<strong>STORE SAMMENSTØT:</strong> Kampene hardnet til i går etter at opprørsgeneralen ble skutt torsdag. Foto: EPA/AHMAD YUSNI/SCANPIX
STORE SAMMENSTØT: Kampene hardnet til i går etter at opprørsgeneralen ble skutt torsdag. Foto: EPA/AHMAD YUSNI/SCANPIX Vis mer

- Vi vil slåss til siste slutt

Kampene hardnet til etter at Thailands opprørsgeneral ble skutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Vanligvis florerer Bangkoks sentrumsgater med horder av turister. I går minnet den mest om en krigssone. Thailandske soldater skjøt med skarpe skudd og tåregass i forsøkene på å få kontroll i gatene rundt rødkjortenes protestleir.

Ifølge myndighetene omkom 16 personer i de kraftige sammenstøtene mellom opprørerne og soldater. Over 120 personer ble såret i sammenstøtene. Noen av dem utlendinger og journalister.

AttentatforsøkKampene følger attentatforsøket på opprørsgeneral Khattiya Sawatdiphol, også kjent som Seh Daeng, torsdag. Generalmajoren er utpekt som Thailands tidligere statsminister Thaksin Shinawatra hemmelige allierte.

Helt siden statsministeren ble avsatt ved et kupp i 2006, har Seh Daeng sverget å bringe ham tilbake til makten. Og siden Thailands høyesterett 12. mars i år konfiskerte halvparten av formuen til den korrupsjonsdømte statsministeren har titusenvis av rødskjorter barrikadert seg i hovedstaden.

<strong>KONTRASTER:</strong> De aller fleste turistene har forlatt Bangkok. Nå preges gatene av blodige sammenstøt. Foto: REUTERS/Eric Gaillard/Scanpix
KONTRASTER: De aller fleste turistene har forlatt Bangkok. Nå preges gatene av blodige sammenstøt. Foto: REUTERS/Eric Gaillard/Scanpix Vis mer

I en Twitter-melding fra sin tilværelse i eksil, skriver Thaksin at den «svært grusomme og uvanlige regjeringen vil ende opp som krigsforbrytere» i den internasjonale domstolen, ifølge Associated Press.

Seh Daeng ble sent i går kveld holdt levende av en respirator, og legene sier at sjansene for at han overlever er svært dårlige, ifølge The New York Times.

Konflikten kan utarte segRødskjortene, mange av dem fra landsbygda, krever at det umiddelbart skrives ut nyvalg. Demonstrantene har bedt kong Bhumibol Adulyadej (82) om å ta grep om situasjonen, men han har forholdt seg stille, melder Associated Press.

I går tok de kontroll på flere militære kjøretøy og vandaliserte dem. Minst et av dem ble satt fyr på til begeistring for rødskjortene, rett foran soldaternes øyne.

<strong>- VIL KJEMPE:</strong> I en av protestleirene i Bangkok ba opprørsledere tusenvis av demonstranter om å holde ut og kjempe i mot enhver militær motstand. Foto: AP Photo/Wally Santana/Scanpix
- VIL KJEMPE: I en av protestleirene i Bangkok ba opprørsledere tusenvis av demonstranter om å holde ut og kjempe i mot enhver militær motstand. Foto: AP Photo/Wally Santana/Scanpix Vis mer

Hvis ikke myndighetene i Thailand får kontroll på volden som skjer i Bangkoks gater, kan den utarte seg til å bli en bredere og større konflikt, slik regjeringen i ukesvis har prøvd å unngå.

Bare for noen dager siden kunne man se lyset i tunnelen. Da foreslo regjeringen å avholde valg tidligere enn planlagt. Men dette fikk en demper etter at Seh Daeng ble skutt, da opposisjonen gikk ut og sa at regjeringen ikke gjorde nok for å møte deres krav. Som svar trakk regjeringen tilbake tilbudet om å avholde et valg tidligere og at de ikke lengre ønsket å forhandle med rødskjortene, ifølge The New York Times.

- Vil kjempe til siste sluttI en av protestleirene i Bangkok ba opprørsledere tusenvis av demonstranter om å holde ut og kjempe i mot enhver militær motstand, ifølge avisa.

- De strammer grepet, men vi vil kjempe til siste slutt, sa Nattawut Saikua til demonstrantene.

<strong>DREPT:</strong>Kampene i går følger attentatforsøket på opprørsgeneral Khattiya Sawatdiphol, også kjent som Seh Daeng, torsdag. Foto: REUTERS/Cyrille Andres/Scanpix
DREPT:Kampene i går følger attentatforsøket på opprørsgeneral Khattiya Sawatdiphol, også kjent som Seh Daeng, torsdag. Foto: REUTERS/Cyrille Andres/Scanpix Vis mer

Avisa snakket med en av rødkjortene som identifiserte seg som John Rødskjorte, fortalte at de ikke var redd for de militære styrkene.

- Hvis de kommer, er det vår rett å kjempe tilbake. Vi kan ikke bare la dem komme for å drepe oss og ikke gjøre noe med det, sier han.

En sykepleier i protestleiren, Jenny Tan (56), frykter at volden i gatene bare forverrer seg.

- Vi frykter også for soldatenes liv. Soldatene er våre sønner. Vi er mødre, fedre, søstre og brødre. Vi vil ikke at noen av dem skal dø. Det er veldig, veldig trist for Thailand.

<strong>MANGE SKADDE:</strong> Ifølge myndighetene omkom 16 personer i de kraftige sammenstøtene mellom opprørerne og soldater. Over 120 personer ble såret i sammenstøtene. Noen av dem utlendinger og journalister. Foto: REUTERS/Adrees Latif/Scanpix
MANGE SKADDE: Ifølge myndighetene omkom 16 personer i de kraftige sammenstøtene mellom opprørerne og soldater. Over 120 personer ble såret i sammenstøtene. Noen av dem utlendinger og journalister. Foto: REUTERS/Adrees Latif/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer