«Vickan» svenskenes yndling

Hennes far ville ikke at hun skulle bli tronarving. Hun fortalte åpent om sine spiseforstyrrelser. Hennes kjærlighetsliv har alltid vært gjenstand for et enormt mediefokus. I dag fyller Sveriges framtidige dronning, Victoria Ingrid Alice Désirée, 25 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge en meningsmåling fra juni måned er Victoria Ingrid Alice Désirée det mest populære medlemmet av kongefamilien.

23 prosent av de spurte rangerer henne høyest. Dernest følger kongen og dronningen. Samtidig mener 66 prosent at monarki er det beste for Sverige. Og så sterkt har ikke kongedømmet stått på mange år.

- Jeg er alltid redd for ikke å strekke til, for å gjøre feil. Men jeg håper det er menneskelig, sier kronprinsesse Victoria, og gir oss dermed nøkkelen til hvorfor broderfolket elsker henne så høyt. Hun er liksom så menneskelig, synes folk.

I dag feirer Victoria sin 25-årsdag tradisjonen tro med et stort arrangement på Vland. Det meldes om gjesteartister som Carola, Kikki Danielsson, Lotta Engberg, Elisabeth Andreassen og magikeren Joe Labero.

Tradisjoner: Hun skulle egentlig ikke ha blitt kronprinsesse, men da hun var to år gammel, vedtok Riksdagen endringer i tronfølgeloven.

Pappa Carl Gustaf hadde ikke så mye å stille opp med, selv om han ytret klar skepsis til en kvinnelig arving.

Og historisk sett kan det ikke nektes for at Victoria er en sjeldenhet i den svenske regentrekken. Fra Erik Segersäll i år 870 og fram til i dag finnes det bare tre kvinner: Margareta (1389-1396), Kristina (1632-1654) og Ulrika Eleonora (1719-1720).

Et tradisjonelt kongerike, med andre ord, som i tillegg har adel med lang fartstid. Tetthetsgraden av grever, hertuger og friherrer er betraktelig større hos «söta bror» enn her hjemme på berget. Nobiliteten teller hele 26500 personer fordelt på 603 slekter.

Fremdeles holdes det adelsmøte hvert tredje år for utvalgte representanter - på Riddarhuset i Stockholms Gamla stan - som et symbol på at svensk adel fortsetter som stand.

Dette er ganske unikt i nordisk sammenheng. I Danmark og Finland er adelens makt for lengst brutt, mens vårt eget Storting tre ganger avviste kong Karl Johans forsøk på å innføre det svenske adelssystemet. Men ting tyder på at det blåser nye vinder i Sverige. 7. mars i år oversendte Riksdagen et vedtak til regjeringen om at den må granske Riddarhusets forfatningsmessige stilling.

Uansett litt merkelig, kanskje, at det nåværende kongehuset Bernadotte opprinnelig ikke er av kongelig byrd. Franske Jean Baptiste Bernadotte, som altså seinere tok navnet Karl XIV Johan, var opprinnelig marskalk under Napoleon Bonaparte. Hustruen hans, Désirée Clary, var kjøpmannsdatter og Napoleons tidligere forlovede. Hun ble dronning da den svenske riksdagen i 1810 valgte ektemannen til tronfølger i mangel av noen annen.

Spiseforstyrrelser: Désirée skal ha sagt at hun håpet hun kunne bli stammor til et vakkert kongehus. Svenskene har for lengst slått fast at ønsket gikk i oppfyllelse. Etter prinsesse Märtha og Ari Behns bryllup i mai, erklærte stockholmsavisene at «Vickan» og søsteren Madeleine stjal blitslyset.

Men Victoria har ikke alltid hatt like lett for å håndtere de mange kongelige pliktene kombinert med et sterkt fokus på utseende.

I november 1997 måtte hoffets pressetalskvinne, Elisabeth Tarras-Wahlberg, bekrefte at en radmager kronprinsesse led av spiseforstyrrelser.

Det svenske kongehuset

Kong Carl XVI Gustaf (f.1946) ble utropt til Sveriges monark 15. september 1973. Hans valgspråk er «For Sverige - I tiden».

19. juni 1976 giftet kongen seg med tysk-brasilianske Silvia Sommerlath (f.1943).

Kongeparet har tre barn: Victoria (25), Carl Philip (23) og Madeleine (20).

Kronprinsesse Victoria Ingrid Alice Désirée bærer også tittelen hertuginne av Västergötland. Hun ble utpekt som arveprinsesse etter at Riksdagen vedtok endringer i tronfølgeloven i 1979.

Victoria gikk ut fra Enskilda Gymnas i Stockholm i 1991. Siden den tid har hun studert i både Frankrike og USA, samt hjemme i Sverige.

Daniel Westling (28), personlig trener med eget studio, er utpekt som Victorias nye kjæreste.

Til høsten drar Victoria til Berlin og Paris for å studere arbeidet ved det svenske eksportrådet.

