«Vi vil påpeke at hans respekt for lover og regler er skremmende lav»

Det var ikke gitt at Trond Bolle skulle bli nasjonalhelt. I ungdomsårene var han på vei utfor stupet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Klokka 14.56 rapporteres veibomben: «Fire personer er alvorlig skadd.» 27. juni 2010 drepes orlogskaptein Trond Bolle og tre andre soldater av Taliban-opprørere rundt 30 km fra den norske leiren i Meymaneh i Afghanistan.

Bolle var allerede da innstilt til Krigskorset med sverd for sin innsats som leder for den hemmelige spesialstyrken «Norwegian Special Operations Task Group II» under krigsoperasjoner i Afghanistan midt på 2000-tallet. Han ble tildelt utmerkelsen, som den første etter andre verdenskrig, etter sin død.

Han er Norges høyest dekorerte spesialsoldat i moderne tid.

Bolle var sentral i E14, den hemmelige spiongruppa tilknyttet Forsvarets etterretningstjeneste som i en tiårsperiode opererte under radaren i konfliktsoner på flere kontinenter. Daværende forsvarsminister Grete Faremo hyllet helten da hun bekjentgjorde tildelingen av Norges høyeste militære utmerkelse i januar i fjor.

- Hans personlige mot, vurderingsevne og helhetsforståelse var avgjørende for skvadronens løsning av oppdrag og for at avdelingen kunne returnere med alle i god behold, sa Faremo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.