Mobbing

Victoria-saken gjorde rektor fortvilet:  
- Kan vi ikke for guds skyld få slutt på mobbinga

Rektor vil ha storsatsing mot mobbing både på og utenfor skolen. 

BLÅVEIS: Etter å ha vært ute på byen med noen venner for et par uker siden, skal Victoria (19) ha blitt slått til på vei hjem. Hun forteller at hun ble redda av noen forbipasserende. Her er blåveisen noen dager etter hendelsen. Foto: Privat
BLÅVEIS: Etter å ha vært ute på byen med noen venner for et par uker siden, skal Victoria (19) ha blitt slått til på vei hjem. Hun forteller at hun ble redda av noen forbipasserende. Her er blåveisen noen dager etter hendelsen. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I forrige uke fortalte 19 år gamle Victoria Grøtting om hvordan hun i tre forskjellige fylker forsøkte å slippe unna mobbingen.

- På ungdomsskolen og videregående ble det et mareritt. De begynte å ta av meg klær, tok fra meg tingene mine, tente på håret mitt, sprang etter meg med kniv og spytta på meg, sa Grøtting om den vonde tiden som har vart i ni år.

Siden den gang har historien til 19-åringen blitt delt flittig på sosiale medier.

- Voksne tar det ikke på alvor

REAGERER: Ben Jerry Fjeldheim Ellingsen mener voksne må ta et oppgjør med sin manglende oppfølging av mobbing. Foto: FOVEA/Privat
REAGERER: Ben Jerry Fjeldheim Ellingsen mener voksne må ta et oppgjør med sin manglende oppfølging av mobbing. Foto: FOVEA/Privat Vis mer

Blant dem som har reagert er rektor på Sveio barne- og ungdomsskole, Ben Jerry Fjeldheim Ellingsen.

I et fortvilet innlegg, tidligere omtalt av TV Haugaland og Sveiobladet, søndag tok han et oppgjør voksnes manglende oppfølging av mobbing.

- Det hjelper ikke å bare sette i gang tiltak i skolen, når store deler av voksenverdenen ikke tar det på alvor! Dette har jeg erfart mer enn en gang gjennom jobben min, skriver Ellingsen på Facebook.

Til Dagbladet utdyper han at historien til Victoria Grøtting virkelig rørte ved ham.

- Det var derfor jeg delte dette hjertesukket. Kan vi ikke for guds skyld få slutt på mobbinga? Tenk på hvor mye vi kunne spart i menneskelige lidelser, sier Ellingsen og etterlyser en storsatsning, både på og utenfor skolen, mot mobbing.

Vil ha tilbake klassens time

Her ønsker han mer ressurser satt av til oppfølging av mobbing allerede på barneskolenivå, slik at det kan tas tidlig tak i.

Videre vil Ellingsen ha tilbake klassens time for oppfølging av mobbing på skolen.

- Da vi hadde klassens time, fikk vi muligheten til å gå systematisk inn med holdningsskapende arbeid. Slik det er nå, må lærerne ta av fagtimer for å følge det opp. Da klarer en ikke å holde oppe det samme trykket som før, sier rektoren.

Ellingsen legger vekt på særlig kontaktlærerne må ta mye av byrden, og at mange av de ansatte ved Sveio ønsker klassens timen tilbake.

Et annet tiltak han tar opp er lovpålagt krav om sosiallærer på barnetrinnet, slik det nå er på ungdomstrinnet.

Ellingsen mener at alle skoler bør bli lovpålagt å ha sosiallærere med kompetanse til å følge opp det psykososiale miljøet på skolen.

- Det ville ha vært et tiltak som hadde spissa arbeidet for å få slutt på mobbinga på skolene, samtidig som tettere koordinering med blant annet MOT-koordinatorer og Barnevernet er viktig for å ta vare på den som blir mobba, mener Ellingsen.

- Voksne må ta mobbing på alvor

Rektoren legger også vekt på at mobbingen ofte foregår utenfor skolen, og ofte på internett.

Derfor er han klar på at også foreldre må gjøre sin del av jobben.

Om foreldre, som får forelagt påviselig mobbing utført av deres barn, ikke tar saken på alvor, så bør skolen sende en bekymringsmelding til barnevernet.

- Det er praksisen, og en del av vår rutine, på vår skole. Det er veldig viktig at voksne tar kampen mot mobbing på alvor, både for mobbeofferet og mobberens skyld, understreker Ellingsen.

Kan spare ressurser

Rektoren tror samfunnet kan spare store mengder ressurser på å bruke mer penger på kampen mot mobbing.

- Et stort antall mennesker får hjelp av spesialhelsetjenesten hvert år, og det er ingen som vinner på mobbing. Den som mobber skal også ut i arbeidslivet der mobbing ikke er akseptert. Det er viktig at de får den korreksjonen tidlig, sier Ben Jerry Fjeldheim Ellingsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer