- Vi visste at en av lederne spionerte for PST

Allerede i februar 2011 hadde Norwegian Defence League mistanker om at en av lederne jobbet som infiltratør for PST.

VARSLET OM SPION: En skjermdump fra Facebook viser hvordan Ronny Alte i februar 2011 fortalte daværende leder Lena Andreassen i Norwegian Defence League (NDL) at en av gruppas medlemmer jobbet som infiltratør for Politiets sikkerhetstjeneste (PST). FOTO: SKJERMDUMP
VARSLET OM SPION: En skjermdump fra Facebook viser hvordan Ronny Alte i februar 2011 fortalte daværende leder Lena Andreassen i Norwegian Defence League (NDL) at en av gruppas medlemmer jobbet som infiltratør for Politiets sikkerhetstjeneste (PST). FOTO: SKJERMDUMP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ifølge tidligere leder Ronny Alte fikk Norwegian Defence League i februar 2011 informasjon om at en PST-infiltratør hadde en sentral lederposisjon i NDL.

- Den 16. februar 2011 snappet jeg opp informasjon om at et av medlemmene fra ledelsen i Lena Andreassens utgave av NDL var fra PST eller rapporterte direkte til PST, hevder Alte overfor Dagbladet.  

Blånekta - Jeg fikk gjengitt informasjon som kun var delt i en lukket gruppe. Jeg viste på det tidspunktet ikke hvem informanten var og siden jeg etter hvert trakk meg fra alt som hadde med organisasjonen å gjøre, gjorde jeg ikke så mye mer med saken der og da, sier han.

En skjermdump fra Facebook 16. februar 2011, viser at Alte videreformidla informasjonen om PST-informanten videre til daværende leder av NDL, Lena Andreassen.

 - Jeg har blånekta at jeg visste noe om infiltratører i PST, men nå har det begynt å demre for meg at jeg kanskje ante noe likevel, og nå husker jeg det. Jeg kan bekrefte at Alte har helt rett, og at han sendte meg en facebookmelding om dette, sier Lena Andreassen til Dagbladet.

Stolte på agent - Husker du hvordan denne informasjonen ble håndtert innad i NDL?

- Jeg tok det faktisk opp med Christian Høibø, som på den tida var politisk ansvarlig i NDL, og en jeg stolte på. Han svarte at jeg ikke måtte være så paranoid. Da lot jeg det ligge, sier Andreassen.

Ronny Alte hevder han aldri hadde tillit til Høibø, fordi en bakgrunnssjekk av ham viste hans tidligere tilhørighet til Blitz-miljøet.

- Samtidig gikk Lena Andreassen god for ham, sier Alte.

VISSTE: Tidligere leder Ronny Alte i Norwegian Defence League varslet sin forgjenger. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
VISSTE: Tidligere leder Ronny Alte i Norwegian Defence League varslet sin forgjenger. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

- Det stemmer også. Jeg stolte på Høibø, sier Andreassen.

- Så da det nå kom fram at det var han som jobbet for PST fikk jeg helt sjokk, fortsetter hun.

Andreassen har tidligere fortalt Dagbladet hvordan PST-spionen skrev hennes politiske tale og hvordan hun ble rundlurt.

Gullgruve Christian Høibø har bekreftet at han infiltrerte og tok en lederrolle i NDL fra 2010:

- Jeg rapporterte fortløpende til PST om det som skjedde i NDL, har Høibø uttalt.

- Jeg satt på det jeg mente var en gullgruve av informasjon. Jeg kunne styre og infiltrere NDL som jeg ville, sier han.

Infiltrering og provokasjoner i NDL skal ha skjedd uten at PST ønsket det.

- Det var et løp han kjørte uten at vi i utgangspunktet var informert om det. Da vi fikk vite at han satt såpass sentralt, mente vi han ikke skulle ha en så sentral rolle i en organisasjon som NDL. Vi ba han trekke seg ut, sier Høibøs kildefører til Dagbladet.

- Kastet ut alle Ronny Alte sier han ikke ble overrasket da han mottok informasjonen om at PST gjorde forsøk på å infiltrere gruppa.

- HUSKER DET: - Jeg har blånekta at jeg visste noe om infiltranter i PST, men nå har det begynt å demre for meg at jeg kanskje ante noe likevel, og nå husker jeg det. Jeg kan bekrefte at Alte har helt rett, og at han sendte meg en facebookmelding til meg om dette, sier Lena Andreassen til Dagbladet.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- HUSKER DET: - Jeg har blånekta at jeg visste noe om infiltranter i PST, men nå har det begynt å demre for meg at jeg kanskje ante noe likevel, og nå husker jeg det. Jeg kan bekrefte at Alte har helt rett, og at han sendte meg en facebookmelding til meg om dette, sier Lena Andreassen til Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Men jeg er sjokkert over at de brukte egne spioner som en del av ledelsen i gruppa. Det overraska meg, for det er ikke
slik jeg opplever Norge som rettsstat, sier han.

Ronny Alte sier at han trakk seg ut av NDL rundt februar 2012.

- Da Andreassen sluttet som leder etter demonstrasjonen på Kontraskjæret i april 2011, og jeg overtok som leder, kastet vi ut alle spionene, hevder Alte.

Les mer om PST-spionen

BLE IKKE AVSLØRT: Til tross for at ledelsen i NDL allerede i februar 2011 hadde informasjon om at en av lederne av organisasjonen jobbet undercover for PST, ble infiltratøren Christian Høibø ikke avslørt. 
Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET
BLE IKKE AVSLØRT: Til tross for at ledelsen i NDL allerede i februar 2011 hadde informasjon om at en av lederne av organisasjonen jobbet undercover for PST, ble infiltratøren Christian Høibø ikke avslørt. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer