Vibeke gjemmer seg i jungelen

TUXTLA GUTIÉRREZ i Chiapas (Dagbladet): Vibeke Nordvang skjuler seg fortsatt for politiet i en indianerlandsby i det borgerkrigsherjede Chiapas. Den norske ambassaden i Mexico by håper hun melder seg snarest, og forlater landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gruppe fra menneskerettighetsorganisasjonen Fray Bartolomé de las Casas var i går i området der Vibeke Norvang oppholder seg. Med seg hadde gruppen både et brev fra ambassaden som ber myndighetene gi henne fritt leide, og en melding fra fredsaktivistene i området:

Kom ut av området, Vibeke! Din tilstedeværelse kan fungere som et påskudd for myndighetene til å gå til aksjon, og dermed sette indianerbefolkningen i fare.

Norske Gitte Dæhlin opplyset at følget er ventet tilbake til byen San Christobal på morgenkvisten i dag, om alt går etter planen. Men om Vibeke Norvang er med, er usikkert. Hun har tidligere uttrykt at hun ønsker å bli i området og fortsette som såkalt fredsobservatør. Den meksikanske presidenten Ernesto Zedillo har avbrutt et utenlandsopphold og kommet hjem på grunn av den spente situasjonen. Han sier han vil unngå et blodbad i Chiapas-provinsen.

- Vi håper Vibeke melder seg. Enten gjør hun det, og kommer seg ut ved egen hjelp. Ellers får hun før eller siden hjelp av de meksikanske myndighetene til å komme seg ut, sa førsteambassadesekretær John Petter Opdahl til Dagbladet i natt.

Beslaglagt

De meksikanske myndighetene har beslaglagt reisedokumentene til Vibeke Nordvang, og kilder i området mener politiet er på jakt etter henne. Den norske ambassaden har ikke oversikt over eventuelle andre nordmenn i provinsen, men råder alle til å komme seg vekk fra konfliktområdene.

Utvisningen av nordmennene har i to dager vært blant toppsakene i fjernsyn og aviser i Mexico. Politiet setter nå opp sperringer på steder hvor turister og indianere tidligere kunne bevege seg fritt.

Ettersøkt

- Situasjonen er uoversiktlig, og det er tydelig at opprørsviljen mot myndighetene har blusset opp på ny, sier Jorge Ponce Deléom i organisasjonen Fray Bartolomé de las casas, som er underlagt den katolske kirken. Representanter fra denne organisasjonen klarte i går å lokalisere Vibeke Nordvang i en liten landsby i fjellene. I Chiapas får vi vite om at hun nå er ettersøkt av politiet. Dette er imidlertid ikke bekreftet av den norske ambassaden i Mexico.

Håper hun drar

- Vi har ikke samarbeidet med politiet for å finne henne. Representantene fra Fray Bartolomé fant henne i kommunen Altamirano. Vi mener det er mest fornuftig at hun reiser tilbake til Norge så raskt som mulig, sier førsteambassadesekretær John Petter Opdahl ved den norske ambassaden i Mexico by til Dagbladet.
Ambassaden håpet å komme i kontakt med Nordvang natt til i dag norsk tid.

Tilbakemeldingen i går kveld norsk tid tydet imidlertid på at Nordvang ønsket å bli i Mexico.

- Akkurat nå vet vi lite hva som skjer med henne, medgir Opdahl.

Guvernør Alberto Aborez uttalte i går til meksikansk fjernsyn at han vil intensivere kampen mot at utlendinger på turistvisum reiser inn i den urolige provinsen, der revolusjonsbevegelsen EZLM og det meksikanske regjeringpartiet EZPRI kriger mot hverandre.

- Nordmennene brøt loven, og måtte ta følgene. Utlendinger har ikke noe med å komme her til lands og blande seg inn i våre konflikter, sier guvernøren i et intervju på fjernsyn, stående i militæruniform.