TALE: President Donald Trump holdt sin årlige tale der han orienterte kongressen om rikets tilstand i USA. Video: AP Vis mer Vis mer

- Vi ville ha vært i krig

Under nattas tale om rikets tilstand, sa Donald Trump at dersom han ikke hadde blitt valgt som president, ville de ha vært i krig med Nord-Korea på nåværende tidspunkt.

I halvannen time oppsummerte Donald Trump året som har gått og fortalte om veien videre under den årlige talen om rikets tilstand natt til onsdag.

Som ventet omtalte han Mexico-muren, Nord-Korea-vennskapet og Russland.

Det var knyttet spenning til hvordan Trump ville framtre, men med fasit i håndt kan vi si at han hadde en forsonende tone.

- Jeg står her klar for å jobbe med dere for å skape historiske gjennombrudd for alle amerikanere. Seier handler ikke om å vinne for partiet, seier handler om å vinne for landet vårt, sa Trump.

Han sa videre at veikartet fra Det hvite hus for de neste årene «handler om det amerikanske folket».

- Vi må avvise hevn, motstand og gjengjeldelse – og omfavne det ubegrensede potensialet for samarbeid, kompromiss og felles goder. Sammen kan vi komme oss ut av den fastlåste politiske situasjonen, sa han.

TALTE: USAs president Donald Trump holdt sin årlige «State of the Union»-tale til det amerikanske folk natt til onsdag, men underveis var det en annen som stjal showet. Video: AP, Twitter. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Mexico-muren

Trump sier at både Demokratene og Republikanerne må samarbeide for å konfrontere en «hastende nasjonal krise».

- Kongressen har ti dager igjen til å bli enige om en budsjettavtale som vil finansiere myndighetene, beskytte hjemlandet vårt og sikre grensa.

- Trump-administrasjonens forslag til Kongressen inneholder humanitær assistanse, mer politistyrker, narkotika detektorer ved grensa, stenging av smutthull som gir mulighet til smugling av barn og planer om en mur som vil sikre grensa, sier Trump.

- I fortida har flere i dette rommet stemt for en mur, men en ordentlig mur ble aldri bygget. Jeg vil få den bygget!

Møter Kim Jong-un

Videre skryter han av arbeidet med det diplomatiske samarbeidet på Koreahalvøya.

- Våre gisler har kommet hjem, testing av atomvåpen har stanset og det har ikke blitt avfyrt en missil på 15 måneder, sier Trump og følger opp:

- Dersom jeg ikke hadde blitt valgt til president, ville vi ha vært i en gigantisk krig med Nord-Korea akkurat nå, med potensielt millioner av personer drept, sier han og opplyser at han vil møte Kim Jong-un 27 eller 28 februar i Vietnam.

Russland

Forrige uke offentliggjorde USAs utenriksminister, Mike Pompeo, at landet har trukket seg fra INF-avtalen.

Avtalen er en såkalt nedrustningsavtale, som ble underskrevet av Sovjetunionens leder Mikhail Gorbatsjov og USAs president Ronald Reagan i 1987.

Avtalen forbyr de to partene å skaffe seg mellomdistanseraketter med atomvåpen.

- Min administrasjon vil aldri be om unnskyldning for å sette Amerikas interesser først.

- For eksempel inngikk USA en avtale med Russland for tiår siden, som gikk ut på å nedruste våre missilmuligheter. Mens vi fulgte avtalen til punkt og prikke, har Russland angivelig brutt den, sier Trump og forteller at det er grunnen til at USA trakk seg fra avtalen.