FÅR PEPPER:  Kronprinsesse Victoria får kritikk. Her fotografert sammen med lillesøster, prinsesse Madeleine. Foto: All Over Press
FÅR PEPPER: Kronprinsesse Victoria får kritikk. Her fotografert sammen med lillesøster, prinsesse Madeleine. Foto: All Over PressVis mer

Victorias bryllupsønske skaper debatt

Kronprinsesse Victoria ønsker å bli ført til alters av sin far kong Carl Gustaf når hun gifter seg med Daniel Westling 19. juni. Det er det ikke alle som liker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Den svenske erkebiskopen har frarådet kronprinsessen å la seg føre til alteret av sin far, mens en rekke andre prester og biskoper protesterer.

- Det er klart man kan si at dette er et internt familieanliggende, men akkurat dette bryllupet vil jo bli et forbilde for flere tusen andre vielser, og det ønsker vi ikke, sier biskop Lennart Koskinen.

Ni prester fra Lund har i tillegg skrevet brev til kronprinsesse Victoria der hun blir bedt om å tenke seg om.

Strider mot tradisjonen

Årsaken til protestene er at mange mener at «brudeoverlevering» fra far til ektemann er et amerikansk fenomen, som strider mot den svenske kirkens tradisjoner.

- Brudeoverlevering stammer fra et tankesett der kvinnens myndighet overleveres fra faren til mannen. Symbolikken er sterk. Den gamle svenske tradisjonen går ut på at mannen og kvinnen er jevnbyrdige og inngår ekteskap av egen, fri vilje, sier presten og debattanten Annika Borg.

Det var Borg som dro i gang debatten med en artikkel i Dagens Nyheter.

Erkebiskop Anders Wejryd som skal vie kronprinsesse Victoria og Daniel Westling, er også klar i sin tale.

- Brudeoverlevering er et ganske nytt fenomen som iblant forekommer i den svenske kirken. Jeg pleier å fraråde det fordi våre vielsesritualer er så tydelig når det gjelder likhet mellom mann og kvinne, skriver Wejryd i en pressemelding.

Vil ikke bekrefte

Biskop Koskinen sier at han flere ganger har fått ønsker fra brudepar som ønsker at bruden skal føres fram til alteret av sin far.

- Men når folk forstår hva dette symboliserer, ombestemmer de seg. Jeg har aldri opplevd at noen faktisk velger dette når de har fått det klart for seg hva det innebærer, sier Koskinen.

Hvorvidt debatten har fått kronprinsessen til å tenke seg om, er uvisst, men slottet informasjonssjef ville fredag ikke bekrefte at kong Carl Gustaf skal føre sin datter opp kirkegulvet.

(NTB)