BRYLLUPET: Kronprins Harald og kronprinsesse Sonja på vei ut fra Oslo domkirke etter vielsen i 1968. De to var kjærester i ni år før de fikk kong Olav og regjeringens nølende aksept for å gifte seg. Foto: AKTUELL/SCANPIX
BRYLLUPET: Kronprins Harald og kronprinsesse Sonja på vei ut fra Oslo domkirke etter vielsen i 1968. De to var kjærester i ni år før de fikk kong Olav og regjeringens nølende aksept for å gifte seg. Foto: AKTUELL/SCANPIXVis mer

- Vi ville slippe unna pressen

Kong Harald bekrefter at han og dronning Sonja brukte falske pass under bryllupsreisen. Dekknavnene var «Tom og Eva Manstad».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Dagbladet avslører i dag at kong Harald og dronning Sonja hadde fått nye pass med falske identiteter da de dro på bryllupsreise 30. august 1968.

«Tom og Eva» Kongen og dronningen, da nygift kronprinspar, lurte de fleste da de etter vielsen og bryllupsfesten natt til søndag 30. august 1968 dro avgårde med kongeskipet «KS Norge».

De fleste trodde paret skulle direkte til Mexico, mens hovedmålet for bryllupsreisen i realiteten var det amerikanske stillehavsparadiset Hawaii.

Men hittil har det vært ukjent at Slottet gikk enda lenger for å beskytte det nygifte kronprinsparet. Slottet ba om at det ble utstedt nye pass med dekkidentiteter til både kronprins Harald og kronprinsesse Sonja.

Navnene som kronprinsparet ba om, eller ble tildelt, var Tom og Eva Manstad. Det viser dokumenter som Dagbladet har fått tilgang til fra arkivet til det amerikanske utenriksdepartementet (State department), og som i dag administreres av National Archives and Records Administration (NARA) i Maryland. USA.

- Inspirasjon fra Danmark Kong Harald bekrefter overfor Dagbladet at han og dronning Sonja benyttet falske pass i 1968

- Formålet var å slippe unna pressen og å gjøre det vanskeligere å finne oss, sier kong Harald til Dagbladet.

Uttalelsen formidles av Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen, som opplyser til Dagbladet at initiativet til «passaffæren» faktisk kom fra kong Olav. Ifølge Slottet tok Kong Olav tok opp «med norske myndigheter» hvordan Kronprinsparet kunne reise så anonymt som mulig på bryllupsreise.

Tar selvkritikk Gjennom kommunikasjonssjef Hagen, vedgår kong Harald i dag at ideen til den praktiske løsningen meget vel kan ha kommet fra Danmark.

- Det kan godt være at resultatet var inspirert av bryllupsreisen til Dronning Margrethe av Danmark ett år tidligere, sier kong Harald.

«TOM OG EVA»: Kronprinsparet brukte dekknavn for å skjule seg for pressen.
«TOM OG EVA»: Kronprinsparet brukte dekknavn for å skjule seg for pressen. Vis mer

Men han legger samtidig til:

 - Denne løsningen ville ikke blitt valgt i dag.

Kommunikasjonssjef Marianne Hagen supplerer ved å si at Slottet og kongeparet i dag vet at det «ikke var noe hjemmelsgrunnlag» for å bruke pass pålydende andre identiteter enn den riktige. Kongeparet erkjenner dermed å ha brutt norsk lov på et forhold som i 1968 var straffbart med inntil ett års fengsel.

Det betyr også at politimester Johan Gjerde ved Oslo politikammer og ansatte ved passkontoret ved politikammeret — for å hjelpe kongehuset - har gjort seg skyldige i forhold som den gang var straffbare med inntil tre års fengsel.

- Var Slottet og kongeparet i 1968 kjent med at det ikke var formell adgang i norsk lovverk for å operere med pass på andre identiteter enn den egentlige?

- Det var antagelig ingen her som reflekterte noe særlig over dette den gangen, sier Hagen.

Ifølge Slottet er det ingen andre medlemmer av kongefamilien som har benyttet pass på dekkidentiteter. Kongeparet benyttet heller ikke passene pålydende identitetene Tom og Eva Manstad etter at bryllupsreisen var avsluttet i oktober 1968.

Hemmelighold Kronprins Haralds adjutant, kaptein Jan August Ørner, orienterte 22. juli 1968 i dypeste hemmelighet amerikanske myndigheter om at daværende kronprins Harald og kronprinsesse Sonja kom til å reise gjennom USA med falske identiteter. Slottet ba derfor om at USA utstedte ordinære turistvisa for de hemmelige identitetene til kong Harald og dronning Sonja, noe amerikanske myndigheter i løpet av meget kort tid gikk med på.

HJEMME IGJEN: Her ankommer kronprins Harald og kronprinsesse Sonja Fornebu lufthavn etter bryllupsreisen. Foto: SCANPIX
HJEMME IGJEN: Her ankommer kronprins Harald og kronprinsesse Sonja Fornebu lufthavn etter bryllupsreisen. Foto: SCANPIX Vis mer

Ørner bekrefter saken overfor Dagbladet. Ifølge Ørner ble dekkidentitetene utarbeidet, rett og slett fordi kongeparet «ønsket å reise inkognito».

- Jeg var hos Oslos politimester Johan Gjerde og fikk overlevert to pass. Han hadde vært forutseende nok til å sjekke med Interpol at de navnene han brukte, ikke var belastet. Det hadde ikke jeg tenkt på, forteller han.

Les hele historien om dekkoperasjonen og hvorfor kronprinsparet trolig brøt straffeloven i dagens papirutgave av Dagbladet.

LURING: Kong Harald bekrefter dekkoperasjonen overfor Dagbladet. Foto: SCANPIX
LURING: Kong Harald bekrefter dekkoperasjonen overfor Dagbladet. Foto: SCANPIX Vis mer