- Vi vil svare med alle midler

- Vi er forberedt på å svare med alle midler. Vi vil ikke tillate at volden kommer inn i denne delen av Kosovo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sa talsmannen fra de amerikanske KFOR-styrkene etter at amerikanske soldater hadde skutt og såret to soldater fra «Kosovos beskyttelseskorps» (KPC) som opererer i grenseområdene mellom Kosovo og Makedonia nær landsbyen Tanusevci.

Samtidig med episoden ved Makedonia-grensa ble tre jugoslaviske soldater drept, og en offiser alvorlig skadd da bilen de kjørte traff en landmine i grenseområdet mellom Kosovo og Serbia nær Presevo.

Både NATO og makedonske myndigheter frykter nå at voldsepisodene de siste dagene skal tenne en ny brann på Balkan.

Makedonske myndigheter har allerede begynt å mobilisere politiet og reserveenheter i hæren, etter at det er kommet varsler om at KPC planlegger å utvide virksomheten til andre deler av grenseområdene enn der de hittil har vært aktive.

NATO høyner også beredskapen, og NATOs generalsekretær, lord Robertson, slo i går til lyd for å tillate jugoslaviske soldater inne i den fem kilometer brede og 300 kilometer lange buffersonen mellom Kosovo, Serbia og Makedonia.

Forslaget har vakt sterke reaksjoner i Kosovo, hvor flere politikere har understreket at serbiskledede enheter fra den jugoslaviske hæren i dette området vil være «en provokasjon som kan resultere i en åpen konflikt i hele regionen».

Nestlederen for det makedonsk-albanske partiet DPA, Menduh Thachi, har på sin side foreslått at tidligere UCK-medlemmer skal patruljere grenseområdene sammen med KFOR. Dette forslaget vekker sterke reaksjoner i Serbia, som ser KPC bare som et annet navn på UCK for å kamuflere at det er UCK-geriljaen som nå trapper opp aktiviteten for å innlemme områdene med makedonske albanere i Kosovo.

Jugoslavias ambassadør i London sier til BBC at den jugoslaviske hæren har som mål å beskytte landets grenser.

- Vi er alle utsatt for opprørerne, både makedonere, jugoslaver og NATO, sier ambassadør Vladeta Yankovic.