Victoria (7) vant over døden

OS (Dagbladet): I en hel time lå Victoria Eidsvik (7) på fem meters dyp i sjøen. Alle trodde jenta ville dø, men på mirakuløst vis overlevde hun. I dag er den livlige jenta en medisinsk verdenssensasjon. Ingen andre har overlevd etter å ha ligget så lenge under vann som Victoria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det viser at det nytter, at man ikke må gi opp gjenopplivingsforsøk, sier professor Per Husby.

Ulykken preger henne fortsatt. Blant annet har hun fortsatt problemer med språket, balansen og finmotorikken. Men det er like fullt ei jente full av liv og humør som tar imot Dagbladet i Os utenfor Bergen. Med stor iver lager hun julepynt sammen med broren Michael Håkon (4), søsteren Yvonne (snart 9), pappa Rune og farmor Grethe. At den vevre jenta i det hele tatt lever, er et mirakel.

Professor og overlege ved anestesiavdelingen ved Haukeland sykehus, Per Husby, bekrefter at Victoria er et lite mirakel. Det var han og hans team som behandlet Os-jenta da hun kom til sykehuset og i tida etterpå.

- Hun er et ekstremt kasus. Det er det ingen tvil om. At en person har ligget under så lenge under vann og overlevd, har jeg aldri hørt om før, sier Husby til Dagbladet.

Timen under vann førte til skader på hjernen. I tida etter sykehusoppholdet var det knapt mulig å få kontakt med henne, maten fikk hun gjennom sonde og hun slet med spasmer og rykninger i kroppen. Trening og atter trening har gjort ytterlige underverker med sjuåringen, som i dag går i andre klasse. Ved hjelp av gåstol stabber hun seg rundt ved egen hjelp og maten spiser hun stort sett uten hjelp.

- Barbie, svarer hun på spørsmålet om hva hun ønsker seg til jul i år.

- Siden det skjedde, har mitt eneste ønske til jul vært at Victoria skulle bli frisk, skyter storesøster Yvonne inn.

- Og jeg synes hun blir flinkere og flinkere, jeg, fortsetter hun mens hun stryker lillesøster over håret.

Rett til bunns

Ulykken skjedde 8. september i 1998. Sammen med to venner var Victoria ute og lekte like ved Halhjem ferjekai i Os. At det var kaldt som fy i vannet, brydde ikke Victoria seg om. Hun ville bade. I ettertid skulle det vise seg at hun kan takke den lave vanntemperaturen for at hun lever.

I iveren skled den da tre år gamle jenta og falt i sjøen. Hun sank rett ti l bunns og ble liggende på fem meters dyp. I minst en time, kanskje så lenge som 70 minutter, ble hun liggende livløs på bunnen.

De fortvilte vennene hadde ikke sjanse til selv å få den lille jenta opp av sjøen. I full fart løp de hjem og fikk varslet voksne som igjen fikk slått alarm. Men det finnes ikke egen dykkertjeneste i Os kommune. Nærmeste dykkerkorps er i Bergen, tre mil unna.

Ifølge politiet lå Victoria minst 60 minutter under vann før hun ble hentet opp. Bevisstløs og uten hjerteslag fryktet alle det verste. Men etter to måneder på Haukeland sykehus kunne hun skrives ut.

Optimister

I dag er foreldrene kjempeoptimister.

- Nå klarer hun å snakke korte setninger. Hun sliter med balansen, men klarer fint å gå når hun blir leid og hun klarer også å ta noen skritt på egen hånd. På skolen får hun logopedhjelp for å bedre språket, forteller pappa Rune Eidsvik.

Professor Per Husby og kolleger ved Haukeland driver utstrakt forskning på druk ningsbehandling, og Victorias tilfelle blir stadig trukket fram i forskermiljøer både her hjemme internasjonalt.

Årsaken til at Victoria overlevde er trolig at kroppen og hjernen raskt ble nedkjølt da hun havnet i sjøen. Dermed kunne hun klare seg lenger uten lufttilførsel og sjansene for å overleve økte.

- Victoria er et eksempel på at det nytter. Man må ikke gi opp selv om en person som blir tatt opp av vannet tilsynelatende er livløs, sier Husby.

Farmor Grethe Eidsvik har sin egen forklaring:

- Hun har en utrolig vilje, er så bestemt og sta. Jeg tror det var det som berget henne.

SØSTER-LEK: Yvonne har bare hatt ett juleønske siden ulykken; at Victoria skal bli helt frisk.
FULL AV LIV: Victoria Eidsvik er klar for jul hjemme i Os utenfor Bergen sammen med pappa Rune.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer