VITNET I RETTSSAK:  Victoria Montenegro vitnet i den pågående saken mot militærjuntaen i Argentina. Foto: TV Publica.
VITNET I RETTSSAK: Victoria Montenegro vitnet i den pågående saken mot militærjuntaen i Argentina. Foto: TV Publica.Vis mer

Victorias far drepte hennes biologiske foreldre

Det skulle gå over 20 år før Victoria Montenegro fikk vite at hun hadde blitt kidnappet som spebarn under militærdiktaturet i Argentina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Victoria Montenegro vokste opp i den tro at oberst Hernán Tetzlaff var hennes fra. Det var ikke før i 2000 at sannheten kom for en dag: Tetzlaff var ansvarlig for drapet på hennes foreldre, og at han hadde tatt henne til seg som sitt eget barn. Avisa New York Times omtaler i dag hennes sterke historie.
 
Montenegro var bare 13 dager gammel da hennes familie ble hentet av soldater i sitt eget hjem, under ledelse av Tetzlaff. Utenfor hadde soldatene samlet folk i en halvsirkel og gjorde seg klare til å henrette dem.

Foreldrene til Montenegro innså at slaget var tapt. De gjemte den lille jenta på kjøkkenet, hvor soldatene fant henne i etterkant. Fire måneder seinere hadde hun fått navnet Maria Sol og var Tetzlaffs datter på papiret.

Kidnappet 500 barn Montenegro vitnet i fjor i en pågående rettssak mot militærjuntaen som er tiltalt for systematisk å ha stjålet spebarn fra personer de anså som regjeringsfiendtlige.

Kidnappingen av om lag 500 barn er et av de mørkeste kapitlene under militærdikaturet i Argentina fra 1976 til 1983, som ble omtalt som «Den skitne krigen».

De fikk sin velsignelse fra den katolske kirke, som mente det var bedre at barna ble kidnappet enn at de ble «forurenset» av venstreorienterte fiender av regjeringen.

- De trodde og følte at de reddet våre liv, sier Montenegro.

Diskuterte tortur og drap Montenegro fikk en streng, ideologisk oppdragelse av Tetzlaff, som jobbet i et hemmelig fengsel. Hun ble nektet å se filmer om militærdiktaturet i Argentina.

- Jeg vokste opp i den tro at Argentina hadde vært i krig, og at våre soldater hadde gått til krig for å sikre demokratiet. Og det fantes ingen savnede personer, det var bare løgn, sier hun.

Tatzleff tok henne ofte med til fengselet, hvor han diskuterte militæroperasjoner med sine kolleger. Hun overhørte hvordan de hadde drept og torturert folk.

I 1992 ble Tetzlaff pågrepet, mistenkt for barnekidnapping. Han ble raskt løslatt. Fem år seinere fikk Montenegro opplysninger fra rettsmyndighetene at hun ikke var Tatzleffs biologiske datter.

- Jeg var overbevist om at det var løgn, sier hun.

DNA-test Først i 2000 samtykket hun til en DNA-test. Den viste den sjokkerende sannheten: Hilda og Roque Montenegro var hennes biologiske foreldre. 

Tatzleff la deretter alle kortene på bordet. Det tok Montenegro likevel mange år å ta innover seg hva han hadde gjort, og hun klarte heller ikke legge fra seg ideen om at hans handlinger var berettiget.

- Det var en lang prosess. Det er ikke slik at du i løpet av en dag sletter alt og begynner på nytt. Du er ikke en maskin og du kan ikke omstartes, sier hun.

Hun ble også nødt til å fortelle hennes tre sønner at den bestefaren de hadde vokst opp med var en helt annen mann en de trodde.

- Han fortalte dem at bestefaren deres var en modig soldat. Jeg måtte fortelle dem at denne bestefaren deres var en morder, sier hun.