13 ÅR: Clarisse Kambire er 13 år og fosterbarn hos en bomullplantasjeeier. I stedet for å gå på skolen, må hun hjelpe til med arbeidet på plantasjen. Foto: Bloomberg
13 ÅR: Clarisse Kambire er 13 år og fosterbarn hos en bomullplantasjeeier. I stedet for å gå på skolen, må hun hjelpe til med arbeidet på plantasjen. Foto: BloombergVis mer

Victorias skitne hemmelighet

Clarisse (13) plukker bomullen som brukes i ditt sexy undertøy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg drømmer om at dagen vil komme når jeg ikke trenger å jobbe på gården lenger. At jeg heller kan jobbe med noe mer interessant. Hvilken som helst annen jobb er bedre enn den jeg har nå, sier Clarisse Kambire (13) til nyhetsbyrået Bloomberg.

Clarisse går ikke lenger på skolen, i stedet jobber hun fulltid med å plukke bomull på en plantasje i Burkina Faso. Plantasjen leverer organisk bomull under Fair Trade-flagget til blant annet Victoria's Secrets fabrikker i India.

Det er nyhetsbyrået Bloomberg som avslører barnearbeidet på Burkina Fasos bomullsplantasjer. Reporteren i byrået var i det vest-afrikanske landet i seks uker og intervjuet en rekke barnearbeidere. Burkina Faso er på 161. plass av 167 land i FNs utviklingsindeks, der Norge topper.

- Utnytter fosterbarn Barnearbeiderne, som Clarisse Kambire, blir nektet skolegang og blir tvunget til å jobbe i timesvis i solsteika. Clarisse har vært med å grave ut over 500 furer med bomullsplanter for hånd, fordi gårdseieren ikke har råd til husdyr og  en enkel plog.

Når Bloomberg snakker med henne er hun i gang med sin andre innhøsting av bomull som skal gå til luksusundertøy for kvinner i Vesten. Hvis Clarisse Kambire er treig i innhøstingen, venter ifølge Bloomberg ris fra gårdseieren.

Clarisse er ekstra sårbar siden hun er fosterbarn. Bomullsprodusentene tar til seg fosterbarn, for så å utnytte dem til å arbeide på plantasjene. I en undersøkelse fra 2008 benyttet halvparten av 89 plantasjer fosterbarn i produksjonen. Av dem som benyttet fosterbarn, hadde flere av dem to eller flere.

Tar påstandene alvorlig Victoria's Secret profilerer seg med bomull som både er snill mot miljøet (organisk) og rettferdig (Fair Trade). Bloombergs avsløringer av utbredt barnearbeid i produksjonen av bomullen som benyttes i det eksklusive undertøyet, får selskapet til å reagere.

LUKSURIØST: Victoria's Secret profilerer seg med noen av verdens vakreste kvinner, som her Miranda Kerr. Bomullen som brukes i undertøyet produseres imidlertid av barn som arbeider under tvang, ifølge Bloomberg.
LUKSURIØST: Victoria's Secret profilerer seg med noen av verdens vakreste kvinner, som her Miranda Kerr. Bomullen som brukes i undertøyet produseres imidlertid av barn som arbeider under tvang, ifølge Bloomberg. Vis mer

- Vi kjøper minimalt med bomull fra Burkina Faso, men vi tar disse påstandene svært alvorlig. De beskriver holdninger og standarder som bryter med våre krav til samtlige underleverandører, sier kommunikasjonsrådgiver Tammy Roberts Myers på vegne av selskapet.

- Våre standarder forbyr spesifikt barnearbeid. Vi arbeider nå for fullt med å komme til bunns i dette og undersøke påstandene.

Victoria's Secret er en av verdens største aktører i undertøysmarkedet. Selskapet omsatte for nærmere seks milliarder dollar i fjor og er kjent for å knytte til seg verdens vakreste kvinner som reklamemodeller.