Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi visste at dette ville skje, fra den dagen vi publiserte bildene. At det var en pris å betale

De avslørte lastebiler med våpen på vei inn i Syria. Nå vil Tyrkias president ha journalistene fengslet på livstid, for spionasje.

KAMPEN MOT ERDOGAN: Can Dündar, redaktøren for avisa Cumhuriyet, står nå opp mot president Erdogan i det tyrkiske rettssystemet. I dag skal Norsk PEN har en markering for Dündar utenfor Stortinget. Dündar ble løslatt fra varetektsfengling forrige torsdag og feirer her med kona i Istanbul. 25. mars skal saken opp i retten.
KAMPEN MOT ERDOGAN: Can Dündar, redaktøren for avisa Cumhuriyet, står nå opp mot president Erdogan i det tyrkiske rettssystemet. I dag skal Norsk PEN har en markering for Dündar utenfor Stortinget. Dündar ble løslatt fra varetektsfengling forrige torsdag og feirer her med kona i Istanbul. 25. mars skal saken opp i retten. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ISTANBUL (Dagbladet):

Da bildene tikket inn hos avisa Cumhuriyet visste de at de hadde en kjempesak. Lastebiler fra den tyrkiske etterretninga, fulle av våpen, på vei over grensa i Syria. Det var en kioskvelter. Aldri før hadde noen kunnet dokumentere at den tyrkiske regjeringa sender våpen inn i Syria. Og det hadde de tross alt nektet for at de gjør også.

Cumhuriyet-redaktør Can Dündar ble rådet til å forlate landet.

- Vi visste at dette ville skje, fra den dagen vi publiserte bildene. At det var en pris å betale, sier assisterende redaktør Tahir Yurtseven til Dagbladet.

Men at det skulle bli så alvorlig, hadde de aldri trodd. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har personlig saksøkt redaktøren og journalist Erdem Gül og vil ha dem fengslet på livstid.

- EN KOLOSSAL FEIL: Assisterende direktør Tahir Yurtseven i Cumhuriyet sier EUs avtale med Tyrkia er kjempestor feil, at EU ser mellom fingrene på maktmisbruk i Tyrkia. Her står han foran avisas kontorer i Istanbul. Kontoret voktes av væpnede vakter. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
- EN KOLOSSAL FEIL: Assisterende direktør Tahir Yurtseven i Cumhuriyet sier EUs avtale med Tyrkia er kjempestor feil, at EU ser mellom fingrene på maktmisbruk i Tyrkia. Her står han foran avisas kontorer i Istanbul. Kontoret voktes av væpnede vakter. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer

- Personen som laget denne historien, vil betale en høy pris. Jeg kommer ikke til å la ham slippe unna ustraffet, sa Erdogan i et intervju etter bildene ble publisert.

I landet som presser på for å bli medlem av EU, er det stadig vanligere for presidenten å gå til personlig søksmål mot journalister og motstandere. Og stadig farligere å skrive negativt om Erdogan, presidenten som er blitt sultan.

- En personlig sak Cumhuriyets kontorer i Istanbul er omringet av piggtrådgjerder. Tre væpnede vakter med maskingevær patruljerer på innsida. Enda flere vakter følger med på overvåkningskamera. I november vant avisa den prestisjetunge prisen til Reporters Without Borders (RSF) for sin modige journalistikk. Men prisen kunne ikke stoppe det som snart skulle skje.

Ei uke etter prisen, på bryllupsdagen sin, ble Dündar tatt inn til avhør og arrestert. Anklagen: Spionasje.

- Vi trodde aldri at vi var trygge, for vi visste at dette var en personlig sak for Erdogan. Han kunne jo endt opp i internasjonal rett på grunn av disse bildene. Vi visste at det var personlig, sier Yurtseven.

Bildene som startet det hele, viste lastebilder med våpen fra den tyrkiske etterretningstjenesten (MIT) som var på vei inn i Syria. De var lastet med våpen, viste Cumhuriyet. På grensa ble lastebilene stoppet og gjennomsøkt av lokalt politi.

GÅR TIL SAK: President Recep Tayyip Erdogan anmeldte personlig avisa Cumhuriyet i fjor sommer, i god tid før valgkampen startet. Han anklaget avisa og sjefredaktør Dundar for å ha «publisert bilder og informasjon som er i strid med sannheten», og for å ha «tilegnet seg og spredt hemmelig informasjon». FOTO: ADEM ALTAN / AFP / NTB SCANPIX
GÅR TIL SAK: President Recep Tayyip Erdogan anmeldte personlig avisa Cumhuriyet i fjor sommer, i god tid før valgkampen startet. Han anklaget avisa og sjefredaktør Dundar for å ha «publisert bilder og informasjon som er i strid med sannheten», og for å ha «tilegnet seg og spredt hemmelig informasjon». FOTO: ADEM ALTAN / AFP / NTB SCANPIX Vis mer

- Før vi publiserte disse bildene var det alltid et rykte om at våpen gikk inn i Syria, men det var ingen håndfaste bevis. Alle visste det, men det fantes ikke bevis, sier Yurtseven.

Spørsmålet er hvor våpnene ble av. Ifølge Cumhuriyet er det sannsynlig at de havnet hos islamistgrupper. Erdogan selv sier de havnet hos turkmenske grupper i Syria.

- Først sa de at det var humanitær hjelp til turkmenere i Syria. De sa de gikk til turkmenere, men da vi fikk inn mer informasjon som viste at de faktisk gikk til jihadistgrupper, så endret de forklaring, påpeker Yurtseven.

Vant slaget, ikke krigen For ei uke siden besøkte Dagbladet avisas kontorer i Istanbul. Stemningen var spent. Assisterende redaktør Tahir Yurtseven satt på kontoret og fiklet med alt og ingenting mens han ventet på den store nyheten.

Grunnlovsdomstolen i Tyrkia skulle nemlig avgjøre om Dündar og Gül egentlig kunne holdes fengslet. Yurtseven og Dündar har vært venner i 35 år og har sammen blitt sparket fra aviser etter press fra myndighetene. Fordi de har skrevet for kritisk. De har stått sammen i alt.

Og nå satt Dündar fengslet.

STORE PROTESTER: I november ble det holdt en demonstrasjon mot arrestasjonen av Dündar og Gül i Ankara. Foto: Recep Yilmaz/Demotix/Corbis
STORE PROTESTER: I november ble det holdt en demonstrasjon mot arrestasjonen av Dündar og Gül i Ankara. Foto: Recep Yilmaz/Demotix/Corbis Vis mer

- Hva om han ender opp i fengsel?

Yurtseven ler nervøst.

- Det vil vi ikke tenke på, sier han.

Så høres et jubelbrøl ute fra redaksjonen. Journalister reiser seg og klapper, klemmer hverandre og roper av glede. Noen gråter.

Grunnlovsdomstolen landet på at det er ulovlig å holde Dündar og Gül fengslet.

DA NYHETEN KOM: Dagbladet var på besøk hos avisa Cumhuriyet i Istanbul da det ble klart at Dündar og Gül ville bli løslatt fra varetekt. Journalistene jublet for seieren i rettssystemet. Men ingenting er over. Journalistene er fortsatt siktet for spionasje. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
DA NYHETEN KOM: Dagbladet var på besøk hos avisa Cumhuriyet i Istanbul da det ble klart at Dündar og Gül ville bli løslatt fra varetekt. Journalistene jublet for seieren i rettssystemet. Men ingenting er over. Journalistene er fortsatt siktet for spionasje. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Men det er ikke over. For de er fortsatt siktet for spionasje og risikerer livstid i fengsel. Saken skal opp i retten 25. mars.

- Dette er Tyrkia. Alt kan bli endret i ettertid i hvilken som helst retning. Vi er vant til det og venter det verste, eller det beste, sier Dündar til Dagbladet.

Markering i dag Norsk PEN skal sammen med norske medieorganisasjoner holde en markering utenfor Stortinget i dag.

Dündars beskjed er at EU må våkne opp. For da Cumhuriyet publiserte våpenbildene, ble de en del av spillet om flyktningene. Spillet hvor Erdogan har all trumfen.

- Det vi har sett så langt er en avtale mellom Tyrkia og europeiske ledere hvor de europeiske lederne sier: Du kan gjøre hva du vil i Tyrkia, som en autoritær leder, så lenge du hjelper oss på grensene. Det er en skitten avtale, sier Dündar.

Med Angela Merkel i spissen prøver EU å få på plass en flyktningavtale med Tyrkia. Målet er at Tyrkia skal holde igjen syrerne i Tyrkia og stoppe flyktningstrømmen. Med flyktningkrisa hengende over seg, har EU gått med på å se på prosessen for Tyrkias EU-medlemskap.

FORSIDA SOM STARTET ALT:  Dette var avisa hvor Cumhuriyet trykte bildene av lastebilene. Foto: Cumhuriyet
FORSIDA SOM STARTET ALT: Dette var avisa hvor Cumhuriyet trykte bildene av lastebilene. Foto: Cumhuriyet Vis mer

- EU gjør en historisk feil med denne flyktningkrisa. Ikke bare har de glemt at Can Dündar og Erdem Gül ble fengslet, de har også lukket øynene sine for alt annet som skjer i Tyrkia. Jeg mener dette er en kolossal feil, sier Yurtseven i Cumhuriyet.

Erdogans Tyrkia De mener EU ser mellom fingrene på maktmisbruket i Tyrkia. Under Erdogan har Tyrkia hatt formidabel vekst, blitt en turistmagnet, en regionmakt og et eksportland. Men det er en skyggeside. Hans tilhengere kaller ham sultan i positiv forstand, fordi han er en sterk leder.

Hans kritikere mener imidlertid at presidenten blir stadig mer autoritær.

- Erdogan holder på å kjøre oss alle inn i en vegg. Vi tyrkere er sammen i bilen og han kjører som en gærning, mot veggen. Hvis han hadde vært alene i bilen hadde det ikke vært et problem, jeg ville faktisk foretrukket det, men vi er alle i den samme bilen. Vi kjører mot krig i Tyrkia, krig i Syria og et autoritært regime. Vi må stoppe ham, så snart som mulig, sier Dündar.

Ærekrenkelser Siden august 2014 har rettsvesenet behandlet 1845 saker om ærekrenkelser mot Erdogan. En av dem da lederen for opposisjonspartiet CHP kalte ham en diktator.

På verdens pressefrihetsindeks har Tyrkia rast ned fra 99. plass, som de hadde før Erdogan kom til makta, til 149. plass i dag. Det er én plass foran Kongo og tre plasser foran Russland.

RSF har tidligere kalt Tyrkia verdens største fengsel for journalister.

IKKE OVER:  Erdem Gül er avisas Ankara-sjef og må møte i retten for anklager om spionasje  og støtte til en terrororganisasjon. I dag er det hundre dager siden han ble arrestert og satt i isolasjon i Silivri-fengselet utenfor Istanbul. Selv om Gül og Dündar ble løslatt fra varetekt forrige uke, har ikke aktor frafalt siktelsen. Foto: Isa Terli / Anadolu Agency / NTB Scanpix
IKKE OVER: Erdem Gül er avisas Ankara-sjef og må møte i retten for anklager om spionasje og støtte til en terrororganisasjon. I dag er det hundre dager siden han ble arrestert og satt i isolasjon i Silivri-fengselet utenfor Istanbul. Selv om Gül og Dündar ble løslatt fra varetekt forrige uke, har ikke aktor frafalt siktelsen. Foto: Isa Terli / Anadolu Agency / NTB Scanpix Vis mer

Dette er landet som vil inn i EU.

- Respekterer ikke Da Dündar og Gül ble løslatt i forrige uke, sa Erdogan at denne saken ikke hadde noe med pressefrihet å gjøre. At dette handlet om spionasje.

- Jeg respekterer ikke rettsavgjørelsen og jeg kommer ikke til å overholde den, sa Erdogan etter de ble løslatt.

Saken skal opp i retten 25. mars. Ingenting er over.

Imens forbereder EU-lederne seg på mandagens toppmøte. Der skal de diskutere flyktningavtalen med Tyrkia, og alt den vil koste.

På tirsdag markerte Dagbladet femårsdagen for krigen i Syria. Les historiene om syrerne. Om nærområdene de flyktet til, så flyktet fra, og de skandinaviske landene i nord de håpet ville være redningen:
Borgerkrigen som endret verden

I RETTEN FØR Denne tegningen av Cumhuriyet-tegner Musa Kart viser Erdogan som en katt som har rotet seg inn i et garnnøste, i saken om landets religiøse skoler fra 2005. Erdogan gikk til sak mot tegneren og Musa Kart og Cumhuriyet fikk et bot på rundt 4000 dollar for tegningen. Tegneren har flere ganger vært oppe mot Erdogan i retten. Foto: Cumhuriyet
I RETTEN FØR Denne tegningen av Cumhuriyet-tegner Musa Kart viser Erdogan som en katt som har rotet seg inn i et garnnøste, i saken om landets religiøse skoler fra 2005. Erdogan gikk til sak mot tegneren og Musa Kart og Cumhuriyet fikk et bot på rundt 4000 dollar for tegningen. Tegneren har flere ganger vært oppe mot Erdogan i retten. Foto: Cumhuriyet Vis mer