- Vi vinner ikke krigen i Irak

- Men vi taper heller ikke, sier Bush.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Helt siden USA invaderte Irak i 2003, har president Geroge W. Bush holdt fast ved at USA vinner krigen. Senest under kongressvalget i november understreket Bush at de \'absolutt kommer til å vinne i Irak.\' I et intervju med Washington Post i dag innrømmer Bush for første gang at USA ikke vinner i Irak, melder nyhetsbyrået AP.

Men presidenten vil fortsatt ikke si at de taper krigen.

- Vi vinner ikke, og vi taper ikke. Det har vært noen svært positive utviklingstrekk. Og tar du et skritt tilbake og ser på utviklingen i Irak, vil du se at det er forbløffende hva vi har fått til: et konstitusjonelt demokrati i hjertet av Midtøsten. Dette er en bemerkelsesverdig i seg selv, sier Bush.

Så langt har krigen i Irak kostet 3000 amerikanske soldater livet. Irak herjes av borgerkrig, og Kofi Annan har uttalt at irakere hadde det bedre under diktatoren Saddam Hussein enn etter USAs invasjon.

Sender flere soldater

Bush bekrefter at det skal sendes flere soldater til Irak, men vil ikke si noe om hvor mange. Tidligere har det kommet frem at det planen er å sende 30 000 nye soldater til Irak.

- Vi trenger å utvide både bakke- og marinestyrkene, fordi de styrkene vi har i landet i dag ikke er store nok til å takle utfordringene der, sier Bush. Den amerikanske styrken i Irak teller 140 000 mann.

Han sier at en ny strategi for Irak ikke er utformet ennå. Denne strategien skulle han egentlig annonsert før jul, men det er nå utsatt til januar.

3000 DREPT I IRAK:I går ble nok en soldat begravd etter at han falt i et slag i Falluja. 3000 amerikanske soldater har mistet livet. Foto:SCANPIX
3000 DREPT I IRAK:I går ble nok en soldat begravd etter at han falt i et slag i Falluja. 3000 amerikanske soldater har mistet livet. Foto:SCANPIX Vis mer

James Baker, som leder kommisjonen, som skal vurdere USAs strategier i Irak, mener strategien må endres. Han har selv vært i Irak og betegner situasjonen som «et helvetes rot.» Baker var utenriksminister under den første Gulfkrigen.

Personer høyt oppe i det amerikanske forsvaret har påpekt at det å bare sende tusenvis av tropper kan bli svært ineffektivt dersom det ikke følges opp av modige politiske og økonomiske steg.

Større militær

Bush sier også at det skal brukes ressurser på å gjøre det amerikanske forsvaret større og bedre. En utviding av militæret må godkjennes av kongressen, og forslaget har vunnet støtte fra både republikanere og demokrater.

Han understreker at militæret ikke bare utvides for krigen i Irak, men for å bekjempe ekstremister i hele verden.

- Det er helt klart at den ideologiske krigen vi er i, kommer til å vare lenge, sier Bush.

HUNDREVIS DØR HVER DAG: Amerikanske forskere har anslått at 650 000 irakere er drept siden invasjonen av landet.