HÅNER VESTEN : Parlamentarikerne i den russiske Statsdumaen frykter ikke Vestens sanksjoner. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko
HÅNER VESTEN : Parlamentarikerne i den russiske Statsdumaen frykter ikke Vestens sanksjoner. Foto: AP Photo/Alexander ZemlianichenkoVis mer

- Vi vil også bli straffet!

Russiske parlamentarikere håner sanksjonene fra EU og USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De russiske parlamentarikerne i Statsdumaen har i dag enstemmig vedtatt en erklæring hvor de oppfordrer Vesten til å føre opp alle de russiske parlamentarikerne på sanksjonslistene.

«Vi foreslår at herr Obama og eurobyråkratene inkluderer alle representanter i Statsdumaen som stemte for denne resolusjonen», heter det i erklæringen, ifølge NTB.

Det var i går EU vedtok sanksjoner mot 21 russiske og ukrainske statsborgere for deres medvirkning til Russlands invasjon på Ukraina. Kort tid etter bestemte USA at de ville innføre sanksjoner mot elleve  personer på samme grunnlag.

Ville ramme Putins nærmeste
Blant de som er på sanksjonslistene er blant annet Vladislav Surkov, en av Putins nærmeste rådgivere, og det samme er Ukrainas avsatte president Janukovitsj.

Også Russlands visestatsminister Dmitrij Rogozin og Krims statsminister Sergej Aksionov er rammet av sanksjonene.

« Kamerat Obama, hva har du tenkt å gjøre med dem som verken har kontoer eller eiendom i utlandet? Eller tenkte du ikke på det», skrev Rogozin på Twitter i går.

Russland vil svare med samme mynt
Det har vært ventet at Russland vil kommet med mot-sanksjoner mot EU og Russland i dag.

— Forsøkene på å brukte maktspråk overfor Russland og true russiske statsborgere med sanksjoner vil ikke føre noe sted, sier det russiske utenriksdepartementet i en uttalelse tirsdag, ifølge NTB.

— Innføringen av restriksjoner er ikke vårt valg. Men det er klart at sanksjoner mot oss ikke kommer til å skje uten en tilsvarende reaksjon fra russisk side, heter det i uttalelsen.

Patetiske sanksjoner
Om de russiske parlamentarikerne hadde kommet med samme erklæring hvis sanksjonene hadde vært kraftigere vites ikke, men Malcolm Rifkind, lederen for etterretnings- og sikkerhetskomiteen i det britiske parlamentet, sier sanksjonene er svake og virkningsløse.

- Alt det internasjonale samfunnet har gjort så langt er å innføre visarestriksjoner og frys av verdier for 22-23 personer. Det er en patetisk reaksjon, sier Rifkind, ifølge NTB.

Fortsetter i samme spor
Tidligere i dag godkjente Putin et forslag til traktat om innlemmelse av Krim i Ukraina. Ifølge nyhetsbyrået Reuters vil traktaten bli undertegnet av Putin selv og den sterkt prorussiske regionale lederen på Krim, Sergej Aksionov. Aksionov er som kjent på sanksjonslisten.

Japan innfører egne sanksjoner
Japans sanksjoner innebærer at de avlyser forhandlingene om å lette på visakravene, og de vil heller ikke starte planlagte forhandlinger om blant annet en ny investeringsavtale og en avtale som skal forhindre risikable militærer aktiviteter.

— Det er forkastelig at Russland har anerkjent Krim som en autonom republikk. Dette er et brudd på Ukrainas suverenitet og territorielle integritet, heter det i en uttalelse fra det japanske utenriksdepartementet.