Victor Normann setter pris på flykrigen

Victor D. Norman velger nå Norwegian når han bestiller sine privatreiser. Når jobben betaler, velger han fortsatt SAS Braathens hvis avgangstidene deres er gunstigst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den avgåtte statsråden tror ikke at flygiganten SAS Braathens vil knuse lille Norwegian.

Norman er overbevist om at SAS-president Jørgen Lindegaard vil få kontroll med kostnadene i selskapet, og at Bjørn Kjos vil gjøre Norwegian til et bunnsolid flyselskap.

- Det er plass til begge selskapene, og både SAS og Norwegian har gode toppsjefer. Lindegaard har vist at han kan få ned kostnadene. Dessuten er han dansk. Det er noe med dansker i næringslivet. Jeg er imponert over deres evner til å fokusere på inntjening. Kjos har i mange år vist at han kan det norske flymarkedet, og det står respekt av måten han har bygd opp Norwegian på.

Knallhard

Norman innrømmer at han gjerne tar litt av æren for de rekordlave flyprisene.

- Det var fjerningen av bonus-programmene til SAS og Braathens som gjorde det mulig å etablere et nytt flyselskap i Norge. Den kampen var knallhard. Det var lenge flertall i Stortinget for at bonusprogrammene ikke skulle røres. I Arbeiderpartiet, SV og Frp var det flertall for å instruere meg til å holde fingrene unna. Hadde det skjedd, ville jeg trukket meg som statsråd, sier Norman.

- Men akkurat da ble det mye bråk om oppsigelsene i Braathens. Dermed fikk jeg viljen min. Et annet forhold som ga Norwegian en «flying start», var avtalen om at statsansatte skulle ha selskapet som førstevalg.

Norman tror ikke at SAS-ledelsen vil drive rovprising for å skvise Norwegian.

- Det var heller ikke det som skjedde da Color Air kom på banen. SAS dumpet ikke prisene. De satte derimot inn flere fly og konkurrerte på antall avganger. Dessuten hadde de fordelsprogrammene som lå i bunnen. Skulle SAS mot formodning velge en rovprispolitikk for å ta knekken på Norwegian, så fins «riset bak speilet», den nye konkurranseloven.

Normans lov

- Jeg er forresten litt stolt av den. Det var noe av det siste jeg fikk gjennom før jeg forlot statsrådsstolen. Nå har vi de rette instrumentene hvis en bedrift misbruker sin enerådende stilling til å bli kvitt brysomme konkurrenter. Konkurransetilsynet kan gi store bøter dersom et selskap forsøker å skaffe seg monopol ved hjelp av prisdumping. De kan til og med gå til strukturelle grep og bryte opp et selskap dersom de ikke vil følge pålegg som er gitt.

- Det er selve atombomben i den nye konkurranseloven, sier Norman.

PRISBEVISST: Victor D. Norman velger Norwegian når han flyr som privatperson.