– Vi ville aldri gjort det på denne måten

- Å sende horder med russ til å samle inn penger er en ufarbar vei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): – Dette er en modell vi ikke ville valgt, sier Sandro Parmeggianni, Generalsekretær i Plan Norge, til Dagbladet.no.

- Usikkert

Dagbladet.no skrev tidligere i dag om Norstiftelsen. Den veldedige organisasjonen bruker russ i østlandsområdet til å gå bøsseaksjoner, mot at de får 30 prosent av det de samler inn.

– Å sende horder med russ for å samle inn penger mot at de får en bonus, høres ut som en usikker og ufarbar vei, sier Parmeggianni.

– Å selge det vi holder på med i vår sektor er ganske komplisert, og hvis de som utfører innsamlingen gjør det fordi en vil ha andelen på 30 prosent, borger ikke det for en stabil innsamlingsaksjon. At det er 18 år gamle russ, som kanskje ikke er på sitt aller mest ansvarlige punkt i livet, som skal gå med bøssene, gjør ikke saken bedre, sier generalsekretæren.


- Skeptisk

Amnesty International Norge har selv samarbeidet med russen ved én anledning. Men da gikk alle inntektene til organisasjonen.

– Vi har hatt en aksjon sammen med russen i Bergen. Da hadde russen selv valgt formål og gjorde en henvendelse til oss, og alle pengene gikk til Amnesty, sier Lasse Imrik, markedssjef i Amnesty International Norge, til Dagbladet.no.

– Vi ville aldri gjort det på denne måten

Amnesty hadde kun noen begrensede utgifter i forbindelse med gjennomføringen.
– I utgangspunktet er jeg skeptisk til et samarbeid basert på det du skisserer for oss, men jeg må naturligvis ta forbehold siden jeg ikke kjenner detaljer og helhet godt nok i denne saken, sier markedssjefen.

Kirkens Nødhjelp tar også avstand fra metoden.

– Vi har drevet med bøsseaksjoner i omtrent 40 år, og vi har aldri hatt noen bøssebærere som har fått betalt, sier kommunikasjonsdirektør Leila Valvik Raustøl til Dagbladet.no.

– Jeg synes det er trist hvis også denne delen av frivillighet blir kommersialisert, sier kommunikasjonsdirektøren.

Hun mener innsamlingsaksjonen kan være akseptabel hvis det klart og tydelig kommuniseres at deler av innsamlingsbeløpet faktisk går til de som samler inn.

– Hvis de mener at det er viktig å få samlet inn penger også til den norske russen, er det greit med en slik metode. Hvis ikke, villeder de giverne, sier Valvik Raustøl.

- Bedt om å ikke si noe

Russen ved Kristelig Gymnasium i Oslo hevder overfor Dagbladet.no at de fikk beskjed av Norstiftelsen om å ikke si at de fikk en andel av det de samlet inn.

– Vi ville aldri gjort det på denne måten

– De sa vi skulle si at vi ikke fikk noe utbytte av dette, sier KG-elev Joakim Tangen til Dagbladet.no.

Norstiftelsen avviser at de instruerte russen på denne måten.

Men det er ikke noe i materialet KG- russen fikk utdelt som sier noe om at de fikk en andel av inntektene. Det står det heller ikke noe om på stiftelsens hjemmeside.

Flyktninghjelpen har heller aldri vurdert å samle inn penger på denne måten.

– Vi har for eksempel hatt en innsamlingsaksjon sammen med speiderne der vi har delt inntektene, men det blir noe annet enn dette. Da er det to non profit-organisasjoner som samarbeider, sier informasjonsrådgiver i Flyktninghjelpen, Astrid Sehl.

Hun mener det er trist hvis folk mister tillit til innsamlingsaksjoner på grunn av metoder som dette.

– Hvis noen gjør ting som kan ødelegge for dem som jobber profesjonelt med nødhjelp, er det veldig alvorlig, sier Sehl.

Røde Kors ville heller aldri samlet inn penger på samme måte som Norstiftelsen.

STOPPET INNSAMLINGEN: Joakim Tangen og elevene ved Kristelig Gymnasium i Oslo reagerer på Norstiftelsens innsamlingsmetode. De ble lovet 30 prosent av inntektene fra bøssene. Foto: Adrian Øhrn Johansen/Dagbladet
STOPPET INNSAMLINGEN: Joakim Tangen og elevene ved Kristelig Gymnasium i Oslo reagerer på Norstiftelsens innsamlingsmetode. De ble lovet 30 prosent av inntektene fra bøssene. Foto: Adrian Øhrn Johansen/Dagbladet Vis mer

– Når vi har bøsseaksjoner baserer vi oss på frivillige. Vi har også en policy at vi aldri skal overstige 10 prosent i innsamlingskostnader, sier informasjonsrådgiver Anne-Merethe Pedersen til Dagbladet.no.

- Har ikke tyngde nok

Norstiftelsen skulle selv ønske at de slapp å bruke denne innsamlingsmetoden.

– Det er ikke nødvendig for de store organisasjonene å gjøre det på denne måten, fordi de har den nødvendige tyngden. Det har ikke vi. Jeg skulle selvfølgelig ønske at vi slapp det, men vi er ikke så store, sier Torje Gulbrandsen, styreleder i Norstiftelsen, til Dagbladet.no.

Han er delvis enig i at det er litt trist å måtte gi en andel til de som samler inn penger for dem.

– Jeg synes egentlig at det er synd at vi må ty til de midlene som vi gjør. Men vi vil prøve det fordi vi ikke klarer å skaffe så mange frivillige at det blir noe særlig.

– Får de som samler inn penger for dere beskjed om at de må informere om at en andel går til dem selv?

– Vi har ikke gått ut og sagt at de skal si det. Det får være opp til hver enkelt. Og vi skjuler ingenting, hvis noen spør så er vi åpne på det, sier Gulbrandsen.

Han sier også at bøssebærerne får nødvendig opplæring.

– De får en innføring i hvordan de skal oppføre seg. Høflige og oppføre seg på en ordentlig måte. Det er vi ganske nøye på.

<B>- TRIST:</B> Leila Valvik Raustøl i Kirkens Nødhjelp forteller at organisasjonen har drevet med innsamling i 40 år uten å ha kommersialisert bøssebæringen.
AVTALT PROVISJON: Denne kontrakten skrev en gruppe elever ved KG i Oslo med Norstiftelsen. Stiftelsen sier til Dagbladet.no at de gir russen en andel på mellom 20 og 30 prosent av det de samler inn.
KRITISK: Sandro Parmeggiani, generalsekretær i Plan Norge, ville aldri samlet inn penger på samme måte som Norstiftelsen.
<B>GIR IKKE BØSSEBÆRER-LØNN</B>: Markedssjef Lasse Imrik i Amnesty International Norge er skeptisk til Nor-Stiftelsens metoder.