Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vibeke Skofterud hadde promille da hun krasjet

Politiet opplyser i en pressemelding at Skofterud hadde mer enn 0,8 i promille da hun omkom i en ulykke i juli.

OMKOM I ULYKKE: Det ble satt ut blomster på øya St. Helena utenfor Arendal der den tidligere skiløperen Vibeke Skofterud døde i en vannscooterulykke.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
OMKOM I ULYKKE: Det ble satt ut blomster på øya St. Helena utenfor Arendal der den tidligere skiløperen Vibeke Skofterud døde i en vannscooterulykke. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var 29. juli at det ble kjent at Vibeke Skofterud hadde omkommet i en vannscooterulykke utenfor Arendal, bare 38 år gammel.

Nå er obduksjonsrapporten klar, og politiet i Arendal opplyser i en pressemelding at Skofterud hadde en verdi høyere enn det som er tillatt ved føring av båt, det vil si høyere enn 0,8 i promille.

Politiadvokat Unni Guldberg opplyser at politiets pårørendekontakt har vært i kontakt med Skofteruds pårørende i dag, og at de er kjent med innholdet i pressemeldingen og at den offentliggjøres.

I pressemeldingen sier Guldberg at politiet ikke kan slå fast hva som er årsaken til ulykken, med bakgrunn i obduksjonsrapporten.

- Det blir kun spekulasjoner å si noe om årsak til ulykken. Hun var alene da det skjedde, det var mørkt og siktforholdene var dårlig. Hun var i tillegg påvirket av alkohol med verdier høyere enn det som er tillatt etter småbåtloven. Alle disse momentene kan ha vært medvirkende årsaker til den tragiske ulykken, sier Guldberg.

Ifølge obduksjonsrapporten tyder alt på at skadene hun pådro seg i sammenstøtet medførte at hun døde momentant.

VIBEKE SKOFTERUD 1980 - 2018 Video: Bjørn Langsem / Dagbladet og NTB Scanpix Vis mer

Traff holme

«Familien til Vibeke Skofterud er i dag gjort kjent med innholdet i obduksjonsrapporten, og tar disse opplysningene til etterretning. Vannscooterturen endte på verst tenkelig vis, og ingen omstendigheter kan uansett få Vibeke tilbake. Utover dette har ikke familien noen kommentar til rapporten, og setter pris på at media fortsetter å respektere deres ønske om å sørge i fred.», opplyser Skofterud-familiens talsmann, Pål Tømmerhoel.

Norges Skiforbund ønsker ikke å kommentere Skofteruds promille, opplyser pressekontakt Gro Eide til Dagbladet.

Skofterud ble funnet i 11.30-tiden 29. juli på en holme på øya St. Helena i Hovekilen, og erklært død på stedet av lege fra luftambulanse. Hun ble meldt savnet av kjæresten klokka 01 søndagen hun ble funnet.

Tidligere har etterforskningsleder Torbjørn Trommestad gitt dette hendelsesforløpet i ulykken:

- Natt til søndag var den første kvelden det var mørkt på svært lang tid. Det å føre båt og andre kjøretøy på sjøen når det er mørkt, er svært utfordrende. Det gikk galt denne gangen, sa Trommestad til Dagbladet.

- Hun traff en holme. Det høres rart ut at man ikke klarer å manøvrere et kjøretøy i mørket, men det kan være veldig, veldig vanskelig, selv om man er kjent.

Kaptein med kritikk

Asbjørn Rønning, kaptein på redningsskøyta «Inge Steensland», har tidligere rettet kritikk mot hvor lang tid det tok før redningsskøyta ble varslet etter at Skofterud ble meldt savnet.

I en SAR-rapport skriver han at det er svært frustrerende å bli varslet/rekvirert først opptil cirka ti timer etter en hendelse på eller nær sjøen.

Bård Austad, leder av Felles enhet for operative tjenester i Agder politidistrikt, sier at han forstår frustrasjonen, men at han ikke er enig i kritikken.

- Varslingsknappen er ikke den første vi trykker på. Vi drøyde ikke ti timer før vi iverksatte tiltak. Det gjorde vi med en gang. Vi har andre rutiner å gjøre først. Det var heller ingenting der og da som tydet på at Skofterud hadde forulykka. Vi må evaluere oss selv fra det vi visste der og da, ikke det vi vet nå, har han tidligere sagt til Dagbladet.

Tok farvel

Flere av Skofteruds tidligere langrennskollegaer, familie og venner tok et rystende farvel under begravelsen i starten av august.

Begravelsen ble avsluttet med at Therese Johaug, Marit Bjørgen, Ingvild Flugstad Østberg og Kristin Størmer Steira bar kista ut av kirken sammen med Skofteruds far Karsten og bror Tormod.

I en årrekke var Vibeke Skofterud en del av kvinnelandslaget i langrenn, der hun ga seg i 2014. Året etter satte hun strek for en lang skikarriere.

BEGRAVES: Vibeke bæres ut av Marit Bjørgen, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Ingvild Flugstad Østberg. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!