- Vi ville ha litt penger til å feste med natt til 1. mai

27-åring om ranet som endte med at Jonna Rask (26) ble drept.

TILBAKE PÅ ÅSTEDET: Den tiltalte 27-åringen fotografert under en rekonstruksjon på åstedet i fjor. Arkivfoto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TILBAKE PÅ ÅSTEDET: Den tiltalte 27-åringen fotografert under en rekonstruksjon på åstedet i fjor. Arkivfoto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hadde jeg visst hva som skulle skje den natten, så hadde jeg aldri blitt med.

Det sa en 27 år gammel mann da han i går vitnet i Oslo tingrett. Han er tiltalt for å ha vært med på ranet som endte med at svenske Jonna Rask (26) ble drept i Fredensborgveien 14 i Oslo 30. april i fjor, og forklarte seg i retten i dag.

27-åringen er ikke tiltalt for drapet. Det er derimot hans lillebror (21), da påtalemyndigheten mener han kunne ha avverget drapet. En 29 år gamle svensk-brasilianeren har innrømmet delvis straffskyld for å ha utført knivdrapet. 

Hadde fått «bot» Oslo-mannen sa i retten i dag at de skulle «hente penger» i leiligheten, som det skulle ha blitt solgt hasj fra tidligere.

- De hadde fått en «bot», fordi det var noe de ikke hadde betalt tidligere.

- Jeg mener de skyldte noe sånt som 50 000, sier han og forklarer at de skulle dele beløpet, og eventuell hasj og marijuana de måtte finne, på fire.

Mannen jobbet deltid i en møbelforretning i Oslo inntil han ble pågrepet. Han sier han ble med på det fatale ranet fordi han tenkte det var «enkle penger».

- Jeg trengte penger, og hørte at det hadde gått ganske lett forrige gang.

Ville feste Han sier han overtalte lillebroren til å bli med.

- Jeg sa at det ville gå fort, som forrige gang, og sa at vi ville ha litt penger til å feste med natt til 1. mai.

Svensk-brasilianeren og 27-åringens lillebror er også tiltalt for et innbrudd i samme leilighet to uker tidligere. De spurte de en annen svensk jente «hvor narkotikaen var», før de ifølge tiltalen stjal et mindre pengebeløp, en bærbar PC, en playstation og en kniv. I retten i dag kom det også fram at det skal ha blitt stjålet ca 20 000 kroner.

Mennene var utstyrt med øks, brekkjern og kniv under ranet.

27-åringen sa i retten i dag at han ikke visste at noen av de andre hadde med seg kniv.

- Vi hadde med øks og brekkjern til å bryte oss inn med, sier han.

De klarte å bryte seg inn, blant annet etter at de sparket den inn og slo med øksa. Retten hørte i går to nødsamtaler som ga et bilde av hvor dramatisk Rask og de andre i leiligheten opplevde ranet:  Én svært kort fra Jonna Rask selv, og én lenger fra en livredd og sjokkert nabo.

- Fryktelig En venninne har beskrevet Rask slik for Dagbladet tidligere:

Hun var en flott person. Livsglad og veldig smart. Alle i vennegjengen er i sjokk. Hun var en veldig menneskeglad, åpen og lite redd person.

Rasks mor vitnet i retten i dag, og fortalte om hvordan hun har hatt det etter at datteren gikk bort. Hun ble klar over drapet da hun leste om det på nettet.

- Jeg ringte til Jonna, men hun tok ikke telefonen. Jeg fortsatte å ringe, men fikk ikke kontakt. Så ringte svensk presse meg senere på kvelden, og sa at hun var drept. Det var en fryktelig opplevelse, sa hun.

Rasks mor vitnet i retten i dag, og fortalte om hvordan hun har hatt det etter at datteren gikk bort. Hun ble klar over drapet da hun leste om det på nettet.

- Jeg ringte til Jonna, men hun tok ikke telefonen. Jeg fortsatte å ringe, men fikk ikke kontakt. Så ringte svensk presse meg senere på kvelden, og sa at hun var drept. Det var en fryktelig opplevelse, sa hun.

DREPT: Jonna Rask.
Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix
DREPT: Jonna Rask. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix Vis mer