- Vi vil undersøke saken

Grundig gjennomgang av SV-strid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Partikameratene Heikki Holmås og Akhtar Chaudhry kjemper en innbitt kamp om andreplassen etter Kristin Halvorsen på Oslo SVs stortingsliste foran valget til neste år. Påstander om urent spill slynges ut fra flere hold.

- Vi vil undersøke saken grundig, med det alvor den fortjener, sier partisekretær Edle Daasvand til NTB.

Arbeidsutvalget i Oslo SV vil ta del i gjennomgangen, men Heikki Holmås som leder fylkespartiet og selv sitter som medlem i utvalget, vil tre ut når saken kommer opp til behandling.

- Det er en selvfølge at jeg ikke deltar i behandlingen av denne saken, sier Holmås til NTB.

Betent strid

Massiv verving, medlemslister på avveie og mistanker om kjøp av stemmer preger Oslo SV foran det avgjørende nominasjonsmøtet 9. desember.

En ringerunde VG har foretatt til 100 av de rundt 358 nyinnmeldte medlemmene, viser at enkelte ikke har betalt partiavgiften selv, enda de står registrert som betalende medlemmer. En av de nyvervede medgir sågar at han ikke kjenner til hva SV står for politisk.

- Alle organisasjoner har ulike måter å organisere innbetalinger og vervekampanjer. Vi er opptatt av at det skal være et bevisst valg å melde seg inn hos oss. Derfor får alle nye medlemmer et velkomstbrev som opplyser om at de er registrert som medlemmer av partiet, sier Daasvand.

Hun reagerer også på at konfidensielle medlemslister har havnet på avveie.

- Dette er noe vi må se nærmere på. Det er uakseptabelt at informasjon om nye medlemmer ser ut til å ha tilflytt VG-redaksjonen.

Akhtar Chaudhry mener partifeller som ikke støtter hans kandidatur, står bak lekkasjen, som han kaller «Norges lille Watergate». Han avviser på det mest bestemte at han har betalt medlemsavgiften for noen av nyervervelsene, som i hovedsak støtter ham.

- Det ville være politisk selvmord, sier han til NRK.

Nekter

Heikki Holmås, som blir trukket fram som en av SV-leder Kristin Halvorsens nærmeste støttespillere, nekter på sin side for å ha lekket medlemslistene til VG.

- Vi har begge et ansvar for å føre en kampanje som unngår å skade partiet, sier han.

I Oslo SV blir stortingslisten satt opp på et allmøte der alle som har minst tre ukers medlemskap, kan møte opp og avgi stemme.

- SV har alltid vært et åpent og inkluderende parti, men det er naturlig å diskutere om denne regelen er uheldig, i lys av det som er skjedd, selv om vi ser positivt på å få nye medlemmer. Uansett blir det ikke gjort noen endringer før nominasjonsmøtet, sier Oslo SVs ene nestleder Ingunn Gjerstad, som også sitter i fylkeslagets arbeidsutvalg.

Nominasjonsmøte 9. desember

Undersøkelsene som foretas i samarbeid med partiet sentralt, skal være fullført innen nominasjonsmøtet 9. desember. Sammen med Heikki Holmås og Ingunn Gjerstad i arbeidsutvalget sitter fylkeslagets andre nestleder Andreas Behring og Heidi Sund fra kvinnepolitisk utvalg. Sund er i permisjon, og vil ikke ta stilling til det som er skjedd, utover å konstatere at det er snakk om en «takknemlig sak for ryktemaking».

Når saken skal opp i arbeidsutvalget, vil Randi Rørvik ta Heidi Sunds plass i arbeidsutvalget.

NTB

 

TAR SAKEN PÅ ALVOR: Partisekretær Edle Daasvand Skjæveland vil undersøke påstander om urent spill i SV. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
TAR SAKEN PÅ ALVOR: Partisekretær Edle Daasvand Skjæveland vil undersøke påstander om urent spill i SV. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer