- Vi vinner ikke krigen i Afghanistan

Obama vurderer å forhandle med Taliban.

VURDERER NY STRATEGI: Barack Obama vurderer å legge om taktikken i Afghanistan. Foto: Larry Downing/REUTERS/Scanpix
VURDERER NY STRATEGI: Barack Obama vurderer å legge om taktikken i Afghanistan. Foto: Larry Downing/REUTERS/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

USA vinner ikke krigen i Afghanistan og vurderer nå å forhandle med moderate elementer innen Taliban, sier president Barack Obama.

I et intervju med The New York Times trekker Obama paralleller med Irak, der USA nå har et tett samarbeid med de sunnimuslimske militsgruppene som tidligere ledet an i kampen mot det amerikanske nærværet.

- Den kan være enkelte sammenlignbare muligheter i Afghanistan og Pakistan, sier Obama i intervjuet.

På direkte spørsmål om USA nå er i ferd med å vinne krigen mot opprørere i Afghanistan, dit han i forrige måned sendte ytterligere 17.000 soldater, svarer Obama et kort «nei».

Under valgkampen tok Obama til orde for å utforske muligheten for å splitte Taliban, ved å etablere kontakt med mer moderate elementer.

Nå har han beordret full gjennomgang av USAs strategi overfor Taliban, og han antyder at forsoning etter modell fra det USAs øverstkommanderende i Irak, general David Petraeus, gjennomførte, kan være veien å gå.

- Dersom du snakker med general Petraeus, tror jeg nok at han vil argumentere for at suksessen i Irak delvis skyldes at man forhandlet med det vi anser for å være islamske fundamentalister, men som var villige til å arbeide sammen med oss fordi de fant taktikkene til al-Qaida frastøtene, sier Obama,

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.