Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi ville vært på Utøya tidligere dersom vi gjennomførte aksjonen alene

Politimester Sissel Hammer mener Nordre Buskerud politidistrikt kunne håndtert Breivik uten Delta-troppen.

SATT MED ANSVARET: Sissel Hammer, politimester i Nordre Buskerud, og politidirektør Øystein Mæland hadde sentralt ansvar for politiets handlinger 22. juli. Foto: TORBJØRN KATBORG GRØNNING / DAGBLADET
SATT MED ANSVARET: Sissel Hammer, politimester i Nordre Buskerud, og politidirektør Øystein Mæland hadde sentralt ansvar for politiets handlinger 22. juli. Foto: TORBJØRN KATBORG GRØNNING / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Sett i ettertid er det grunn til å tro at hadde Nordre Buskerud gjennomført denne aksjonen alene, hadde vi vært på øya tidligere enn slik aksjonen ble gjennomført.

Dette forklarte Sissel Hammer, politimester i Nordre Buskerud politidistrikt, til 22. juli-kommisjonen om distriktets innsats terrordagen i fjor.

- Hadde det ikke vært for at beredskapstroppen (Delta, red.anm.) kom, hadde de nok klart det, sier hun.

Hammer sikter til at elitetroppen fra Oslo belastet gummibåten med for mye vekt, slik at den havarerte midtfjords på vei til Utøya; hun var av sine folk blitt fortalt at Nordre Buskerud hadde tenkt seg ut til øya på egen hånd.

Stor kontrast Dette står i sterk kontrast til 22. juli-kommisjonens rapport, som feller en knusende dom over Nordre Buskerud (der Utøya ligger); kommisjonen kommer til at dårlig organisering, manglende kommunikasjon, beslutningsvegring og manglende lokalkunnskap kostet dyrebar tid mens Anders Behring Breivik gikk rundt og drepte folk på øya.

Det tok over en time før Breiviks massakre på AUFs sommerleir ble stanset av Delta-troppen, som ankom Utøya klokka 18.27. Kommisjonen konkluderer med at politiet kunne vært på øya langt tidligere uten de interne problemene.

Bl.a. visste ikke tjenestefolkene hvor Utøya lå, Delta-troppen ble dirigert til galt sted, og de to tjenestemennene som kom først til Utvika på fastlandet, tok aldri noe initiativ til å ta seg over til øya på egen hånd.

KOM SEINT TIL ØYA: Her går politiets beredskapstropp i land på Utøya klokka 18.27 - over en time etter at operasjonssentralen på Hønefoss hadde fått melding om skyting på AUFs sommerleir. Foto: JAN BJERKELI
KOM SEINT TIL ØYA: Her går politiets beredskapstropp i land på Utøya klokka 18.27 - over en time etter at operasjonssentralen på Hønefoss hadde fått melding om skyting på AUFs sommerleir. Foto: JAN BJERKELI Vis mer

Det siste kvarteret før Breivik ble pågrepet, døde 20 mennesker på Utøya.

109 dager Hammer tiltrådte som politimester 4. april - 109 dager før 22. juli. Hun forklarer for kommisjonen at hun hadde lite kjennskap til personell og planverk i begynnelsen, men at samarbeidsklimaet var svært godt i det lille distriktet, med «korte linjer ovenfra og ned».

Etter den knallharde kritikken i kjølvannet av kommisjonens rapportframleggelse 13. august krevde flere Hammers avgang, noe hun avviste overfor Dagbladet.

- Jeg fått en voldsom erfaring som jeg er opptatt av å bringe videre i det viktige arbeidet, sa hun da.