Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Vi ville aldri etterlatt en såret»

Jonas Gahr Støre hevder militærkjøretøyet som evakuerte UD-diplomaten ikke hadde plass til å ta med Carsten Thomassen. - Den beskjeden kom i hvert fall ikke fra meg, sier løytnanten som ledet evakueringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet kan i dag avsløre en vesentlig svakhet ved rapporten Utenriksdepartementet la fram i går. Jonas Gahr Støre mener UDs interne gjennomgang er en god nok presentasjon av hendelsesforløpet, men på et viktig punkt står den i direkte motstrid til Forsvarets opplysninger.

Støre hevder det bare var mulig å evakuere én person i militærkjøretøyet som fraktet UD-rådgiver Bjørn Svenungsen til feltsykehuset på flyplassen i Kabul. Dette er også presentert som faktaopplysninger i UDs redgjørelse om terrorangrepet.

- Beskjeden om at det bare var plass til én person ble gitt fra evakueringslaget til ambassaderåden, sier Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Risikerte livet

Med stor fare for eget liv, ledet en 26 år gammel løytnant evakueringen av Bjørn Svenungsen og Carsten Thomassen. I går fikk han ros, både av forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og forsvarssjef Sverre Diesen. Dagbladet møtte i går kveld løytnanten, som har en helt annen historie å fortelle, enn den utenriksministeren i går serverte offentligheten.

- Vi ville aldri etterlatt en såret, sier løytnant Rune som ber om at etternavnet hans skjermes.

Om opplysningen Støre i går presenterte, sier han:

- Den beskjeden kom i hvert fall ikke fra meg.

Pansret: Løytnant Rune (26) ledet evakueringen av Carsten Thomassen og diplomat Bjørn Svenungsen fra Hotel Serena i Kabul. Her står han foran en tilsvarende Sisu panserbil som den som ble brukt i evakueringen. Ifølge UDs rapport var det bare plass til en såret person i denne bilen. Foto: Nina Hansen
Pansret: Løytnant Rune (26) ledet evakueringen av Carsten Thomassen og diplomat Bjørn Svenungsen fra Hotel Serena i Kabul. Her står han foran en tilsvarende Sisu panserbil som den som ble brukt i evakueringen. Ifølge UDs rapport var det bare plass til en såret person i denne bilen. Foto: Nina Hansen Vis mer

Dagbladet kjenner til at Forsvarsdepartementet har forsøkt å bekrefte opplysningene Støre presenterte, uten å lykkes. De har imidlertid valgt å ikke sette saken på spissen i sin egen rapport.

Varslet av PST

Løytnant Rune satt i observasjonsposten på Kabul International Airport (KAIA), der de norske styrkene i Kabul har sitt hovedkvarter. Klokka 18.45 gikk alarmen.

- PST ringte meg på mobiltelefon. Vi hadde utvekslet sambandsutstyr, men det var bare til bruk innenfor et avgrenset område.

- Har du hørt hva som har skjedd, spurte PST. Nei, sa jeg. Det har vært skyting utenfor hotellet. UD-diplomat Bjørn Svenungsen er skutt i brystet.

Han samlet umiddelbart sammen laget, som utgjør besetningen på de to bilene - en pansret Mercedes og en sisu (et pansret militærkjøretøy, red. anm).

- Vi hadde en kort brief, og så kjørte vi. På vei inn mot hotellet snakket jeg med oberst Sakserud (sjefen for de norske styrkene i Afghanistan red. anm). Han sa bare: Dette styrer du. Han dro selv til ISAF-hovedkvarteret.

Underveis holdt Rune kontakt med den norske operasjonssentralen på flyplassen. Han fikk vite at feltsykehuset var forberedt på en katastrofe med mange skadde.

image: «Vi ville aldri etterlatt en såret»

- Hotellportene var nede. Jeg ga beskjed om at alle skulle bli i kjøretøyene. Så gikk jeg selv alene ut av bilen og inn i forgården på hotellet. Der lå det en person på bakken. Han lå på ryggen og beveget seg ikke. Jeg konstaterte at det ikke var Svenungsen. I en ambulanse fant jeg Svenungsen. Da gikk jeg tilbake og hentet legen og sykepleieren som satt igjen i sisuen, og tok de med tilbake til Svenungsen. De gikk rett bak meg, for området var ikke sikret.

- Jeg lot legen vurdere Svenungsen, selv fokuserte jeg bare på sikkerheten. Mens vi sto der, fikk jeg en telefon fra PST. De fortalte at det var en skadd nordmann til. Jeg spurte hvor han var, men det visste de ikke. De sa at det var mulig at han lå utenfor hotellet, sier Rune.

Han svarte da PST:

- Jeg står og ser på hotellet nå. Ligger han på høyre eller venstre side?

Det kunne ikke livvaktlederen svare på.

- Jeg spurte: Når dere sier han ligger utenfor hotellet, mener dere utenfor hotellporten (den ytre muren rundt hotellet, red.anm.) eller bare utenfor hotellinngangen? Det visste de heller ikke, sier Rune.

- Mens jeg snakket med PST, hørte jeg fra legen at det var veldig kritisk med Svenungsen. Da sa jeg til PST at vi ville evakuere den første pasienten nå, og returnere umiddelbart.

UD: Ingen kommentar

Dagbladet spurte i går kveld UD om de kunne dokumentere opplysningen om at det bare var plass til én person i sisuen.

- Ambassaderåden oppfattet det slik, men dette er noe vi kanskje må finne mer ut av, sier kommunikasjonssjef Anne Lene Sandsten.

- Hvorfor har dere ikke snakket med legen og lagføreren?

- Det har jeg ikke lyst til å kommentere. Vi forholder oss til rapporten, der våre ansatte er referert.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen berømmer innsatsen til evakueringslaget.

- Soldatene gjort en veldig god jobb under omstendigheter som ikke var risikofrie for noen av dem, sier Strøm-Erichsen.

Forsvarets lege som var med på evakueringen, Johan Kippervik, har ikke har blitt bedt om å bidra til UD eller Forsvardepartementes rapporter, men har hatt løpende kontakt med utenriksdepartementet undervis i saken. Han kan heller ikke bekrefte at det ble gitt beskjed om at sisuen bare hadde plass til én person.

- Jeg kan ikke huske at det ble gitt en slik beskjed i det kaoset som var. Det kan heller ikke MP-offiseren eller de to sykepleierne som var med på evakueringen, sier Kippervik.

- En sisu kan ha plass til mange mennesker, men med den informasjonen evakueringslaget hadde under den første turen på Serena, ble det vurdert slik at evakueringen av Bjørn måtte skje der og da, sier legen.

Da de kom tilbake for å hente Carsten, hadde også han blitt fraktet ut på parkeringsplassen.

- Da båra ble løftet inn i sisuen, ble det umiddelbart klart hvor kritisk tilstanden var, sier Kippervik.

ÅSTEDET:</B> Serena Hotel i Kabul.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media