(Kilde: www.royalcastle.se, Expressen og Aftonbladet)

Bildene fra Innocenceballet etterlot ingen tvil: Victoria var nesten bare skinn og bein. Kongefamilien la ingen skyld på media, men dronning Silvia ba i et tv-intervju om at prinsessen måtte få fred.

Victoria selv satte kursen mot USA og studier ved Yale-universitetet. En mer anonym tilværelse - og jevnlig terapi - fikk kiloene tilbake på kroppen.

I et tidligere intervju med svensk fjernsyn uttalte Victoria følgende om sykdommen:

- Det vanskelige er at man ikke er rammet av noen basill som kan knekkes ved hjelp av medisiner. Jeg har lært at det ikke finnes én enkelt årsak. Problemene er individuelle, og det gjør dem ekstra vanskelig å løse.

Hun hadde ingen illusjoner om å være hundre prosent frisk.

- Selvfølgelig er jeg bedre, men slikt er en prosess som tar veldig mye arbeid og tid. Dette er noe jeg fremdeles kjemper med.

Kjærester: Som tronarving knyttes det naturligvis stor spenning til hvem som eventuelt blir Victorias framtidige gemal.

- Av og til føler jeg meg så overvåket. Det føles som om jeg ikke får lov til å ha mine venner for meg selv, sa kronprinsessen til Expressen nylig.

Da hun dro til New York for å få bukt med spiseforstyrrelsene, dukket den to år eldre Daniel Collert snart opp ved hennes side. Han var ikke noe ubeskrevet blad for svensk presse. Allerede da kronprinsessen var 16 år gammel, ble de to utpekt som kjærester.

«Levemannen» Collert, som visstnok har bladd opp tusenvis av kroner for eksklusiv champagne en fuktig kveld på byen, har ikke alltid hatt en like sprudlende tilværelse. Han har mistet både mor, far og bror, og vokste opp hos stefaren sin, Göran Collert.

Men i fjor tok forholdet slutt. Siden den tid har pressen koblet henne med blant annet en rekke europeiske prinser. Til slutt var det en outsider som skulle stikke av med prinsessens hjerte: Daniel Westling (28) - framgangsrik personlig trener med eget studio i Stockholm.

Victoria har, i likhet med lillesøster Madeleine, begynt å trene i Daniels studio.

På en bursdagsfest hos venninnen Caroline Kreuger tidligere i uka gjorde paret ingen forsøk på å skjule sine følelser for omverdenen. Ifølge Aftonbladet kysset kronprinsessen og Daniel åpenlyst på terassen på restauranten «J», hvor selskapet ble holdt.

Dronningskole: Svenske aviser har spekulert i om Victoria kan komme til å rammes av samme skjebne som sin grandonkel Sigvard Bernadotte. Han måtte gi fra seg sin kongelige tittel i 1934 fordi han giftet seg med en kvinne uten byrd.

I henhold til Sveriges grunnlov og tronfølgelovens femte paragraf, må både kongen og regjeringen godkjenne Victorias valg av ektefelle.

Dette bekrefter Gunnar Bramstång, professor emeritus i offentlig rett, overfor avisa Expressen:

- Ja, skulle kronprinsessen gifte seg uten kongens eller regjeringens samtykke, mister hun arveretten til tronen.

Selv kommenterer Victoria spekulasjonene om kjærlighetslivet slik:

- Det er i det hele tatt krevende å skulle ha en relasjon til noen - uansett hvem det er. Og særlig om man ikke får ha denne relasjonen for seg selv. Men jeg synes jeg får delt av meg selv til ganske mange. Til sjuende og sist blir jeg ganske sliten av diskusjonene om privatlivet mitt.

For øvrig er det også andre ting som knytter seg til det å være tronarving. Den må grundig utdannes som dronning skal bli. Så denne høsten drar Victoria til Berlin og Paris for å studere arbeidet ved det svenske eksportrådet.

Blant øvrige meritter på hennes kongelige CV finner vi blant annet franskstudier i Angers, statsvitenskap- og historiestudier ved Yale i USA, praksisperioder hos FN i New York, samt studier i freds- og konfliktløsning ved universitetet i Uppsala. Den kommende dronningen skal i alle fall ikke mangle kunnskaper.

Så hva tenker «Vickan» selv om framtida?

- Jeg er utrolig takknemlig for de mulighetene som jeg har fått, samt den sjenerøsiteten jeg møter hos mennesker som tar seg tid til å stille opp og gi av seg selv. Og så er jeg takknemlig for å ha mamma og pappa i mitt liv; at jeg kan ta et skritt tilbake og lære av hvordan de arbeider.

<B>STRÅLER:</B> I dag feirer Victoria sin 25-årsdag med et stort arrangement på Oland. Tidligere i denne uka ble svenskenes favoritt tatt bilde av utenfor Drottningholm slott.
<B>RADMAGER:</B> Etter bildene av en radmager kronprinsesse bekreftet pressetalskvinne at Victoria led av spiseforstyrrelser.
<B>SØSKNENE:</B> Prinsesse Madeline, kronprinsesse Victoria og Carl Philip på vei inn i domkirken under fjorårets kronprinsbryllup.