Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vibeke vil filme igjen

Jeg kan love at jeg fortsatt satser på det originale. Vibeke Løkkeberg Nå kommer «Løperjenten II» Vibeke Løkkeberg er i gang med et nytt stort filmprosjekt. Både norske og svenske filmkyndige er entusiastiske over hennes manus, og mener «Sankt Hans-natten» kan bli en lysende nordisk film.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vibeke Løkkeberg har alliert seg med filmselskapet Northern Lights, som har kjøpt opsjon på filmen, og hun har fått Axel Helgeland som ny produsent. Den planlagte filmen blir oppfølgeren til «Løperjenten» fra 1981, som har offentlig status som en europeisk filmklassiker. I USA ble den i 1984 kåret til en av årets ti beste filmer.

Nordisk samarbeid

Filmselskapet er begeistret for prosjektet, og planlegger filmen som et samarbeidsprosjekt mellom Sverige, Danmark og Norge. Dessuten er det stipulert en egen TV-versjon som serie, der TV-selskapene deltar på produksjonssiden.

Helgeland vil ikke si hvor stor den økonomiske rammen for filmprosjektet blir, men bekrefter at den vil ligge over snittet for norske spillefilmer.

- Dette er så stort og ambisiøst at det er naturlig å søke finansiering i andre skandinaviske land, sier han. Og svenskene har allerede vist positiv respons.

- Jeg tror dette kan bli en lysende nordisk film, gripende og spennende visuelt, heter det i en uttalelse fra Bengt Forslund ved Svenska Filminstitutet.

Tirsdag gikk Norsk Filminstitutt inn med prosjektmidler til filmen.

Bygger på bøkene

Vibeke Løkkeberg har slitt med å få gjennomslag for sine filmmanus noen år, men har i mellomtida vært aktuell med to kritikerroste bøker.

- Det er godt å være i gang med noe jeg får positive tilbakemeldinger på fra filmkompetent hold, og som kan munne ut i en ny film, sier Løkkeberg, som har overlatt alt det økonomiske og administrative til produksjonsselskapet. Hun skal heller ikke selv spille i filmen.

- Av yrke er jeg først og fremst filmregissør. Bøkene mine er utgitt fordi jeg i en periode ikke har fått antatt filmmanusene mine.

- Så du har brukt bokmarkedet som dumpingplass for refuserte filmprosjekter, altså?

- Nei, deler av det nye filmprosjektet bygger på disse bøkene. Men det er bare løse fragmenter, mesteparten er nyskrevet.

Løperjenten 18 år

Opptakene kan etter planen starte i Bergen til sommeren. Regissøren vil ikke røpe for mye av handlingen, da etterarbeidet av manus ennå ikke er helt ferdig. Men noen stikkord gir hun.

- Handlingen foregår i 60-åra i Laksevåg. «Løperjenten» er blitt 18 år, og skiller seg ut fra den aksepterte normen i lokalmiljøet gjennom sin kjærlighet til en jevnaldrende som det snakkes stygt om.

Jeg kan love at jeg fortsatt satser på det originale - noe som er annerledes enn de mange filmene som legger seg flate for den amerikaniserte, kommersielle vinden som rår for tida. Målet er å gjøre dette uten at det blir for smalt. Filmen søker et særnorsk uttrykk, men et universelt tema.

Byen er Bergen

- Du blir aldri helt ferdig med din fødeby, Bergen?

- Nei, der har jeg hatt så mange sterke opplevelser. Dessuten er det den eneste virkelige byen vi har, hevder utflytteren og viser til handelsutveksling og impulser fra kontinentet gjennom mange hundre år.

- Godt å være i gang med en storfilm igjen?

- Foreløpig er ingen ting sikkert. Men planene er klare, og det ser lovende ut, medgir Løkkeberg optimistisk.