Undergrupper av deltavarianten:

- Vi vil se et skifte

Neste gang en ny variant skaper trøbbel for Europa, tror Folkehelseinstituttet at det kan være en undergruppe av deltavarianten.

MUTASJONER: Avdelingsdirektør Line Vold i FHI forteller om spredningen av undergrupper av deltavarianten i Norge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MUTASJONER: Avdelingsdirektør Line Vold i FHI forteller om spredningen av undergrupper av deltavarianten i Norge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.74% Første dose: 79.10%

De tre siste ukene har Folkehelseinstituttet skrevet at den neste coronavirusvarianten som kommer til å by på utfordringer i Europa ikke nødvendigvis er en helt ny variant av SARS-CoV-2, men en mutert utgave av deltavarianten.

Avdelingsdirektør Line Vold sier at Folkehelseinstituttet nå tror at vi står overfor et skifte.

- Deltavarianten har vært dominerende en god stund i Norge, Europa og resten av verden. Slik som det ser ut nå, så foregår det mye endring i deltavarianten, slik at det utvikles undergrupper av den. Nå tror vi at vi vil se et skifte av hvilke undergrupper som etter hvert vil dominere smittespredningen, sier Vold til Dagbladet og fortsetter:

- Men dette er en utvikling som vil skje over lang tid, så vi vet ikke hvilken undergruppe av deltavarianten det er som vil dominere smittespredningen framover.

ØKNING: Avdelingsleder i FHI, Line Vold svarer på spørsmål om den økte coronasmitten. Reporter: Frode Andresen. Video: Anton Lier. Vis mer

Undergrupper i Norge

Hittil har det blitt påvist 27 tilfeller av deltaundergruppen AY. 4.2, som Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) og britiske helsemyndigheter har satt på en liste over varianter som de følger nøye med på.

I tillegg har det vært en klar økning i antall tilfeller av deltavarianten med endringer i spikeposisjon 484 (E484Q), som er en potensielt viktig mutasjon som kan påvirke immunitet. Tilfellene er hovedsakelig registrert i Viken, men det er ikke kjent om de er tilknyttet spesifikke utbrudd.

- På nåværende tidspunkt har vi ikke registrert undergrupper av deltavarianten i Norge med vesentlig endrede egenskaper som vi frykter at vil påvirke pandemien i stor grad. Men vi vet fra tidligere at det er viktig å følge med på dette, så det gjør vi fortsatt, sier Vold.

SMITTEREKORD: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad om smitterekorden i Norge og den kommende julebordsesongen. Reporter: Signe Elise Morthen Stenersen / Dagbladet Vis mer

Varianter og smitte

Den siste tida har smittetrykket i Norge økt brått, men Vold og FHI tror ikke at dette skyldes undergrupper av deltavarianten.

- Vi tror ikke at forekomsten av undergrupper av deltavarianten er en av grunne til den smitteøkningen som vi ser nå – det er lite trolig. Det er den opprinnelige deltavarianten som dominerer smittespredningen i Norge, og vi tror ikke at nye undergrupper har påvirket situasjonen og vi har heller ikke sett undergrupper med vesentlig endrede egenskaper.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer