- Vi vil også gå etter kundene. Det nytter ikke å skylde på at man ikke vet

Nå skal politiet, Skatteetaten og Arbeidstilsynet knuse de omreisende steinleggerne en gang for alle.

I AKSJON: En voksen mann og en gutt som ble oppgitt å være 12 år i sving i en oppkjørsel i Bærum. Nå skal politi, arbeidstilsyn og skattemyndigheter ta de omreisende steinleggerne. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
I AKSJON: En voksen mann og en gutt som ble oppgitt å være 12 år i sving i en oppkjørsel i Bærum. Nå skal politi, arbeidstilsyn og skattemyndigheter ta de omreisende steinleggerne. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi vil gjøre det så vanskelig som mulig for disse gruppene å operere i Norge, sier politiinspektør Bjørn Vandvik i utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt til Dagbladet.
 
Fra nå og gjennom sommeren kommer politiet, Arbeidstilsynet og Skatteetaten til å aksjonere mot asfaltbandene. Ni politidistrikt deltar i den tverretatlige satsningen. Målet er å avdekke svart arbeid, momsvindel, grov utnyttelse av de ansatte og annen kriminell aktivitet.

Dagbladet omtalte fredag vårt møte med en 12-åring i sving i en oppkjørsel i Bærum, et forhold Arbeidstilsynet opplyste at ville blitt anmeldt om de så det selv.
 
- Vi ønsker å følge opp de ulovlighetene vi ser, sier Vandvik, som sier at de har sett at flere av de utenlandske steinleggerne mangler oppholds- og arbeidstillatelse og at flere av dem kan være utsatt for utnyttelse og tvangsarbeid.

I tillegg bruker ofte steinleggerne ulovlig utstyr, og kjøretøy som ikke er forskriftsmessig registrert.
 
- Vi vil advare publikum mot å bruke dem i det hele tatt. De opererer på siden av loven. De utgjør en trussel mot kjøperne og deres nærmiljø og de er i tillegg kjent for å levere dårlig kvalitet, sier Vandvik.

Skal ikke brukes Jan Egil Kristiansen, sjef for Skattekrim i Skatt Øst, sier hovedmålet med aksjonen er å stoppe steinleggerne.

STORAKSJON: - Vi vil gjøre det så vanskelig som mulig for disse gruppene å operere i Norge, sier politiinspektør Bjørn Vandvik i utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt. Foto: Morten Holm / NTB scanpix
STORAKSJON: - Vi vil gjøre det så vanskelig som mulig for disse gruppene å operere i Norge, sier politiinspektør Bjørn Vandvik i utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt. Foto: Morten Holm / NTB scanpix Vis mer

- Det viktigste er at kunden ikke bruker dem. Vi må forhindre at de har et marked her i Norge, det er den eneste muligheten vi har til å stoppe dem. De er gjennomgående useriøse, og om de fortsetter å bruke dem vil vi bruke alle våre metoder for å stoppe dem. I prinsippet fremmer de alle mulig ulovligheter — momsunndragelse, sosial dumping, utnyttelse av arbeidskraft og brudd på alt som er av regler.

Kunder som hyrer steinleggerselskapene vil heller ikke slippe unna, sier Kristiansen.

- «Heler'n er like god som stjeler'n» -  bruker du dette for å spare noen kroner bør du vite at den lave prisen stammer fram skatte- og momsunndragelser, og bruk av billig arbeidskraft. Vi vil også gå etter kundene der det er anledning til det. Det nytter ikke å skylde på at man ikke vet, vi har informert om dette i to år. Det er så enkelt at man kan sjekke handlehvitt.no, sier Kristiansen.

Millioner i moms Flere kvalifiserte kilder anslår overfor Dagbladet at irske og britiske steinleggere hver uke i sommerhalvåret jobber svart for fem millioner kroner. I 2011 og 2012 tok Skatteetaten til sammen 13 steinleggere som hadde jobber svart for nesten 11 millioner kroner.
 
Dette medførte et momskrav på 2,2 millioner.
 
- I tillegg har vi tatt tre kunder som er blitt gjort ansvarlig for moms som tilsvarer 80 000 kroner. Dette er kunder som betalte kontant, sier skattekrimsjef Kristiansen til Dagbladet.
 
Ett enkelt enmannsforetak skylder alene Norge 400 000,- i moms.
 
- Her fant vi til sammen 12 oppdrag utført for privatkunder i perioden 19. april til 10. mai i fjor, for totalt omkring 1 250 000 kroner. 10 av de 12 oppdragene ble helt eller delvis betalt kontant. Momskravet inkludert tilleggsavgift og renter er på omkring 400 000 kroner.
 
Utnytter arbeidere Arbeidstilsynet sier at flere av de utenlandske steineleggerne blir «grovt utnyttet».
 
- Det vi avdekker er grove brudd på lønn, arbeidstid, id-kort og det elementære krav etter arbeidsmiljøloven, sier regionsdirektør i Arbeidstilsynet Ørnulf Halmrast til Dagbladet.
 
- Dette er forhold arbeidstilsynet er satt til å håndheve og som har prioritet i bekjempelsen av sosial dumping, sier Halmrast.

NOK ER NOK: -  Vi må forhindre at de har et marked her i Norge, det er den eneste muligheten vi har til å stoppe dem, sier skattekrimsjefJan Egil Kristiansen om de omreisende steinleggerne. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NOK ER NOK: - Vi må forhindre at de har et marked her i Norge, det er den eneste muligheten vi har til å stoppe dem, sier skattekrimsjefJan Egil Kristiansen om de omreisende steinleggerne. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
- Vi vil også gå etter kundene. Det nytter ikke å skylde på at man ikke vet