Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi vil styrte deg, Bashar!

Gatene kokte under demonstrasjoner i Syria.

MARSJERTE: Folk i Syria godtar ikke myndighetenes løfter, og protestene pågår med full styrke. Foto: AFP/KHALIL MAZRAAWI/Scanpix
MARSJERTE: Folk i Syria godtar ikke myndighetenes løfter, og protestene pågår med full styrke. Foto: AFP/KHALIL MAZRAAWI/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klagerop blandet seg med slagord da et bølgende hav av sørgende mandag bar åtte likkister gjennom den syriske byen Homs.

De åtte ble drept da de deltok i protestaksjoner i byen dagen før, der en lokal leder døde da han var i politiets varetekt.

Tusener av mennesker deltok i demonstrantenes gravfølge mens de ropte taktfast på presidentens avgang.

- Fra bakgate til bakgate, fra hjem til hjem. Vi vil styrte deg, Bashar!

Noen av kistene var åpne mens andre var drapert med det syriske flagget.

Sammenstøt Også søndag ettermiddag ble det meldt om drepte og mange sårede i demonstrasjoner i nærheten av Homs.

I den lille byen Talbisseh skal sikkerhetsstyrkene ha skutt mot personer som deltok i begravelsesfølget til en demonstrant som ble drept i helgen. Over 50 skal ha blitt såret i disse kampene.

De nye sammenstøtene har skjedd til tross for at president Bashar al-Assad lørdag kveld lovte at unntakstilstanden i landet skal oppheves denne uken. Syria har hatt strenge unntakslover i kraft siden 1963.

Men det første tegnet på at presidenten kan være villig til å vurdere reformer, har så langt ikke lagt noen demper på opprøret mot regimet.

Krever reformer Siden 1963 har unntakslovgivningen i Syria lagt restriksjoner på innbyggernes forsamlingsfrihet, tillatt politiet å avhøre hvem de ønsker uten at det foreligger mistanke, og regimet har overvåket store deler av borgernes kommunikasjon og sensurert mediene.

Mange har sagt at hvis al-Assad opphever unntakstilstanden, vil det være en god begynnelse, men at det ikke er nok.

SIDE VED SIDE: Kvinner og menn deltar i demonstrasjonene. Foto: REUTERS/Muhammad Hamed/Scanpix
SIDE VED SIDE: Kvinner og menn deltar i demonstrasjonene. Foto: REUTERS/Muhammad Hamed/Scanpix Vis mer

Demonstrantene krever omfattende reformer av rettsvesenet, ytringsfrihet og oppheving av immuniteten til etterretnings- og sikkerhetsstyrkene.

Beklager I byen Deraa, der opprøret har sitt utspring, demonstrerte minst 4.000 mennesker både lørdag og søndag, og i kystbyen Latakia gikk nærmere 10.000 mennesker ut i gatene søndag ettermiddag.

Også i Banias, der politiet har slått hardt ned på alle former for protestaksjoner, demonstrerte opp imot 2.500 mennesker.

President al-Assad uttrykte lørdag beklagelse over at mange har «mistet livet» i den pågående uroen. Mer enn 200 mennesker er rapportert drept, men myndighetene og de offisielle nyhetskanalene opererer med andre tall.

Uroen i Syria har pågått i en måneds tid og har hentet inspirasjon fra de mange andre folkeopprørene i den arabiske verden.

(NTB)

KLART KRAV: Demonstrantene vil at president Bashar al-Assad skal gå av. Foto: EPA/JAMAL NASRALLAH/Scanpix
KLART KRAV: Demonstrantene vil at president Bashar al-Assad skal gå av. Foto: EPA/JAMAL NASRALLAH/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media