Vibeke i skjul på hemmelig adresse

SAN CRISTOBAL i CHIAPAS (Dagbladet): Vibeke Norvang (24) er kommet seg ut av indianerlandsbyen og befinner seg i sikkerhet på hemmelig adresse i det borgerkrigsherjede Chiapas. Ifølge den norske ambassaden er hun utenfor fare, men de vil likevel ha henne ut av Mexico.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norvang ville ikke snakke med Dagbladet i går. Men via bekjente gir hun følgende melding hjem:

- Jeg har det bra, og er i fin form!
Samtidig som 24-åringen blir holdt unna politiet, er situasjonen i ferd med å tilspisse seg i Mexicos sydligste delstat. De offentlige støtteerklæringene til zapatist-bevegelsen blir stadig sterkere ikolonibyen San Cristobal de las casas.

I helga arrangeres det flere demonstrasjoner i byen hvor det bor 70000 mennesker. Zapatistene sier at de har fått en ny giv.

To døgn i skjul

- Vi har våre menn oppe i fjellene. Vi skal vinne, sier zapatist-sympatisørene, som i går var å se i gatene i byen.

Norvang har i to døgn ligget i skjul blant indianerne, etter at meksikanske myndigheter begynte å utvise flere turister. Natt til i går ble hun uten problemer geleidet ned fra konfliktområdet i fjellene av representanter fra menneskerettighetsorganisasjonen Fray Bartolomh de las casas.

Vibeke ble overtalt

Organisasjonen er underlagt den katolske kirken.

- Vi klarte å få henne ned fra fjellet uten problemer. Hun har valgt å holde seg på hemmelig sted fordi hun er usikker på situasjonen. Norvang har gitt uttrykk for at hun vil oppholde seg i Chiapas en stund framover, sier Pablo Romo i Fray Bartolomh.

Menneskerettighetsorganisasjonen eller zapatist-sympatisører klarte å overtale Norvang til å følge med ned fra skjulestedet rundt 3000 meter over havet i fjelljungelen.

Med seg ned fra fjellet, forbi tre- fire politisperringer, hadde hun et brev fra den norske ambassaden i Mexico By.

Her ber ambassaden om at den norske statsborgeren skal bli behandlet pent av immigrasjonsmyndighetene og politiet.

Norvang var i går også i kontakt med foreldrene sine hjemme i Norge.

Ikke etterlyst

Ifølge opplysninger Dagbladet har fått fra flere kilder i den tidligere kolonibyen San Cristobal de las casas, er 24-åringen ettersøkt av politiet. Dette tilbakevises av den norske ambassaden i Mexico.

- Vi har ingen indikasjoner på at hun er etterlyst. Hun skal selv vurdere når hun skal reise ut av Mexico. Jeg tror ikke det vil bli noen problemer med utreisen, sier ambassadesekretær John Petter Opdahl.

Han snakket med Norvang etter at hun flyttet til hemmelig adresse natt til i går.

- Vi har vært i kontakt med immigrasjonsmyndighetene i Mexico, og ingenting tyder på at hun er i fare, sier Opdahl.
Likevel vil ambassaden få henne ut av landet.

Utvisningen av søstrene Kaja og Nora Langeland og Espen Lauritzen har skapt usikkerhet blant de mange nordmennene som befinner seg i Chiapas.

Den norske ambassaden vet ikke om det fortsatt befinner seg nordmenn i konfliktområdet, noen mil opp i fjellene fra San Cristobal.

- Situasjonen er nå mer spent enn før. Det gjør arbeidsforholdene for utenlandske organisasjoner og meksikanske menneskerettighetsorganisasjoner svært vanskelig, sier Elin Ranum. Hun er brigadesekretaer i Latin-Amerika-gruppene i Norge.

Ranum befinner seg nå i San Cristobal, og tør å uttale seg til Dagbladet fordi hun i løpet av dagen skal reise ut av provinsen og landet.

SPENT: Situasjonen tilspisser seg i Mexicos sydligste delstat Chiapas. Folk ser politisperringer og militære i gatene, og zapatistene væpner seg til tennene.