i kampen for strenge sanksjoner.

Hovedstaden i Polen, Warszawa, har også åpnet sine grenser for millioner av ukrainske flyktninger som flyktet fra de beleirede ukrainske byene etter at Putin beordret det han anså som en «militær operasjon» i Ukraina.

EKSPLODERER: Et russisk tanks eksploderte rett foran et kinesisk TV-team, 6. mai 2022. Video: Phoenix Satellite TV. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Den amerikanske direktøren for National Intelligence Avril Haines sa i en høring i Senatet 10. mai at hun antydet at Putin forbereder seg på en langvarig konflikt.

- Putin vil også bruke atomvåpen hvis han mener Russland står overfor en eksistensiell trussel, sa hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer