- Vi visste hva som kom til å skje

For første gang siden terror-angrepene på World Trade Center forteller flykontrollen hva som skjedde i kontrolltårnene under angrepene. Radarskjermene talte tydelig og ubarmhjertig om katastrofen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kort tid etter at American Airlines flight 11 krasjet inn i det nordlige tårnet i World Trade Center like før klokken 9 om morgenen den ellevte september skjønte flygeledelsen hva som kom til å skje.

De hadde akkurat mistet kontakten med United flight 175, og så på radarskjermene at flyet snudde og satte kursen for World Trade Center. På det tidspunktet var flyet bare minutter unna New York.

- Sannsynligvis er de 11 minuttene fra vi mistet kontakten med flyet til det krasjet inn i World Trade Center en av de vanskeligste periodene i livet mitt, sier flygelederen ved den føderale luftfartsadministrasjonen i New York, Michael McCormick, til CNN.

På grunn av presset fra amerikanske medier fortalte flygeledelsen i går om hva som foregikk i kontrolltårnene over hele USA de fatale timene dramaet pågikk. Og som med alle oss andre tok det tid før de virkelig skjønte hva som var i ferd med å skje.

Den første indikasjonen på at noe var galt fikk de da en av purserne på flight 11 fikk panikk og tok kontakt med American Airlines operasjonssenter. Så ble det helt stille.

- Da vi mistet kommunikasjon og radiokontakt med flyet regnet vi med at det dreide seg om en kapring, sier lederen for kontrolldivisjonen i New York, Frank Hatfield.

På det tidspunktet regnet flygeledelsen at flyet kom til å lande og fremsette krav, og kontrolltårnene over hele landet ble informert om hav som var i ferd med å skje. Men kapringer av denne typen hadde de ikke kunnet forestilt seg, og ingen hadde blitt trenet opp til å takle slike situasjoner.

Katastrofen

American Airlines flight 11 begynte kort tid etterpå å miste høyde og satt kursen sørover. Flygeledelsen forsøkte å følge det stumme flyet, og spurte andre piloter om de kunne se det. United flight 175 var et av flyene som svarte på henvendelsen fra flygeledelsen. Like etterpå ble også dette flyet kapret.

Da flygeleder McCormick så at American Airlines-flyets ferd endte i World Trade Center, skrudde han på CNN. Der så han bildene av det brennende tårnet på tv-skjermen, mens han selv kunne følge United-flyets ferd mot Manhattan på radarskjermen.

- Da visste jeg at det dreide seg om et nytt angrep. Vi visste at World Trade Center var målet for det første angrepet, og at dette flyet var på vei mot det samme målet. I de 11 minuttene det tok visste jeg, visste vi, hva som kom til å skje, sier han til CNN.

Sjokkerte flygeledere kunne bare se på mens United-flyet svingte over havna i New York og endte sin ferd i det sørlige tårnet.

Washington

Minutter senere satt flygeledelsen ved Reagan National Airport og så at American Airlines flight 77 kom rett mot kontrolltårnet. De visste at flyet var kapret, og også hva som hadde skjedd i New York. Plutselig snudde American-flyet nesa vekk fra dem, og krasjet rett inn i Pentagon. Igjen kunne ikke flygeledelsen gjøre annet enn å se på det som skjedde.

- Jeg tror vi alle bare så på hverandre med vantro. Skjer dette i vårt nasjonale luftrom? Det var helt uhørt, sier lederen for de føderale luftfartsadministrasjonens etterforskningsseksjon, Linda Schuessler.

Mindre enn tjue minutter etter at det første flyet krasjet inn i World Trade Center bestemte flygeledelsen at alle flyvninger skulle stanses.

- Historien vil vise, eller kanskje kommer vi aldri til å få vite sikkert, om denne beslutningen reddet liv eller forhindret andre terror-angrep. Men jeg kan utvilsomt si at det eliminerte alle muligheter, sier McCormick.

SJOKKET: Da American Airlines flight 11 krasjet inn i det nordlige tårnet av World Trade Center skjønte flygeledelsen i New York at det kaprede Unted-flyet var på vei mot samme mål.
LIVEDEKNING: Flygeledelsen kunne følge United-flyets ferd mot World Trade Center på radarskjermen. På CNN kunne resten av verden se krasjet direkte.
KATASTROFEN: Mer enn 3000 mennesker døde i terrorangrepene på USA den 11. september i fjor.