NY FORSVARER I TERROSAKEN:  Vibeke Hein Bæra går inn i rollen som Anders Behring Breiviks forsvarer sammen med Geir Lippestad. Foto: Foto: Danny Twang / Scanpix
NY FORSVARER I TERROSAKEN: Vibeke Hein Bæra går inn i rollen som Anders Behring Breiviks forsvarer sammen med Geir Lippestad. Foto: Foto: Danny Twang / ScanpixVis mer

Vibeke Hein Bæra (47) skal forsvare Breivik

Dro på ferie med familien før hun bestemte seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vibeke Hein Bæra (47) er oppnevn som ny hovedforsvarer i terrorsaken mot Anders Behring Breivik. 

Bæra (47), som kommer fra stillingen som regiondirektør i Arbeidstilsynet Sør-Norge skal ha oppdraget sammen med Geir Lippestad.

- Jeg vet at det kommer til å bli krevende oppdrag. Det vil kreve mye av meg og den kompetansen jeg har bygget meg i lang tid framover. Samtidig som jeg er ydmyk i forhold til dette, ser jeg fram til å komme i gang. Dette er en viktig oppgave, sier Hein Bæra til Dagbladet.

Jobbet i politiet Hein Bæra har arbeidet sammen med Geir Lippestad tidligere. Hun var ansatt i hans advokatfirma fra 1992 til 1999. Deretter begynte hun i Telemark politidistrikt, som strafferettsadvokat og leder av påtaleavsnittet. Hun har også i perioder fungert som konstituert politimester.

- Rettens oppnevnelse kom i dag, men det er noen uker siden Lippestad kontaktet meg og spurte om jeg kunne tenke meg jobben, forteller Hein Bæra.

Hun dro deretter på en lengre feirie med mann og barn for å tenke over om hun skulle takke ja.

Vurderte kompentansen
- Var du i tvil? 

- Det ligger i oppdragets karakter at man må tenke nøye gjennom det. Jeg var dessuten i en annen jobb. Det er flere fasetter av dette. Jeg vurderte også om jeg var rette vedkommende og om min kompetanse var den som trenktes, noe jeg diskuterte med Lippestad, sier hun. 

Hein Bæra sier hun setter stor pris på tilliten som ligger i at Lippestad ønsker henne med på laget.

- Det er særlig hyggelig siden vi har jobbet sammen før. Jeg tror det også det er en styrke i det teamet vi skal utgjøre sammen, sier hun.

Ikke truffet klienten Hein Bæra vil bruke den første tiden på å gå gjennom det omfattende etterforskningsmaterialet.

-  Den første oppgaven nå blir å gå gjennom det omfattende materialet som foreligger av dokumenter, avhør, tekniske bevis og så videre. Så blir det det juridiske, neste fengslingsmøte hvor isolasjon skal vurderes igjen. Vi skal påse at Anders Behring Breivik får det han har krav på i den situasjonen han er i, sier hun.  

Hein Bæra har enda ikke truffet Breivik.

- Jeg vil gå inn i møtet med klienten med en proff tilnærming. Jeg skal fylle en rolle. Det er som forsvarer og advokat jeg går inn.